Last news in Fakti

3 Март, 2024 14:21 4 693 53

Многото на брой жилищни кредити водят до имотен балон на пазара

  • жилища-
  • цени-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • георги ангелов-
  • имотен балон

Ръст от 38% при ипотеките през януари 2024 година спрямо същия месец на 2023 година

Многото на брой жилищни кредити водят до имотен балон на пазара - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ръст от 38% се отчита през януари тази година при отпуснатите ипотечни заеми спрямо същия месец на миналата година. „Темпът се ускорява силно и напомня темповете отпреди 15 години.

Ако допуснем да се случи това, което се случи преди 15 години, после 7 години ще страда голяма част от икономиката. Не само тези, които са си купили имот, но и тези, които са свързани сектори с недвижими имоти“, коментира икономистът Георги Ангелов.

Икономиката ни очакваше рецесия, но тя така и не се случи. Напротив – с всяка следваща година се развива по-добре и по-добре. „Няма как да разчитаме една рецесия да реши ситуацията (бел. ред. с пазара на имоти)“, допълва Ангелов, цитиран от Нова телевизия.

Високите цени не спират купувачите на имоти. Интересно е защо се получава така? „Има един основен – лихвите в банките са нулеви по депозитите и хората, които спестяват не могат да изкарат доход от своите пари и те решават да инвестират. Нямаме развит капиталов пазар в България – държавни облигации за граждани няма, както в други страни. Единственото, което в България се приема като сигурно е банков депозит и жилище. И понеже банковият депозит не носи доход, всички се хвърлят на жилища и съответно теглят и кредити и има един растеж на търсенето. Няма толкова много жилища, съответно това води до покачване на цената“, казва Ангелов.

Икономистът предупреждава, че жилищният кредит не е безрискова инвестиция. Тези, които искат да спекулират трябва да знаят, че както може да върви бързо нагоре пазарът, така може да върви и бързо надолу. Това не е банков депозит, в който след 1 година имаш същите пари със същата главница.

Що се отнася до влизането на България в еврозоната и цените на жилищата, то първото няма директно влияние върху второто.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дяте

    37 4 Отговор
    Най-обичам тате да надува бальоня колкото се може повече,щото после по-звучно се пука!Пляс!

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бате Венци от Славия - сикаджията

    45 5 Отговор
    Българина се дави в бетон, но акъла в простата му глава никога няма да дойде. Миленка Богданова и тя сън не спи да рекламира сайта имот.бг пълен с фалшиви и нереални обяви и цени. Нищо, то колкото повече се отлага, толкова по-дълбоко ще влезе. Всякакви мерки са временни. Когато обаче времето свърши, ей тогава ще видите колко имотите ви пазят от инфлация и ви носят доходност. Ще напълните цял парцел в орландовци от инфаркти.
  • 4 Просто бизнес

    13 57 Отговор
    Хората знаят, че с приемането ни в Еврозоната средните цени ще минат 8000 евро за квадрат и бързат да се запасят! И правилно правят, защото ако сега може да се купи нормален апартамент, без лукс или местоположение, но с три стаи за 4-500 000, след година ще е поне двойно!

    Коментиран от #7, #8, #24, #44, #48

  • 5 Хохо Бохо

    24 11 Отговор
    Чакам с нетърпение тези 7 години в които "икономиката" страда. Доста изгодни сделки сключих 2013-2015г. Надувайте ми го балъци
  • 6 Банките и държавата надуват балона

    46 2 Отговор
    Имотите са с доста надути цени и не отговарят на доходите ни!

    Коментиран от #15

  • 7 Хахаха

    37 5 Отговор

    До коментар #4 от "Просто бизнес":

    Я пак... Оооххх...много смях .. явно не си излизал от Бг. И не знаеш какви жилища има в Испания...Франция...Германия .. и на колко по хубави цени.
  • 8 Резон никакъв

    40 2 Отговор

    До коментар #4 от "Просто бизнес":

    Уважаеми, ти в час ли си?! 8000 евро м2 в България!!

    Коментиран от #9, #45

  • 9 Бате Венци от Славия - сикаджията

    29 2 Отговор

    До коментар #8 от "Резон никакъв":

    И тогава ще се намери една Миленка Богданова да ни казва как и това е реална цена и как всичко е по мед и масло.
  • 10 Красимир Петров

    34 2 Отговор
    Чакам балона да се спука,ще има виене на умряло.

    Коментиран от #28

  • 11 Рев и сълзи

    12 35 Отговор
    Бедняците реват и недоумяват как така цените се дигат. А те само нагоре ли нагоре. Продължавайте да си плачете на раменете в тоя форум. Някой ден цените може и да паднат, хехе. Дотогава, плащайте си наема и си цвилете, това поне е безплатно

    Коментиран от #12, #46

  • 12 Бате Венци от Славия - сикаджията

    24 3 Отговор

    До коментар #11 от "Рев и сълзи":

    Абе умнико, ти докога мислиш, че това "вдигане " на цените може да продължава? Докато стигнеш стойността на Иранския риял ли? Тогава ще имаш един куфар банкноти, но ще бързаш да си купиш 1 хляб, преди да е станал куфар и четвърт. Всичко е до време. Не са важни колко номинално са парите, а какво мога да купят.

    Коментиран от #14

  • 13 Една цена

    20 16 Отговор
    не е нито висока нито ниска. Цената е там където продавач и купувач удрят ръцете. А че на някой друг тая цена му била висока или ниска, това си е негов проблем. Като намериш някой да ти продаде на 1000 евро квадрата, значи това е цената. Когато никой не ти продава на 1000 евро, значи това не е цената,и колкото и да крякаш че е висока,проблемът си е лично твой

    Коментиран от #47

  • 14 Точно така

    13 23 Отговор

    До коментар #12 от "Бате Венци от Славия - сикаджията":

    абсолютно прав си. И понеже всичко (храни, стоки, транспорт, енергия) инфлира, жилището си пази стойността в реална стойност докато парите се обезценяват. След 10 години, всичко ще е по 10 -- и цените на жилищата и цената на хляба и олиото. Моят имот ще си е запазил реалната стойност, а който е спестявал на влог ще духа супата.

    Коментиран от #17, #32, #49

  • 15 Не отговарят

    8 26 Отговор

    До коментар #6 от "Банките и държавата надуват балона":

    на твоя доход. За моя доход са си баш ниски. Не се бутай между шамарите като не разбираш. Щом ти е скъпо, значи тоя пазар не е за теб. За теб боксониера в Бухово
  • 16 Хххххххххх

    21 2 Отговор
    Рецепта за катастрофа.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ама като

    11 25 Отговор

    До коментар #17 от "Бате Венци от Славия - сикаджията":

    добавиш наем и си бая на плюс. А пускам на ABB и на Booking и съм много доволен, дори зимата ми капе, което е странно за София. За последните 4 години съм направил 100 хиляди евро от покачване на цени и 50 хиляди евро чисто от краткосрочни наеми -- след всичките такси. Нека ми е зле. А вашите парички в касичката изфирясват. На всеки си знае де

    Коментиран от #21

  • 20 Историята е като колелото,врътка се

    11 6 Отговор
    И моментите криво-ляво са си същите!Значи според късопишещите рано или късно ке дойдат на власт с помощта на путина или следващия след него,демек нещо като 1944-та.За неуките да им припомня,че впоследствие много градска собственост(тогава къщи) се преразпредели "служебно",като доста селяни и безимотби и малоимотни станаха съсобственици без пари!Ай чиститу,и да гласувате за Израждане!!!
  • 21 Бате Венци от Славия - сикаджията

    19 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ама като":

    Направо ти повярвахме интернет герой. То така ако беше както казваш ти всичките с air бнб щяха да се занимават. При висока инфлация и по 5 милиона евро да ти плащат за стая, с тези 5 милиона ще можеш една дъвка да си купиш. Повече няма какво да се обяснявам на интернет герой. Отивай да си харчиш еврото.

    Коментиран от #22

  • 22 Боли

    6 16 Отговор

    До коментар #21 от "Бате Венци от Славия - сикаджията":

    ме фара дали ми вярваш ти или някой друг. Аз ако чаках на някой за нещо, още сигурно щях да съм беден и да философствам по форумите как всичко е нереално скъпо. Добре че в живота не съм чакал съвети от форумници 🤣

    Коментиран от #23, #50, #53

  • 23 Бате Венци от Славия - сикаджията

    16 3 Отговор

    До коментар #22 от "Боли":

    Да, затова си във форума да се хвалиш какъв "успешен" абб бизнесмен си. Айде бегай от тука е!

    Коментиран от #26

  • 24 На колко си

    26 3 Отговор

    До коментар #4 от "Просто бизнес":

    Господин специалисте? Тъй мислеха ирландците и англичаните през 2004-2006. Купуваха накрая на 2000 в Банско и като мина 2007 продаваха на 500, ама нямаше кой да купува.

    Коментиран от #25, #41

  • 25 Бате Венци от Славия - сикаджията

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "На колко си":

    И на 200 продаваха. Къде отиваш на 500.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бате Венци от Славия - сикаджията

    13 2 Отговор

    До коментар #26 от "не ми е бизнес":

    Не ме разсмивай глупчо. Никопй не вярва на глупостите които пишеш, и не ми сравнявай САЩ с България. Тези дето дават абб в САЩ те изобщо нямат разходи, данъци и тн и тн. А ти за САЩ най-малко можеш да ми говориш , защото аз съм Американски гражданин от 15 години вече. Сам не си вярваш на глупостите. Нали правеше по 100 000 евро. Добре че валутата в САЩ е евро. Умник си ей.

    Коментиран от #29

  • 28 чакай си

    7 12 Отговор

    До коментар #10 от "Красимир Петров":

    като станеш на 80 може да паднат. Дотогава чакай

    Коментиран от #42

  • 29 направих от

    8 12 Отговор

    До коментар #27 от "Бате Венци от Славия - сикаджията":

    апартаментите в София. Живея в Бостън американецо. И не разнасям пици като теб. Ако си американец ще знаеш че от имоти най-много се правят пари. Ама сигурно си под наем там, отде ще знаеш. И сега като се качиха лихвите, в Бостън наемите се удвоиха. Балъците нека да плащат

    Коментиран от #30, #51

  • 30 Бате Венци от Славия - сикаджията

    13 4 Отговор

    До коментар #29 от "направих от":

    Аз съм под наем и съм много добре, а такива "Бостанци" като тебе въртят гевреците на ТИРОВЕТЕ и имат по 3 болести най-малко и едвам едвам кретът.

    Коментиран от #31

  • 31 що реши че см тираджия?

    2 7 Отговор

    До коментар #30 от "Бате Венци от Славия - сикаджията":

    Дори един тираджия не познавам в Бостън. В кой град си, да не си от Чикаго? Там е българското гето, половината са тираджии, явно си оттам. Живей под наем, кой те спира. Но недей коментира имоти, щом не са ти по джоба. Коментирай тираджиството, там са ри познанията

    Коментиран от #33

  • 32 Крипто

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Точно така":

    Абе човече,през 2021 купих 2 бита за 64 500 лв.Знаеш ли днес колко струват? Покупката на апарт.ли е по-изгодно?

    Коментиран от #37

  • 33 Бате Венци от Славия - сикаджията

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "що реши че см тираджия?":

    Не съм решил, че си ТИР-аджия. Ти си едно БГ и нищо повече. Хайде като си голям Бостанец, ми кажи коя е най-голямата индустрия в Бостан и с какво е известен? Айде давай.

    Коментиран от #34

  • 34 Ще ти изброя

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "Бате Венци от Славия - сикаджията":

    - фармация: всички големи да там, Файзър, Мерк, Астра Зенека
    - технологични компании: Google, Apple, и стотици други които са рам да наемат директно от университетите
    - финанси: Fidelity, Vanguard, старите пари на САЩ
    real estate: май-големите рийт тръстове са тук
    - образование: Харвард, MIT, BU, Northeastern

    Това е на прима виста. Един от най-добрите градове за живеене

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Айде сега

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ще ти изброя":

    ти ми разкажи къде си и какво се случва там
  • 36 Бате Венци от Славия - сикаджията

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Ще ти изброя":

    Абе не ми разправяй за тоя студ в Бостан. Друго си е Коста Меса.

    Коментиран от #38

  • 37 евала

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Крипто":

    аз също купих но на висока цена, едва миналия месец излязох на плюс

    Коментиран от #40

  • 38 тука ми е работата

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Бате Венци от Славия - сикаджията":

    не съм чувал за Коста Места

    Коментиран от #39

  • 39 Бате Венци от Славия - сикаджията

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "тука ми е работата":

    Ами Коста Меса е до Нюпорт Бийч в Калифорния. Съседни са. Вземи картата и гледай. И не ми говори за студа в Бостан, за Чикаго да не говорим тоя вятър.
  • 40 Крипто

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "евала":

    Да Ви кажа ,че нямах повече пари и след това доста време потрепервах.Сега проблемът е кога да продавам?!
  • 41 По-скоро

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "На колко си":

    ги лъжеха, че сте стане така. Нашите "брокери".
  • 42 Вече

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "чакай си":

    паднаха и си купих с 15 % ми свалиха цената.
  • 43 "Кредит Маркет ООД"

    5 1 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 44 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Просто бизнес":

    Може да ги обяват и на тройно - пак няма кой да им ги купи. Обявите са само за чесане егото на продавачите. Реално пазар няма.
  • 45 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Резон никакъв":

    Може бе, когато минималната стане 7000€, що не
  • 46 Гост

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Рев и сълзи":

    То, хубаво вдигате цените, но вие сте тези, които чакате на бедняците. Няма продажби - няма кинти! Няма и да има, докато цените ви не станат удобни за купувачите.
  • 47 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Една цена":

    А, когато никой не ти купува на 2000 €, това ли е цената?
  • 48 И от какъв зор някой европеец ще си

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Просто бизнес":

    купи имот в БГ?Би ли обяснил?Иначе при 1/3 празни апартаменти,каква е логиката да купуваш нещо на безумна цена и да стои празно или да го отдаваш за наем,който няма да покрива амортизациите дефакто.
  • 49 Той може да си е запазил стойността,но

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Точно така":

    никой да не желае да го купи след 10 години.Хората с пари имат много имоти,а тези без пари трудно ще си позволят да плащат висок наем.Така,че не виждам в дългосрочен план ползата от това да имаш няколко апартамента и да разчиташ,че ще ти носят сигурен и постоянен доход.Свестни дългосрочни наематели се намират все по-рядко.А ако има криза и безработица още по-трудно ще става отдаването им на висока цена.
  • 50 Аз Кочо

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Боли":

    "Аз ако чаках на някой за нещо, още сигурно щях да съм беден и да философствам по форумите как всичко е нереално скъпо"

    Ми ти не си спирал да философстваш тук бе!

    Значи си пълен бедняк, но с богата фантазия!
  • 51 Аз Кочо

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "направих от":

    Можеш ли да ни кажеш колко плащаш за НОА месечно ако живееш в Бостън, както твърдиш?
    Също да кажеш квадратурата на имота в който живееш?

    Коментиран от #52

  • 52 Мъдрец

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Аз Кочо":

    Няма как да ти каже, щото не знае какво е това, хахаха
  • 53 От далеч миришеш на пропаганда

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Боли":

    От много далеч вониш на зле скалъпена пропаганда