Отидете към основна версия

4 915 53

Многото на брой жилищни кредити водят до имотен балон на пазара

  • жилища-
  • цени-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • георги ангелов-
  • имотен балон

Ръст от 38% при ипотеките през януари 2024 година спрямо същия месец на 2023 година

Снимка: М. Богданова ©

Ръст от 38% се отчита през януари тази година при отпуснатите ипотечни заеми спрямо същия месец на миналата година. „Темпът се ускорява силно и напомня темповете отпреди 15 години.

Ако допуснем да се случи това, което се случи преди 15 години, после 7 години ще страда голяма част от икономиката. Не само тези, които са си купили имот, но и тези, които са свързани сектори с недвижими имоти“, коментира икономистът Георги Ангелов.

Икономиката ни очакваше рецесия, но тя така и не се случи. Напротив – с всяка следваща година се развива по-добре и по-добре. „Няма как да разчитаме една рецесия да реши ситуацията (бел. ред. с пазара на имоти)“, допълва Ангелов, цитиран от Нова телевизия.

Високите цени не спират купувачите на имоти. Интересно е защо се получава така? „Има един основен – лихвите в банките са нулеви по депозитите и хората, които спестяват не могат да изкарат доход от своите пари и те решават да инвестират. Нямаме развит капиталов пазар в България – държавни облигации за граждани няма, както в други страни. Единственото, което в България се приема като сигурно е банков депозит и жилище. И понеже банковият депозит не носи доход, всички се хвърлят на жилища и съответно теглят и кредити и има един растеж на търсенето. Няма толкова много жилища, съответно това води до покачване на цената“, казва Ангелов.

Икономистът предупреждава, че жилищният кредит не е безрискова инвестиция. Тези, които искат да спекулират трябва да знаят, че както може да върви бързо нагоре пазарът, така може да върви и бързо надолу. Това не е банков депозит, в който след 1 година имаш същите пари със същата главница.

Що се отнася до влизането на България в еврозоната и цените на жилищата, то първото няма директно влияние върху второто.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.

Свързани новини