Last news in Fakti

18 Юли, 2022 09:21 5 920 4

Нетрадиционна мярка за охлаждане на имотния пазар

  • израел-
  • имоти-
  • мерки-
  • охлаждане

Израел започва ударно да стори жилища

Нетрадиционна мярка за охлаждане на имотния пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Израелското правителство планира драстично да увеличи обема на строителството, за да ограничи растящите цени на жилищата, тъй като търсенето продължава да изпреварва предлагането. Според съвместния план на министерствата на финансите, вътрешните работи и жилищното строителство до 2025 г. Израел възнамерява да започне изграждането на 280 000 жилищни единици, или по 70 000 средно годишно.

Предложението, части от което изискват парламентарно одобрение, включва и други мерки, като премахване на бюрокрацията и изграждане на повече жилища под наем. „Този ​​план не е магическо решение на растящите цени, но ние вярваме, че това ще стабилизира израелския жилищен пазар“, казва министърът на жилищното строителство Зеев Елкин.

Изграждането на жилище в Израел отнема два пъти повече време, отколкото в САЩ и Великобритания.

Анализаторите на Централната банка отдавна коментират, че сегашният брой нови сгради в Израел е твърде малък, за да отговори на търсенето на купувачи на жилища. Заедно с минималните лихвени проценти по ипотечните кредити, цените на апартаментите са се увеличили над два пъти от 2010 г., Само за последната година цените са се повишили с 16%.

Наемите също скочиха, изтласквайки мнозина от пазара и стимулирайки инфлацията. Израелските медии съобщават за двуцифрено увеличение на лихвите по ипотечните заеми през текущата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужасно

    15 3 Отговор
    Мухлясала панелка в Люлин струва над 100 000 лева.

    Коментиран от #4

  • 2 Коментар

    7 1 Отговор
    Две спекуланта на имоти си говорят.
    Колко ти е капиталовата ?
    -10%.
    А твоята ?
    -30%.
    Еее спад от 30% е повече от спад от 10%, значи си по добре.... Бббббоооооо
  • 3 Аз Кочо

    10 1 Отговор
    До ужасно, Еми то и тухлите от 70те са толкова мухлясаличе не виждам разлика а за 100000 лева вече няма нищо в софето, но скоро ще се появят първите
  • 4 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ужасно":

    Има ли брокери с по 20 лични имота, чакащи балъци?