Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 11:47 7 260 7

Очакват бум на този имотен пазар

  • чехия-
  • цени-
  • имоти

С 9% на година ще растат цените на жилищата в Чехия през идното десетилетие

Очакват бум на този имотен пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Чешкият пазар на недвижими имоти очаква нов бум на пазара на недвижими имоти, като цените ще се покачват с 9% годишно през следващите 10 години, сочи проучване на германския икономически институт Ifo и швейцарския Институт за икономическа политика. „Ръстът на цените на жилищата се движи по-скоро от търсенето, отколкото от предлагането“, каза анализаторът на Ifo Тимо Вохнер.

Според 1405 експерти от 133 държави повишаването на жизнения стандарт и доходите ще доведе до повишено търсене в много региони на света, както и до увеличаване на жизненото пространство и растеж на населението. Тенденцията към увеличаване на броя на домашните офиси също ще играе роля.

„Според 27% от експертите фактори като ограничен производствен капацитет, растящи цени на строителните материали и недостиг на земя за застрояване стоят зад покачването на цените на недвижимите имоти“, каза Вохнер.

Паричната политика на централната банка, инфлацията и правителствената политика се посочват от 12% от анкетираните като фактори за очакваното увеличение на цените.

Според икономисти темпът на растеж на цените на жилищата в Западна Европа (+6,4%) и Северна Америка (+7,7%) вероятно ще остане под средния за света. Значително по-високи темпове на растеж се очакват в Южна и Източна Европа (+18,4 и +14,9%). Според икономисти цените на жилищата може да се покачат още повече, особено в Южна и Западна Азия (+25,1 и +22,4%) и Централна Америка (+24,4%).

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    12 5 Отговор
    Кой е тоя медиум който прогнозира с точност цените на имотите за следващото десетилетие?!
    Ако може той да каже печелившите числа от тотото за тази седмица ще му кажа евала!

    Коментиран от #2

  • 2 Славчо Севрюков

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аз Кочо":

    Само вместо "бум" да няма "пук".

    Коментиран от #5

  • 3 Аз Кочо

    6 5 Отговор
    Днес това е 30-годишната доходност на държавните облигации , която проби линията от 5%. В момента се търгува на 5,02%, най-високото ниво от август 2007 г.

    Първата от дългосрочните доходности, която скочи през линията от 5%, беше нелюбимата доходност на 20-годишните държавни облигации на 3 октомври; в момента се търгува на 5,25%.

    Тези дългосрочни доходности над 5% са индикация, че някаква форма на нормалност постепенно се налага на пазара на облигации от възраждането на инфлацията и от закъснялото осъзнаване, че тази инфлация не изчезва сама по някакъв начин. Това е огромна промяна на режима, след години на QE от Фед и репресия на лихвените проценти, и всички предишни предположения са извън прозореца.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ххммм

    7 2 Отговор
    Чехия не е България! Нормално е да се очаква ръст там..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.