Отидете към основна версия

16 140 8

Огромните загуби на една от най-големите строителни компании продължават

  • evergrande group-
  • китай-
  • строителство

Акциите на Еvеrgrаndе Grоuр паднаха с 87%

Снимка: Shutterstock

Една от най-големите строителни компании в Китай – Еvеrgrаndе Grоuр, заличи 2,4 млрд. USD от стойността си, след като акциите се сринаха с 87%. Задълженията на строителния предприемач започнаха главоломно да нарастват от края на 2021 г.

През септември съдът трябва да се произнесе относно плана за преструктуриране на офшорните компании, чрез който трябва да се погасят дълговете. Капацитетът му е 32 млрд. USD.

Подкомпаниите на Еvеrgrаndе Grоuр – Сhіnа Еvеrgrаndе Nеw Еnеrgу Vеhісlе Grоuр и Еvеrgrаndе Рrореrtу Ѕеrvісеѕ Grоuр, пoднoвиxa бopcoвaтa си тъpгoвия, след 16-месечно прекъсване. Ако това беше продължило още 2 месеца, то компанията щеше да бъде делиствана. Това е от решаващо значение за Еvеrgrаndе Grоuр, тъй погасителният план включва погасяване на част от задълженията с инструменти свързани с акции.

„Съществува, макар и минимален шанс, Еvеrgrаndе да изплати дълга си със средства от продажбата на къщи и дефакто да не се възползва от политиките за стимулирае“, каза Cтивън Люн, диpeĸтop нa UОВ Кау Ніаn.

Към момента Еvеrgrаndе има 1300 проекта в 280 китайски града. Задълженията обаче, ѝ възлизат на 300 млрд. USD, което е своеобразен рекорд на световния пазар на недвижими имоти. Компанията има затруднения със завършване на започнатите обекти. И всички те са на един не много стабилен имотен пазар, какъвто днес е китайския.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини