Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Март, 2023 17:07 3 475 97

Историкът Ю. Пивоваров: "Путиновият режим е самоубийствен"

  • руски терористи-
  • юрий пивоваров-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • историк-
  • военни престъпления-
  • ссср

Тази е една от най-срамните страници в руската история от много векове насам

Историкът Ю. Пивоваров: "Путиновият режим е самоубийствен" - 1
Снимка: Shutterstock

Юрий Пивоваров е руски историк и политолог, близък с Григорий Явлински и съученик на Сергей Лавров - настоящия външен министър на Русия. С него разговаря Константин Егерт.

Какъв момент в руската история представлява настоящата война?

Още новини от Украйна

Ю. Пивоваров: Тази е една от най-срамните страници в руската история от много векове насам. Далеч по-срамна от финландската война през 1939-40 година, по-срамна от войната в Афганистан, защото тя нямаше такова влияние върху света. Мисля, че в историята на 21-и век тя ще влезе като "престъпление и наказание".

А ще има ли наказание?

Ю. Пивоваров: Разбира се. Не знаем още под каква форма ще бъде то, но наказание ще има. Вижте - светът обръща гръб на Русия. Имам предвид нормалния западен свят. И смятам, че ще има наказание за хората, които са пряко отговорни за започването на тази война.

Значи все пак ще има трибунал?

Ю. Пивоваров: Може би той ще бъде задочен и ще изглежда символично. А тези, които ще бъдат съдени, може и да се присмиват над това, но историята вече ги е определила - те са злодеи. За украинския народ, за руския народ и за народите в Европа и по целия свят. Какво означава да си играеш с ядрени оръжия? Това е не бива да се случва.

Както отбелязахте - Русия ще остане без съюзници. Сама ли ще трябва да се справя?

Ю. Пивоваров: Не става дума за съюзници под формата на танкове или полицаи. Но те могат да помогнат със своето влияние и своя опит. В крайна сметка руската култура е част от западната цивилизация. Достоевски казва, че "руснакът става още повече руснак, когато е повече европеец". Т.е. за да станеш истински руснак, трябва си европеец. Моето мнение е следното: Русия или ще се разтвори в световната история, без да е ясно на какви части, или ще стане либералнодемократична, ще стане органична част от Запада, каквато е била Руската империя.

Ако погледнем в ретроспекция към режима на Путин, как ще изглежда той?

Ю. Пивоваров: Самоубийствен. Това е самоубийствена политика. Всичко това е ужасно, но и неизбежно и закономерно. Това е реализация на най-лошите потенциали на руската цивилизация, руската култура и история.

Смятате ли, че Путин води Русия към разпад?

Ю. Пивоваров: Той допринася за това. Аз съм от хората, които не искат Русия да се разпадне. При наличието на ядрени оръжия разпадът е още по-лошо нещо. Говорим за мястото на Путинова Русия в многовековната руска история. Никой не е имал ядрени оръжия. Фюрерът не е имал ядрени оръжия по време на Втората световна война. А ако би имал, не знам как би завършило всичко.

Т.е. уникалността на Путин не е в това, че е авторитарен, а че е начело на режим с ядрени оръжия, срещу който не можем да направим нищо?

Ю. Пивоваров: Това е неговата застраховка живот. И същевременно безизходна ситуация. Какво би представлявало едно поражение за Русия? Украйна да си възстанови границите от 1991-а година? Дали тогава Москва ще промени политическия си курс? Не мисля, че Русия ще изгуби възможността си да атакува Украйна с ракети и да държи под напрежение целия свят. Така че не знам какво би означавало едно поражение за Русия. То може да бъде много страшно, да доведе до гражданска война или до излизане на преден план на хора като Пригожин.

Днес много се говори, че на руснаците им е нужен диктатор и те са неспособни на демокрация.

Ю. Пивоваров: Това изобщо не е вярно. Русия първа в човешката история изгради тоталитарна система, но и първа се освободи от нея. Нямаше да има обединена Германия, свободна Полша или Литва, Естония и Румъния, ако Съветският съюз не се беше самоосвободил. Това е много сложен и противоречив процес. Но той се случи. И през август 1991-а година лично аз много се гордеех, че съм руснак.

Според вас какво може днес да вдъхнови руснаците да променят политическата система?

Ю. Пивоваров: Мисля, че активната част от обществото, която е с демократични нагласи, има цели - нормално общество, без страх, с нормален съд, с рамки за дейността на службите по сигурността.

Смятам, че Русия е навлязла във фазата на тоталитарна диктатура. Русия вървеше към тази фаза от момента, в който Путин дойде на власт. Тогава започна и борбата с историята. Те пренаписаха учебниците по история. Т.е. идеологическата подготовка за войната започна още тогава, но много хора не я забелязаха.

Има ли около Путин хора, способни да променят нещо? Възможен ли е например вътрешен преврат?

Ю. Пивоваров: Възможно е в обкръжението на Путин да има конфликти. Още повече, че там има различни фракции - по-радикални, повече или по-малко авторитарни. Но и най-проницателният политолог, и най-информираният човек все още не може да каже на какво са способни те. Защото историята е отворен процес.

Може ли емиграцията да повлияе на ситуацията в Русия?

Ю. Пивоваров: Емиграцията съществува в Русия от поне 200 години. В Русия винаги се намират хора, които не се вписват в това не само географско, но и политическо и социално пространство. Те емигрират, получават свободата си, губят своята родина и полудяват от отсъствието на родината. А техният интелектуален принос към политическата съкровищница на Русия е невероятен.

А има ли решение въпросът за вината и отговорността на руския елит и на руския народ пред Украйна?

Ю. Пивоваров: Това е неизличима трагедия. Не знам колко поколения трябва да минат, за да се преодолее това... Но то няма да бъде забравено никога. Особено когато се вършеше под мотото "ние сме братски народи". Мисля, че в обозрим период темата за Русия в Украйна ще бъде болна.

Украйна преминава през шекспиров период на превръщане в голяма, силна, влиятелна, независима европейска нация. Границите на Европа се разширяват. Тази война ще превърне украинците в нация, с която да се гордеят и която е доказала на света и устойчивост, и смелост, и мъдрост.

Автор: Константин Егерт


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и днеска

    9 28 Отговор
    минус един ми-8

    Коментиран от #6

  • 2 Русофил

    35 49 Отговор
    След Пу, Русия няма да има история. Ще има китайска провинция.

    Коментиран от #32, #57

  • 3 Хахаха

    44 23 Отговор
    Да вееее той вече близо 11 пъти умря! Има 17 двойника беше болен поне 8 пъти от неизлечима болест и докато беше умрял беше в нервен срив поне няколко пъти! Хахаааахааа! Сега искат да го арестуват ама той като вече е умрял как ще стане не знам!
  • 4 Теле

    40 29 Отговор
    Да запада се самоуби, вечная памят

    Коментиран от #34

  • 5 Раданч Татлъту

    46 25 Отговор
    Таварищ Пивоваров е препил с развалено пиво?!🙉🤡🥳🤡🙉

    Коментиран от #74

  • 6 СССРБарета

    37 31 Отговор

    До коментар #1 от "и днеска":

    От февруари миналата година украйна е минус 100 000 квадратни километра! И минус около 230 000 военнослужещи! Другите минуси няма да ги пиша че става страшно!

    Коментиран от #9

  • 7 Пич

    32 22 Отговор
    Хахаха..... тези са толкова умствено низши , че дори не предполагат Ка ще им се наложи да учат руски език !!!
  • 8 Алиса

    40 24 Отговор
    Айде пак плюене,плюене плюене по Путин и по Русия, колко ви плащат за това ? Не се ли уморихте, вече. Само,че.никой не вярва на долната ви пропаганда.
  • 9 Теле

    13 12 Отговор

    До коментар #6 от "СССРБарета":

    Пиши че факти да са наясно с драсканиците

    Коментиран от #25, #96

  • 10 Зевзек

    13 10 Отговор
    Почти е познал, при Сталин и при Иван Страшни(Иван Грозни) в Русия е било по-срамно.
  • 11 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    30 26 Отговор
    Путиновия режим е самоубийствен за колективния Запад! Когато и да се разпаднат САЩ,ЕС и НАТО все ще е късно!

    Коментиран от #20

  • 12 Левски

    35 19 Отговор
    Всеки ден му правите реклама на Путин! Рейтингът му е огромен! Видя се че с нищо не може да го спрете... и това е така защото сте се нагърбили да воювате не срещу Путин, а срещу цялата обединена Русия и нейните съюзници!

    Коментиран от #18

  • 13 Никога фалшодемокрация

    26 19 Отговор
    Удряй Вова, Бандитът само от б ой разбира.

    Коментиран от #60, #66

  • 14 0000

    20 24 Отговор
    Диктаторите имат само едно място - на въжето

    Коментиран от #17

  • 15 Тиква

    27 16 Отговор
    Започна се с Хубавите жълтини на Дойче Веле. Краставиците на половинки или четвъртинки ще Ги ядете като Англетата? Пълен позор сте!
  • 16 Гитлер също се е самоубул

    14 22 Отговор
    Време му е
  • 17 СССРБарета

    18 10 Отговор

    До коментар #14 от "0000":

    Много е дърт Байдън как да го сложиш на въже

    Коментиран от #27, #35, #62

  • 18 Не обиждай Апостола

    18 21 Отговор

    До коментар #12 от "Левски":

    Русия и нейните съюзници Кот дИвоар Еритрея Габон Того Никарагуа и сириияиранско ли ? Хахахаха

    Коментиран от #23, #55

  • 19 Някой

    20 8 Отговор
    Ако не е зелето, ще оня никому неизвестен бесарабски фронт, ако и там няма нищо, някой списвач ще скалъпи нещо. Важно е пропагандата да върви с пълна сила. Без значение от качеството и.
  • 20 Сесесесрко

    11 15 Отговор

    До коментар #11 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Пак ли ще разпадате запада сесесесрко ?
  • 21 Стоян Александров

    21 17 Отговор
    Браво, най- накрая да се напише мещо вярно тук, еваллла, наистина е така. Самоубийсвен е този ПУТИНОВ РЕЖИМ РАЗБИРА СЕ САМО, ЧЕ ЗА ЗАПАДНА ЕВРОПА, АНГЛИЯ И САЩ. ДОКАЗАТЕЛСТВАТА И ФАКТИТЕ ВЕЧЕ СА ОЧЕИЗВАДНИ. БЕДНОСТ, ГЛАД, МИЗЕРИЯ, ФАЛИТИ, НОСКИ ЗАПЛАТИ, РАБОТА ДО ГРОБ, ПГРОМНИ СТАЧКИ И БЕЗРЕДИЦИ, СКЪПОТИЯ И ОЩЕ И ОЩЕ И ТПВА ВЕЧЕ Е ФАКТ....УТРЕ И ЦЯЛА ГЕРМАНИСТАНИЯ ЩЕ Е БЛОКИРАНА. СКОРО И ИТАЛИЯ И ИСПАНИЯ.....ЕХХХХХХ РАЙЙЙЙЙ

    Коментиран от #45, #93

  • 22 Вова

    19 9 Отговор
    Унищожава гнездото на рептилиите. Вечна слава!
  • 23 Иван

    22 13 Отговор

    До коментар #18 от "Не обиждай Апостола":

    Кой апостол? Звления наркоман и Гейска Европа ли? Срам ме е, че съм европеец! Горд съм, че съм българин!

    Коментиран от #58

  • 24 Всяка нация има предатели

    16 7 Отговор
    Намерхте поредният. Браво. Нормалния западен свят. Бля-бля !
  • 25 А беше просто

    6 13 Отговор

    До коментар #9 от "Теле":

    До сега да е направил русиа толкова привлекателна,че да не могат да се отърват от наплив на кадри не само от бивш СССР и бивш соц.,а отвсякъде,каквато всъщност е била някогашната Русия на царя и на Керенски.Пари ли нямаха,износ ли нямаха,ама ...

    Коментиран от #28

  • 26 Гошката

    9 18 Отговор
    Прави са рузките тролове, не трябва да се обръща внимание на този нещастдник, държавата бензиностанция вече е без значение както за европа така и за китайците просто суровинен придатък на западните фабрики в Китай. Свиквайте
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Всяка държава има исторически дълг да

    19 14 Отговор
    Се защитава от външни недоброжелатели, сега когато Русия се защитава от западните хиени, всички пропагандатори вият на умряло че Русия бил агресора, това всички разбират че са пълни глупости и внушения и само нечестно облагодетелстване от запада и глупавите им при гласят

    Коментиран от #47

  • 30 Ахмака

    10 10 Отговор
    Президентът Румен Радев щял да излиза на Червения площад в Москва с плакат:
    "Войнолюбци, не на войната!"
  • 31 Нааолеон Адолф Карл 12 Мамай Хан

    13 4 Отговор
    И аз така казвах.. Ама ... Мъка ... Биха ме в Русия яко ...
  • 32 нпо агент

    14 6 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    при слепите хора, се изостря слуха,при глухите зрението, а при тъпите соросоиди-русофоби желанието да се изказват по всички теми.
  • 33 Чичак

    15 7 Отговор
    Историкът Ю. Пивоваров има дела още от 2015 г за умишлен пожар в Руската академия на науките, който през 2015 г. на 30 януари във фундаменталната библиотека на института, унищожи 20% от библиотечните колекции. Става дума за Руската академия на науките,  След това и за корупция и присвояване в особено големи размери, две дела
    ..... отива на лечение в Германия и естествено рязко става критик на властта.......
  • 34 куку

    13 10 Отговор

    До коментар #4 от "Теле":

    историкът повръщалов..нещо да кажеш за войни които води сащ...и се меси постоянно в чужди работи, кой им дал право да разпореждат с съдбите на хора ..милиони убити...ИРАК,ЛИБИЯ,СИРИЯ,ЮГОСЛАВИЯ..нещо да кажеш предателю..НО за това не ти плащат от дв...

    Коментиран от #44

  • 35 0000

    5 10 Отговор

    До коментар #17 от "СССРБарета":

    Ми дърт е, той не ползва ботокс като бащицата😂😂
  • 36 Име

    8 3 Отговор
    Повърхностно е.
  • 37 Русия на бунището при СССР

    17 19 Отговор
    Русия се превърна в солидна плячка за Украйна,сега дълги години ще са с подвита опашка и ще си ближат раните

    Коментиран от #39, #48

  • 38 бамааму

    7 9 Отговор
    Я само ено не моа а разбеа , сеа тва дойче веле ли е или американише веле? Оно и теУевизиата инги е на ингилизки .Епа они що се викат тогиз дойче веле ?
  • 39 Путин

    10 3 Отговор

    До коментар #37 от "Русия на бунището при СССР":

    Брао , това е вица на деня .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ПФФФФФФ

    7 3 Отговор
    Неделя е и треа да има некъв пълнеж у новините на сайтя .
  • 42 1234

    7 12 Отговор
    Неолиберлния соросоиден режим на Путин превърна Русия в отпадък,фекална яма
  • 43 Чичак

    8 4 Отговор
    Интересното е, поразрових се малко, че до момента в който не му е заведено дело за корупция и присвояване в особено големи размери в Басманният районен съд на Москва (част 4 от член 160 от Наказателния кодекс на Руската федерация).......никога, ама никога не е критикувал властта !!!!!!!!........хахахаха...... Принципен човек от всякъде. .......
  • 44 Селския берберин

    8 6 Отговор

    До коментар #34 от "куку":

    Не се шашкайте русороби, кой каквото трябва ще си го получи!! И Русия също!! И нека ви сменят опорките, тези вече предизвикват погнуса!!
  • 45 Мъжа на урсула

    12 6 Отговор

    До коментар #21 от "Стоян Александров":

    Важното е на Путин да му е зле.
    Оппааа, ма той нали умря няколко пъти...
    После се разболя няколко пъти...
    После му свършиха ракетите. Вече 1 година свършват а той продължава да стреля. Даже ковбойците ползват свършилите ракети че Космоса ще го гледат в холивуд
    Накрая май го арестуваха. Посмъртно...

    Коментиран от #50

  • 46 Някой

    8 5 Отговор
    Честно, не знам от къде намирате толкова безродници да плюят по държавата си.
    Е, вярно че някои хора за пари са склонни на всичко...

    Коментиран от #94

  • 47 Ааа не

    10 11 Отговор

    До коментар #29 от "Всяка държава има исторически дълг да":

    Кой, кога и къде нападна Русия бре? Да не са те изтървали от 4-ти километър?
  • 48 куку

    11 9 Отговор

    До коментар #37 от "Русия на бунището при СССР":

    хора..спрете с идиотщини..сидиш пред компа и се правиш на креватен патриот..такива глупости пишеш..лошото че и вярваш...в тази тъпотия..а още по-лошо че и украинци все още вярват че ще победят на бойното поле..Преди 2014г...всичко беше ок..и Крим и Донбас бяха украински..кой дявол ги дърпал за опашка..То е ясно кой.., обикновени украинци загиват поради игри на сащ и ес..Сега остава и снаряди с уран да поставят на укроинци и таман ще цъфне цяла европа..

    Коментиран от #54, #91

  • 49 На ШвабскитеСвине

    10 11 Отговор
    Да се режат главите!!! Щом тези ШибаниФашисти подхванаха темата, за Путин, означава че за уркофашистите нещата не са добре.
    Смърт за КозякПодлогите и ШвабскитеЗелки!!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ТаУмВзе

    9 7 Отговор
    И тва соросоидче ще ходи в СИБИР! Еднопосочно.
  • 52 Перо

    4 5 Отговор
    Пововаров е на пиво, другият е преял с кашер!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Баааууууу

    8 15 Отговор

    До коментар #48 от "куку":

    Айде стига руски сказки и пляски! Русия се разпада. Путин вече я раздава??

    Коментиран от #63

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Боки Чан

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Китайската провинция е ясна и на малките деца.Нейното име е Пиндостан.
  • 58 А бе

    8 7 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Не може да си българин ти!! Продажна копейка си!! Виж добре да няма нещо азиатско-сибирско в родата?

    Коментиран от #65

  • 59 Мъжа на урсула

    3 3 Отговор

    До коментар #56 от "Бат Котьо":

    Успокой се ма, от първия път не става
    Може и да не забременнеш ма въпреки това джендърите се множите. Поне ще ти е кеф. Че моята урсула одърте вече...

    Коментиран от #76

  • 60 Путин капут

    5 8 Отговор

    До коментар #13 от "Никога фалшодемокрация":

    Истинската демокрация е в Русия. Нали така.?Българските путинофили са за там.Водка ,квас и запас..

    Коментиран от #64

  • 61 9689

    4 2 Отговор
    Този за повече пари утре ще почне да хвали Путин.
  • 62 USAтюлен

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "СССРБарета":

    Не бързай да слагаш въже на Байдън, да не те изпреварим??!?

    Коментиран от #70

  • 63 оди за..

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "Баааууууу":

    Таблетки на 4-км..

    Коментиран от #69

  • 64 Даа бе

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Путин капут":

    Най после............запаса е доживотен........
  • 65 у тебе има..

    2 2 Отговор

    До коментар #58 от "А бе":

    Не случайно пра пра баба ти..е била на миндерчето до бай иван..

    Коментиран от #68

  • 66 Селяка

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Никога фалшодемокрация":

    Тоа няма ли да престане с халюциниранет
  • 67 Анахронист

    7 2 Отговор
    Бездомния бежанец Ю. Пивоваров сее акъл!
  • 68 Бат Котьо

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "у тебе има..":

    Къде си бе Иване ...................и на бай Иван посмъртно.......
  • 69 Баааууууу

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "оди за..":

    Не ми дават. Били назначени само за хоспитализирани като тебе.

    Коментиран от #75

  • 70 деменцията..

    4 1 Отговор

    До коментар #62 от "USAтюлен":

    Фана и,,тюлените,,оно за нея нема таблетки-камо ли ваксина,забравяш дали си,си отключил дюкяно..и от трепереньие моо да не извадиш нищо..
  • 71 Човек

    5 6 Отговор
    Русия е най-младата империя в човешката история. Тя все още не е узряла до осъзнаването, че истинската сила не е силата на оръжието, а т.нар. мека сила. С оръжие можеш да подчиниш някой, но в дългосрочен план това не е рентабилно, защото той вечно ще се бунтува и ти ще трябва да хабиш ресурси да упражняваш контрол върху него. Затова по-старите европейски империи с времето постепенно се отказаха от колониите си и насочиха енергията си към вътрешното си развитие. Демократизираха се, развиха се технологично и така придобиха мека сила, с която привличат партньори без оръжие. САЩ са световен хегемон не заради армията си, а заради прогреса и иновациите, които дадоха на света. Цял свят говори езика им, слуша музиката им, гледа филмите им, ползва компютрите им, смартфоните им и интернета им. Това им е силата, а не ядрените глави. Иновациите са продукт на демокрацията, която освобождава интелектуалния потенциал на нацията. Диктатурите в това отношение винаги ще изостават, защото там интелектуалния потенциал е задушен от режима и не може да се разгърне напълно. Затова Китай с милиард и половина глави не може да измисли никаква революционна технология и разчита на индустриален шпионаж. Дори когато успеят да изкопират нещо, то е с по-ниско качество, а през това време демокрациите вече са измислили нещо ново. И така вечно изостават. Русия пък дори и до там не е стигнала. Тя открадна ядрения синтез и тотално спря.

    Коментиран от #82

  • 72 Уса

    5 3 Отговор
    Историка да спре алкохола.Режима на Байдн е по-самоубииствен
  • 73 От страни

    4 1 Отговор
    Тоя е подлога та дрънка. И той и приятеля му Явлински са за прибиване. А за тия глупости вече има и отговорност според законите та ще си го намери някой ден и тоя. Са ще пусна един И-мейл до прокуратурата с молба да му бъде проверено интервьюто на предмет екстремизъм и предателство.
  • 74 От страни

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Раданч Татлъту":

    Тоя пие конски лиги и замезва с пържени мозоли от мъртви бабички. Бррррр. Вурдалак.
  • 75 не се кори..

    1 2 Отговор

    До коментар #69 от "Баааууууу":

    Я ти помагам-оти много шизо..не знаят че са болни,явно си от тях.

    Коментиран от #78

  • 76 Въпрос

    1 2 Отговор

    До коментар #59 от "Мъжа на урсула":

    Защо си толкова много пр@зд бе

    Коментиран от #81

  • 77 От страни

    3 1 Отговор
    ТОя подпали библиотеката на ИНИОН та го махнаха а требваше да го опандизят.
  • 78 Баааууууу

    2 1 Отговор

    До коментар #75 от "не се кори..":

    Пак ли те изтърваха бре?

    Коментиран от #84

  • 79 ДВ сороска

    3 1 Отговор
    Медия тъпа
  • 80 Бесен- _Язовец

    2 4 Отговор
    Как захлебва козяшките сайтове грантове от сородоидна пропаганда
  • 81 Мъжа на урсула

    0 1 Отговор

    До коментар #76 от "Въпрос":

    Щот съм ваксиниран
  • 82 що си..

    6 4 Отговор

    До коментар #71 от "Човек":

    Не отговориш на въпроса- защо всички искат россия да е слаба-за да могат да използват земните и ресурси..безплатно,що краварите са най,най-ами те воюват винаги на десет хиляди км.от тях, те създадоха най големия и най дългия холокост в света срещу индианците..под мотива оти им пречат,и са яли от бизоните им..
  • 83 От страни

    2 1 Отговор
    Тоя подпали библиотеката на ИНИОН за да бъдат унищожени документите които подтвърждават правата на Русия за дяла във Федералния резерв на САЩ. Че некога се правило на руски пари.

    Коментиран от #90

  • 84 я гоним..

    1 2 Отговор

    До коментар #78 от "Баааууууу":

    Такива със скрита шизо..като тебе-да ги връщам у св.наум..
  • 85 Естет

    4 2 Отговор
    Отново ни предлагат вкиснало зеле
  • 86 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    за някого е срамно да трепи фашисти а за други е героизъм
  • 87 От страни

    2 3 Отговор
    Намерих това в РУнета на Телеграм-канал Mash - Мирната мисия на ООН-ето в Судан е участвала в доставките на оръжията в Украйна!!! МИРНА!!! на ООН!!! Карл!
    "Миротворческая миссия ООН в Южном Судане (UNMISS) может быть посредником в поставках боеприпасов из Болгарии на Украину. Ещё раз. Миротворческая. Миссия. Организации Объединённых Наций.
  • 88 Историчар

    6 3 Отговор
    В Русия има много историци с различни мнения, обаче "новините" на зелето винаги намирисват.
  • 89 Гого

    4 2 Отговор
    Ю пивоваров хахахах джендър хаххаха
  • 90 Като псе

    3 3 Отговор

    До коментар #83 от "От страни":

    Значиии... последният император на Русия е съучредител на ФЕД с огромни лични средства. Тоя мушморок е подпалил и унищожил архиви които доказват собственост на наследниците на Николай върху огромни активи. Тоя е за ликвидирване като псе...
  • 91 И аз да кажа

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "куку":

    Не мога да разбера защо руснаците се бутат да ни се изказват по форумите? Кланяйте се на Гундяев, целувайте иконата на Путин и се пръждосвайте от тук. А все пак да ти напомня защо се вдигнаха украинците 2014- писна им да им тровите политиците (Юшченко) и да курдисвате руски корумпета като Янукович, които да ги крадат и бутат в канадката както вас. Както казват украинците- искат просто да са отделени от Русия с ров с крокодили- нищо повече, нито сфери на влияние, нито да ви казват в какъв съюз да членувате, нито да ви налагат управляващи, просто ви искат далече от страната си. Ние също
  • 92 НЯКОЙ

    0 1 Отговор
    "Тази война ще превърне украинците в нация, с която да се гордеят и която е доказала на света и устойчивост, и смелост, и мъдрост." За нас никой няма да каже това, а че сме "прости, продажни и страхливи" - гадничко, а !??
  • 93 Блядостан

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Стоян Александров":

    И като се затрие Европа ще пренапишем учебниците защото сме победители. Путин е висок 196 см. Ленин е измислил българската азбука. Аляска я заграбиха американците. Ще изкопаем повече външни клозети и всички ще караме руският Москвич 3. Само ние ще имаме ядрено оръжие и ще плашим всички с него.
  • 94 Щерев

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Някой":

    И аз това се чудя. Как може да си русофил и да величаеш блатните ватници а да плюеш по България или Европа? Какво нещо е червеният пирон забит в кухата глава и обратно закривен отвътре. Да наричаш очевидните неща с други думи.
  • 95 Велю дойчев

    0 0 Отговор
    Путин иска координатите на дв. Имал два кинжала да идат за интервю да вземат .
  • 96 Факира

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Теле":

    Те ,, факти,, са наясно . Виж Мара , Денис, и Оги не са .
  • 97 Килев

    1 0 Отговор
    Путин е много слаб . Постоянно го лъжат и той кълве . Само кютек , иначе .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания