Last news in Fakti

16 Март, 2023 09:21 2 518 2

Държава разреши краткосрочните наеми

  • саудитска арабия-
  • airbnb-
  • наем-
  • разрешение

Airbnb, HomeAway и Vrbo навлизат в Саудитска Арабия

Държава разреши краткосрочните наеми - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на туризма на Саудитска Арабия одобри нов подзаконов акт, който позволява на гражданите да отдават под наем своите къщи и апартаменти на туристи.

Промените са част от усилията на министерството „да бъде в крак с възраждането, което Кралството изживява в различни области То е продължение на стъпките, които сме предприели за постигане на целите на общата стратегия за развитие на националния туризъм“, казва министърът на туризма на Саудитска Арабия Ахмед ал-Хатиб.

„Правилата са насочени към създаване на привлекателна за инвестиции среда, която взема предвид лекотата на правене на бизнес, иновациите и устойчивостта, подобряване на качеството на предоставяните услуги и защита на правата на туристите, както и подкрепа на сектора и увеличаване на възможностите за заетост на младежта в страната“, добави той.

Съгласно новия регламент, гражданите на Саудитска Арабия ще имат право да кандидатстват за разрешение за отдаване под наем на своя имот, като общият брой на разрешенията, издадени на едно лице за недвижими имоти, няма да бъде повече от три.

Новите правила предвиждат, че частен туристически обект, който може да включва апартамент, градска къща, вила и други, трябва да бъде част от имот, предназначен за жилищно или земеделско ползване.

Собственикът трябва също така да предостави електронен документ за собственост или електронен договор за наем, доказващ собствеността или използването на имота, касаещ разрешителното. Собственикът трябва да представи всички съответни официални документи, свързани с имота.

Министерството изброи и няколко закона, които гарантират защитата на правата на туристите при настаняване в наети обекти:

* Собственикът трябва да гарантира, че снимките на имота, показани онлайн, са точни изображения. Ценова листа за всички услуги в имота трябва да бъде ясно публикувана в резиденцията на арабски и английски, включително всички законови такси и данъци.

* На собственика на имота няма да бъде позволено да влиза в имот, обитаван от турист, без предварително разрешение, независимо дали туристът пребивава или не. Единственото изключение от тази клауза е, ако собственикът е придружен от съответните власти в случай на спешност.

* Според правилата турист не може да бъде принуден да напусне жилищна единица след настаняване без присъствието на компетентните органи.

* Преди да влезе на територията, туристът трябва да представи валидна лична карта, потвърждаваща самоличността му.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продуктово позициониране

    1 2 Отговор
    Промяната е неизбежна. Промяната идва. Има как. С Еърбнб - основен спонсор на "Промянята".
  • 2 арабин

    3 2 Отговор
    Гостите трябва да си носят медицинско че са здрави щото ако са болнави не е добре за бизнеса. Ще омърсят имота и после дезинфекции , които струват пари.