Отидете към основна версия

2 574 26

Кой чужденци къде купуват най-много имоти в САЩ

  • сащ-
  • чужденци-
  • купувачи-
  • имоти

Китайците са най-многобройните вложители, а щатът, който избират, е Флорида

Снимка: Shutterstock

От септември 2022 г. до август 2023 г. чужденци са закупили 84 600 имота в САЩ. Това е с 14,2% по-малко от година по-рано и като цяло най-ниската стойност от 2009 г., сочат данните на Асоциацията на брокерите сподели данни за чуждестранните купувачи на имоти в САЩ.

Любопитно е, че общият спад в продажбите се дължи на чуждестранни имигранти, които вече живеят в САЩ. Те се забавиха с 31%. Защото цените в щатите се вдигнаха, а кредитите поскъпнаха. Но чуждестранните инвеститори без местно разрешение за пребиваване, напротив, увеличиха броя на сделките с 20%. Очевидно проблемите на американския пазар не ги плашат.

Чужденците са 2,3% от общия брой сделки.

Средната сума на сделката с чужденци е 639 000 USD. За сравнени, средната сума на покупко-продажбите на жилищни имоти в САЩ е 396 000 USD.

Тази разлика се обяснява с големия дял на скъпите сделки. 15% от чужденците са закупили обект на стойност над 1 млн. USD.

На първо място сред чужденците, купили имоти в САЩ, са китайците. Следват двата съседа Канада и Мексико. В ТОП 5 влизат още Индия и Колумбия.

Що се отнася до щатите, в които чуждестранните вложители предпочитат да купят имоти то това са Флорида, Калифорния, Тексас, Северна Каролина и Аризона.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Свързани новини