Отидете към основна версия

1 014 4

Свидетели сме на по-сложен имотен пазар

  • нсни-
  • консултации-
  • имоти-
  • граждани

Близо 200 души посетиха първите безплатни консултации, организирани от НСНИ

Снимки: М. Богданова ©

На кого да продам имота си – на наемателя или на друго лице? Как да продам парцел, който е извън регулация в близост до София? Дължа ли данъци при продажба и покупка на имот? Колко имота мога да продам на година? Това са само част от въпросите, на които днес отговаряха брокери с дългогодишен опит на граждани. Срещата се организира за първи път, а инициатор е Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ). От 15.00 до 19.00 ч. над 100 души се възползваха от безплатните консултации, които се проведоха в Арт пространството в Централни Хали.

От НСНИ обмислят да провеждат подобни срещи перманентно, примерно през месец, в някои от двата почивни дни. Също така подобни консултации ще бъдат организирани и в някои големи градове като Пловдив, Бургас и Варна.

Една от темите, които вълнува продавачите и купувачите са комисионните, които дължат на брокера. Тя е 3% от цената на имота, обект на продажба.

Относно дължимия данък, то сделката трябва да бъде обявена в годишната данъчна декларация. В случай, че има разлика между продажна и покупка цена, то се дължи данък общ доход в размер на 9%. В случай, че имотът е придобит преди повече от 3 години, то по Закона за облагане на доходите на физически лица, данък не се дължи. Също така освободени от данък са и имоти, придобити преди повече от 5 години.

Брокерите отбелязват, че през последните години пазарът на недвижими имоти е станал доста сложен. Основните причини за това са две: повечето сделки и имоти, с богата в миналото история. Последното води до по-задълбочени проучвания на документацията преди сделка. Поради тази причина е добре участниците на пазара да ползват посредници, тъй като те не само са връзката между продавач и купувач. Те могат да консултират клиента относно техническата страна на имота – конструкция, довършителни работи и отчасти правната страна на сделката.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.

Свързани новини