Отидете към основна версия

3 885 23

Книгата, която предсказа инвазията на Путин

  • руски терористи-
  • третата световна: битката за украйна-
  • книга-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • история-
  • юрий фелщински-
  • михаил станчев-
  • инвазия-
  • крим-
  • владимир путин-
  • кремъл

Бестселърът на Михаил Станчев и Юрий Фелщински вече е и на българския пазар

Снимки: БГНЕС

Още преди години двама уважавани автори и историци предсказват, че президентът на Русия Владимир Путин ще започне пълномащабна инвазия в Украйна.

Русия е във война с Украйна още от 2014 г., когато анексира незаконно полуостров Крим, но още тогава е било ясно, че имперските амбиции на кремълския диктатор няма да се ограничат само до Крим и Донбас. Както не се ограничиха само до Грузия. А ако Украйна не победи сега, ще последват Молдова и балтийските държави.

За първи път пред българската публика бе представена книгата „Третата световна: битката за Украйна“, в съавторство на Михаил Станчев и Юрий Фелщински. Книгата ни пренася назад във времето, векове преди пълномащабната инвазия, опитвайки се да обясни какви са историческите предпоставки за войната и защо не може да се преговаря с фашистки режими като този на Путин.

Михаил Станчев, доктор на историческите науки и професор по нова и най-нова история в Харковския университет „В. Н. Каразин“ и в НБУ, каза, че битката между Украйна и Русия започва още през далечната 1169 година, когато коалиция от единадесет руски князе, предвождана от Мстислав Андреевич, син на владимиро-суздалския княз Андрей Боголюбски, превзема Киев и го подлага на двудневно безжалостно разграбване.

В книгата авторите разглеждат и новата история на Украйна, включително Революцията на достойнството, свалянето на Янукович, както и пропагандните руски наративи за „бандеровците“.

„За съжаление нашата прогноза за пълномащабна война се сбъдна“, каза Михаил Станчев. Неговият колега Юрий Фелщински, който е добре познат на българската публика с „Взривяването на Русия“ (в съавторство с убития Литвиненко) и „Корпорацията: Русия и КГБ по времето на президента Путин“, заяви (в съавторство с критика на Путин Прибиловски, намерен мъртъв в дома си), е категоричен, че ако Русия не бъде победена сега в Украйна, ще последват нови войни.

„Тази книга е важна, защото обяснява какво не е наред с Русия. Путин иска да възстанови СССР. Той планираше да превземе Украйна набързо, след което да тръгне към Приднестровието и балтийските държави. Но Украйна го спря. Украйна обаче се нуждае от пълна победа, заради което е нужно западните страни да са единни и да ѝ дадат нападателни оръжия“, каза Фелщински.

„Путин разбра, че за да победи Украйна, трябва да вземе Беларус и оттам руските войски да влязат на украинска земя (както стана и през февруари 2022 г.). Но не успя да победи Украйна по две причини: първата е, че руската армия не е „втората в света“, както се твърдеше преди това, и втората е, че украинците започнаха да се бият успешно. Западът сега реагира бързо, за разлика от Полша през 1939 година“, каза роденият в Москва и емигрирал в САЩ руски историк.

Според Фелщински от ден 1 на пълномащабната руска инвазия идеята на западните страни е била Украйна да не загуби войната, а не да я спечели. Все повече държави обаче осъзнават, че имперският режим на Путин трябва да бъде разгромен на бойното поле (както Германия през ВСВ), за да се превърне Русия в нормална държава. Според него ФСБ е службата, която контролира Русия. Проблемът не е само Путин, а ФСБ като институция – единствената, преживяла разпадането на СССР.

Преводачката на книгата Райна Манджукова заяви, че тази книга е за всички онези, които и до ден-днешен не могат да повярват, че Русия е посегнала на един „братски“ народ. Книгата нагледно обяснява защо няма нищо „братско“ между Киев и Москва. Издател на книгата е Нов български университет.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 56 гласа.

Свързани новини