Отидете към основна версия

22 Декември, 2023 10:26, обновена 22 Декември, 2023 10:26 6 488 21

Строежът на атомна електроцентрала в Казахстан ще струва 10-15 млрд. USD

  • казахстан-
  • атомна електроцентрала-
  • строеж-
  • референдум

Президентът Токаев предложи въпросът за строежа да бъде подложен на национален референдум

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстанските власти оценяват цената на евентуалното изграждане на първата атомна електроцентрала (АЕЦ) на 10-15 млрд. USD, съобщи генералният директор на АО "Казахстански атомни електроцентрали" Тимур Жантикин. „В момента се разработват източници на финансиране. Това са предимно международни финансови институции. Проектът все още се разглежда като търговски, без държавна намеса“, цитира Жантикин агенция Zakon.kz.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев в послание към народа на страната на 1 септември предложи въпросът за изграждането на атомна електроцентрала да бъде поставен на национален референдум. По негово мнение е необходимо да продължат обществените обсъждания и цялостната широка дискусия по този въпрос.

По-рано Министерството на енергетиката на Казахстан съобщи, че въз основа на резултатите от изследванията територията на село Улкен, Жамбилски район, Алма-Атинска област, е избрана като най-предпочитан район за изграждане на атомна електроцентрала. Сега властите обмислят няколко потенциални доставчици на ядрени технологии - китайската компания CNNC, южнокорейската KHNP, Росатом и френската EDF.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.

Свързани новини