30 Септември, 2024 22:39 803 3

Свидетели сме на по-сложен имотен пазар

  • нсни-
  • консултации-
  • имоти-
  • граждани

Близо 200 души посетиха първите безплатни консултации, организирани от НСНИ

Свидетели сме на по-сложен имотен пазар - 1
Снимки: М. Богданова ©

На кого да продам имота си – на наемателя или на друго лице? Как да продам парцел, който е извън регулация в близост до София? Дължа ли данъци при продажба и покупка на имот? Колко имота мога да продам на година? Това са само част от въпросите, на които днес отговаряха брокери с дългогодишен опит на граждани. Срещата се организира за първи път, а инициатор е Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ). От 15.00 до 19.00 ч. над 100 души се възползваха от безплатните консултации, които се проведоха в Арт пространството в Централни Хали.

От НСНИ обмислят да провеждат подобни срещи перманентно, примерно през месец, в някои от двата почивни дни. Също така подобни консултации ще бъдат организирани и в някои големи градове като Пловдив, Бургас и Варна.

Една от темите, които вълнува продавачите и купувачите са комисионните, които дължат на брокера. Тя е 3% от цената на имота, обект на продажба.

Относно дължимия данък, то сделката трябва да бъде обявена в годишната данъчна декларация. В случай, че има разлика между продажна и покупка цена, то се дължи данък общ доход в размер на 9%. В случай, че имотът е придобит преди повече от 3 години, то по Закона за облагане на доходите на физически лица, данък не се дължи. Също така освободени от данък са и имоти, придобити преди повече от 5 години.

Брокерите отбелязват, че през последните години пазарът на недвижими имоти е станал доста сложен. Основните причини за това са две: повечето сделки и имоти, с богата в миналото история. Последното води до по-задълбочени проучвания на документацията преди сделка. Поради тази причина е добре участниците на пазара да ползват посредници, тъй като те не само са връзката между продавач и купувач. Те могат да консултират клиента относно техническата страна на имота – конструкция, довършителни работи и отчасти правната страна на сделката.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Свидетели сме на по-сложен имотен пазар


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    2 0 Отговор
    Чакайте да видите колко по сложен ще стане пазара !
  • 2 Глупости

    3 0 Отговор
    Искат по 3% комисионна и защо? Какво са извършили, че да им дам 3%от моите пари, а още толкова искат и от купувача. Егати и лесните пари искат, ей така от нищото. А, аз ще се бъхтя за 1000 лв, за да им дам 10 000 евро. Айде нема нужда. А, на бас, че ще си продам жилището по-бързо без посредник.
  • 3 параЗИТ

    0 0 Отговор
    Брокер.... какво може да направи, на което да не е способен продавача или купувача ? Не може да си пусне обява, да си провежда огледи или да се договоря. НЕ, благодаря ! 3% пари на вятъра