Отидете към основна версия

2 Февруари, 2024 07:55, обновена 2 Февруари, 2024 07:55 7 204 234

С колко ще поскъпнат жилищата през 2024 година (ВИДЕО)

  • жилища-
  • цени-
  • явор пейчев-
  • имотека

На всеки 100 броя оферирани жилища се падат по 130 купувачи

Снимка: М. Богданова ©

Движението на цените на жилищата зависи от редица фактори. На първо място, разбира се, е съотношението търсене/предлагане. Към края на 2023 г. на всеки 100 броя оферирани жилища се падат по 130 купувачи. Локацията, състоянието на имота (ново или старо строителство), типът строителство, движението на лихвите по ипотечните заеми също ще продължат да оказват влияние върху цената на квадратен метър жилищна площ. Сегментирането на пазара ще продължи да се задълбочава, т.е. на места ще се наблюдава ръст в цените, на други застой, а на трети понижение. Като цяло обаче тенденцията е през текущата година цените на жилищата да поскъпнат с темпа на инфлацията, прогнозират анализатори.

За сравнение, през 2023 г. поскъпването на жилищата е в големите градове е било около 11%. Същевременно ипотечното кредитиране остава ключов фактор на пазара, привличайки все по-млади участници към решението за покупка на жилище.

„Очакванията за драстичен спад на цените в резултат от временното затихване на пазара, започнаха да избледняват. Хората с нужда от жилище разбраха, че отлагането само би оскъпило сделката им. Това особено силно се усети през последното тримесечие на 2023 г., когато отчетохме съществен ръст спрямо същия период на 2022 г.”, коментира Явор Пейчев, изпълнителен директор на „Имотека“.

Двустайните и тристайните жилища продължават да са ключови за пазара, следвани от многостайните апартаменти и къщите. Инвестиционните покупки пък представляват малко под 20% от всички през 2023 г. Строителните предприемачи в момента предлагат гъвкави схеми на плащане, което може да мотивира клиентите с инвестиционен интерес.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 29 гласа.

Свързани новини