Отидете към основна версия

2 092 13

Цените на жилищата в центъра на тази столица продължават да растат

  • будапеща-
  • унгария-
  • жилища-
  • център-
  • цени

7% поскъпване в централната част на Будапеща

Снимка: Shutterstock

Цената на квадратен метър на апартаментите в централната част на Будапеща отчитат ръст, сочи проучване на Duna House. „Цените продължават да растат в центъра на Пеща – популярна дестинация за тези, които планират както краткосрочни, така и дългосрочни наеми на апартаменти. През втората половина на миналата година беше възможно да се купи апартамент тук на средна цена по-ниска със 7% спрямо второто полугодие на текущата година“, каза Кароли Бенедикт, ръководител на връзки с обществеността и анализи в Duna House.

Очакваше се купувачите да платят средно 50-100 милиона HUF (128 000 - 256 000 EUR) за имоти в центъра на града през първата половина на 2023 г. и също не липсваха крайности. Според Duna House студио в Окръг VII струва до 17,5 милиона форинта (44 800 EUR), докато напълно обзаведен луксозен апартамент в Окръг V струва 20 пъти повече. Сред градските райони клиентите на мрежата за брокерство на недвижими имоти са похарчили най-много за покупки на имоти през 2023 г., надхвърляйки бюджета средно със 100 милиона HUF (256 000 EUR).

„С края на пандемията градските райони възвърнаха популярността си от края на 2021 г., а след това през октомври миналата година интересът към тях се увеличи както никога досега. В Будапеща мнозинството от хората (22,5%) са избрали Окръг VII, една пета от кандидатите са живели в Окръг VI, а 15,8% са посочили Окръг V като предпочитано място за пребиваване“, добави Кароли Бенедикт.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини