Last news in Fakti

6 Февруари, 2013 19:21 2 413 4

Напускаме Бургас - Александруполис

  • александруполис-
  • бургас-
  • нефт

Правителството предлага на Народното събрание да денонсира споразумението между България, Гърция и Русия за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас – Александруполис.

Това става след като изтече направеното от страната ни преди година предложение за прекратяване действието на документа по взаимно съгласие. Решението е взето във връзка със заключенията, направени при фазата на разработка на проекта.

Според анализите петролопроводът не може да бъде реализиран при условията, уговорени в сключеното през 2007 г. споразумение. Предвид това обстоятелство, България иска да излезе от проекта.

Решението на българския парламент за възможното излизане на страната от проекта обаче при всички положения ще бъде нелегитимно. Това заяви за бизнес секцията на ИТАР-ТАСС говорителят на "Транснефт", представляващ интересите на Русия в проекта, Игор Дьомин.

Той не пропусна да припомни, че излизането на всяка една от страните от „Бургас-Александруполис” се регламентира от два документа. Договорът на консорциума за строителство на петролопровода предполага, че излизане на някоя от страните е възможно едва след приключването на периода на развитие, т.е. след началото на експлоатацията.

Друг документ, който регулира взаимоотношенията на страните, е Виенската конвенция, но тя влиза в сила, ако няма други регламентиращи документи, какъвто е договорът на консорциума.

В началото на март на миналата 2012 г. стана ясно, че България напълно е изплатила дължимото на руските партньори по проекта "Бургас-Александруполис", което би й позволило да има официално право да напусне проекта.

Вноската на страната е била 1,421 милиона евро за 2008 г. и е била платена през същата година. Вноските за 2009 и 2010 г., 4,876 милиона и 1,323 милиона евро, са били преведени през февруари 2012 г. За 2011 г. дължимото от София е било 171,5 хиляди евро и те са били платени в началото на миналата година.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Венцислав

    0 0 Отговор
    Не знам ,кой беше подписал договора "Бургас-Александруполис",но сега ние платихме 8милиона евро за да излезем от една абсолютно идиотска ситуация,малко остана да унищожим черноморието си!!!Няма ли да кой да потърси сметка за тези милиони на вятъра!

    Коментиран от #2

  • 2 абв

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Венцислав":

    Гоце-с тройния му шлем! Да ги плаща БСП!
  • 3 тх-ранец

    0 0 Отговор
    Боко и Цоко ни сабуват гащите заради сащ и евреите, Гоце и Серейо заради руските мафиоти, а народа(включително и аз) си цвъка от дупките по различните форуми и сайтове...
  • 4 чицо

    0 0 Отговор
    Крайно време беше.