Отидете към основна версия

877 0

Бургас – Александруполис ще пренася US нефт

  • петрол-
  • лукойл-
  • казахстан-
  • александруполис-
  • годишно-
  • бургас-
  • руски-
  • conocophillips-
  • компания-
  • новоросийск-
  • находище-
  • русия-
  • казахстански-
  • компании-
  • участва-
  • транспортира-
  • които-
  • район-
  • маршрути-
  • руския-
  • осигурява-
  • каспийско-
  • газета-
  • пристанище-
  • пазари-
  • ня

Каспийският тръбопроводен консорциум /КТК/, пренасящ казахстански нефт, от миналата седмица вече транспортира и руски петрол. Сега на дневен ред стои увеличаването на пропускателните капацитети на КТК. А полза от това ще има американската петролна компания ConocoPhillips, се казва в материал на онлайн изданието Газета.ру. ЛУКойл участва в консорциума и съгласно стратегията ще добива черно злато в района на Каспийско море. Тъй като ConocoPhillips, вече с 10-процентно участие в руската компания, има производствена дейност в Казахстан, може да се предположи, че двете компании ще прилагат съвместна политика в Каспийския регион. А това означава, че петролът на ConocoPhillips може да потече към Бургас, посочва Газета.ру. Всъщност ЛУКойл беше най-вероятният кандидат за транспортиране на нефт в Александруполис още през 2002 г., когато компанията участва в приватизацията на гръцката Hellenic Petroleum. След като не спечели търга, интересът на ЛУКойл към проекта спадна. Сега обаче нещата се променят. КТК е единствената голяма частна тръбопроводна компания в страните от бившия Съветски съюз.

Както е известно, на среща този месец в Атина България, Гърция и Русия договориха меморандум за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис, който ще осигурява преноса на руски петрол от Новоросийск до Бургас и оттам по тръбопровод до гръцкото пристанище Александруполис. Казахстан също ще иска да участва в изграждането му, тъй като първата отсечка до Новоросийск идва от негова територия и пренася казахски петрол, заяви казахският президент Нурсултан Назърбаев преди време. По думите му Казахстан става един от най-големите доставчици на петрол на европейските пазари. Затова след няколко години ще има нужда от няколко трасета за петролопроводи. Първият от Северно Каспийско море до Новоросийск вече е изграден. Назърбаев отбеляза, че подкрепя проекта Бургас - Александруполис, както и всички проекти за транспортиране на казахски нефт на външни пазари, но пък иска равно дялово участие за Казахстан.

Тръбопроводът КТК с дължина 1580 км съединява огромното тенгизко нефтено находище в западната част на Казахстан и още няколко находища с черноморските терминали в Новоросийск за експорт в средиземноморието. Той влезе в експлоатация през 2001 г. и е разчетен да транспортира 21.7 млн. т казахстански петрол годишно.

Сега пропускателната способност на КТК е 28.2 млн т годишно. През 2003 г. по него преминаха и достигнаха до световните пазари 14.8 млн. т казахстански нефт, с 33.3% повече спрямо 2002 г. След 4 г. ще бъдат достигнати проектни мощности от 67 млн. т годишно. Половината от акциите на консорциума принадлежат на казахстански държавни структури и на Оман. Другата половина си поделят частни компании. ЛУКойл има 12.5%, американските ChevronTexaco - 15%, ЕxxonMobil - 7.5%, и Oryx Caspian Pipeline 1.75%, Роснефт и Roal Dutch Shell държат 7.5%, италианската Agip - 2%, британската BG 2% и Kazakhstan Pipeline Ventures - 1.75%.

В замяна на участието си в строителството и експлоатацията на нефтопровода Тенгиз - Новороссийск ЛУКойл и Роснефт получиха правото да транспортират по системата КТК своя суровина, което стана факт този месец. Консорциумът планира да увеличи четворно добивите до 1.0 млн. б/д през 2012 г. Благодарение на Тенгизкото и Карачаганакското находище Казахстан ще увеличи значително добивите през следващото десетилетие. Находището Карачаганак съдържа по експертни оценки над 9 млрд. б течни петролни кондензати и 1.35 трлн. куб. м газ, които са достатъчни да задоволят растящото търсене на петролните фирми, опериращи в Казахстан. То е най-крупното открито през последните 30 г. находище в света.

КТК вече функционира на проектните си капацитети за каспийски нефт и започна да транспортира и руски петрол в Краснодарския район, обяви неговият генерален директор Ян Макдоналд. За целта в системата на КТК бе построен железопътен нефтен терминал и съединителен тръбопровод.

Русия ще изнася по КТК минимум 6 млн. т нефт годишно. Консорциумът вече е внесъл в руския бюджет под формата на различни налози, мита и социални помощи почти половин милиард долара. Транспортирането на 67 млн. т годишно при сегашните ставки ще осигурява на Русия и Казахстан над 1.5 млрд. USD годишно под формата на приходи от такси, които ще са надежден източник на постъпления за идните 35 г.

Последните събития около руските нефтени компании и преговорите за възможни транспортни маршрути извън Русия, по които ще преминава и руски нефт, дават повод за коментари не само за руския, но и за другия петрол по КТК.

Въпреки съгласувания меморандум за Бургас - Александруполис получаването на гаранции за потичане на руски нефт по тръбата може да се окаже проблемно, посочва Газета.ру.

И обяснява, че маршрути, предполагащи прехвърляне на петрол в едно от черноморските пристанища и доставка по тръба на порт от другата страна на Босфора, не може да получи гаранции от руските компании. Повечето от тях продават своя нефт на пристанище FOB. FOB, както е известно, означава, че продавачът смята за изпълнени своите задължения за доставка, когато тя пристигне на съгласуваното пристанище. В този случай купувачът поема всички разходи и рискове от загуби на стоката. Сега единствената руска фирма, транспортираща нефт през Босфора, е ТНК-ВР, която така осигурява суровина за рафинериите на BP в други страни. Решението да се доставя нефт по обходни маршрути налага промяна в условията на действащите контракти или ориентация към ползване на конкретен маршрут при сключването на нови споразумения. При това положение проектът Бургас - Александруполис е целесъобразно да се насочи основно към каспийски петрол. В частност към ЛУКойл, който има права за разработка на руския сектор в Каспийско море. Именно тук трябва да се имат предвид някои важни събития. Първо, ЛУКойл планира да започне добиви от находище Корчагин в този район през 2008 г. Второ, ConocoPhillips /с 10% в руската компания/ участва в производството на нефт от казахстанските находища Кашаган, Каламкас, Кайран, Актоти. Очакваната съгласувана политика между ЛУКойл и акционера й ConocoPhillips в Каспийския район предполага, че нефтът на американската компания, който тече по КТК, може да стигне до бургаската рафинерия ЛУКойл-Нефтохим.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини