Last news in Fakti

15 Юли, 2023 09:03 5 286 4

Регулират краткосрочното отдаване под наем на жилища

  • франция-
  • airbnb-
  • краткосрочно наемане-
  • правила-
  • закон

Целта на френските власти е да се борят с лошите жилищни условия

Регулират краткосрочното отдаване под наем на жилища - 1
Снимка: Shutterstock

С цел борба със „свръхтуризма“ във Франция и лошите жилищни условия, подхранвани от онлайн платформи за отдаване под наем като Airbnb, Booking или Abritel, членове на няколко парламентарни групи подписаха инициативата „Да регулираме Airbnb“. „Докато 4,1 милиона души са бездомни или живеят в лоши условия, разпространението на тези жилища под наем допълнително изостря жилищната криза“, се казва в уебсайта, създаден за инициативата.

„Ние сме единодушни“ относно последиците от краткосрочния лизинг в цялата страна”, каза Иняки Ечаниз, депутатът социалист зад проекта. Същото беше потвърдено и от колегата му природозащитник Жулиен Баю, който обясни, че обаждането е „на етап разрешаване на проблеми, а не на етап оценка на въздействието“.

Според Френския институт за статистика и икономически изследвания (INSEE) броят на нощувките във Франция е достигнал 109 милиона през 2019 г., което представлява 20% от общия брой нощувки в Европейския съюз (554 милиона).

Законодателите искат първо да се насочат към данъчните облекчения, на които се ползват краткосрочните наеми, и настояват за преразглеждане на данъчните правила за курортните жилища. Сегашните данъчни облекчения правят краткосрочните наеми много по-изгодни от дългосрочните.

За да преместят фокуса на пазара на наеми обратно към дългосрочните наеми, френските депутати предлагат да се намали броят на нощувките, разрешени за краткосрочни наеми, с 25% от сегашните 120 на 90.

Парламентаристите предлагат и да се забрани краткосрочният лизинг на обекти, които консумират твърде много енергия. Тази промяна ще бъде в съответствие с климатичните цели на Франция въз основа на Директивата на ЕС за енергийните характеристики на сградите (EPD).

От домакините ще се изисква редовно да предоставят информация, включително адрес, тип и размер на настаняването, както и име, данни за контакт и регистрационен номер на фирма, ако домакинът е професионален и съществува като юридическо лице. Подобно на желанието на европейците да хармонизират събирането на данни на ниво ЕС, френските законодатели препоръчват въвеждането на някакъв вид система за сертифициране на „краткосрочно обзаведени жилища“.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 комуналки?

    8 0 Отговор
    Комунизъм, сър.
  • 2 факуса

    7 0 Отговор
    ама как лоши жилищни условия,що не спазвате регламента на ес,що не са енергийно ефективни жилищата и условията за живот в в първите ес държави,а натискат нас да ги изпълняваме,алоо,нашите продажници защо все ни навирате наредбите на ес кат те самите не са ги спазили
  • 3 Аз Кочо

    2 3 Отговор
    Airbnb трябва да бъдат обложени с десеторен данък.
  • 4 Един призрак броди из Европа

    0 0 Отговор
    Призрака на педерализма