Отидете към основна версия

44 034 45

Лоши новини за собствениците на тези имоти

  • airbnb-
  • краткосрочно наемане-
  • ограничения

Печалбата от краткосрочното отдаване под наем рязко ще спадне

Снимка: Shutterstock

Притежателите на жилища в най-атрактивните туристически дестинации печелеха добре през последните години, благодарение на възможността да отдават имотите си на краткосрочен принцип чрез платформи като Аіrbnb. Това обаче се променя, тъй като ще бъдат въведени редица ограничения.

Сред най-ярките примери е Ню Йорк. Властите на мегаполиса принуждават собствениците на жилища, решили да ги отдават на краткосрочен принцип да се регистрират в общината и да спазват редица ограничения. Нарушителите ги очакват солени глоби.

„Таван“ на броя дни на наемане е сред най-популярните ограничения, които се въвеждат. Той вече е приложен за популярни туристически дестинации като Париж и Лондон.

Основната причина за ограничаване на краткосрочните наеми е, че през последните години дефицитът на пазара за дългосрочно наемане се обостря. Все повече нараства групата на градовете, чието население финансово не може да си позволи месечната рента, която искат собствениците.

Икономическият университет в Грац е установил, че ceдмичният нaeм в Аіrbnb в Cидни e близo двa пъти пo-виcoĸ в cpaвнeниe c тoзи нa дългocpoчния пaзap. Идентична е картината в Париж.

Борбата за защита правата на местното население, което иска да наеме дългосрочно жилище срещу туристите, които идват за няколко дни и отсядат в апартаменти, ще продължи. От местните власти зависи кой ще спечели. Засега последните предприемат мерки в полза на дългосрочното наемане.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 40 гласа.

Свързани новини