Отидете към основна версия

7 319 7

Очакват бум на този имотен пазар

  • чехия-
  • цени-
  • имоти

С 9% на година ще растат цените на жилищата в Чехия през идното десетилетие

Снимка: Shutterstock

Чешкият пазар на недвижими имоти очаква нов бум на пазара на недвижими имоти, като цените ще се покачват с 9% годишно през следващите 10 години, сочи проучване на германския икономически институт Ifo и швейцарския Институт за икономическа политика. „Ръстът на цените на жилищата се движи по-скоро от търсенето, отколкото от предлагането“, каза анализаторът на Ifo Тимо Вохнер.

Според 1405 експерти от 133 държави повишаването на жизнения стандарт и доходите ще доведе до повишено търсене в много региони на света, както и до увеличаване на жизненото пространство и растеж на населението. Тенденцията към увеличаване на броя на домашните офиси също ще играе роля.

„Според 27% от експертите фактори като ограничен производствен капацитет, растящи цени на строителните материали и недостиг на земя за застрояване стоят зад покачването на цените на недвижимите имоти“, каза Вохнер.

Паричната политика на централната банка, инфлацията и правителствената политика се посочват от 12% от анкетираните като фактори за очакваното увеличение на цените.

Според икономисти темпът на растеж на цените на жилищата в Западна Европа (+6,4%) и Северна Америка (+7,7%) вероятно ще остане под средния за света. Значително по-високи темпове на растеж се очакват в Южна и Източна Европа (+18,4 и +14,9%). Според икономисти цените на жилищата може да се покачат още повече, особено в Южна и Западна Азия (+25,1 и +22,4%) и Централна Америка (+24,4%).

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини