Отидете към основна версия

3 296 11

Тина Търнър си отиде. Но все така си остава The Best.

  • тина търнър-
  • рокендрол-
  • певица-
  • музика-
  • сащ

Една фурия разтърсва света на рока

Снимка: БГНЕС/ EPA

"Не се спря 2 часа - пя, танцува, скача. Не съм виждал такова нещо. Накрая, като една изморена лъвица, дала всичко от себе си, се подпря на стойката на микрофона и каза: за последен път се виждаме. Благодаря ви за всички тези години на сцената."

Годината е 2009-а, приятел тъкмо се беше прибрал от един от последните концерти на Тина. Беше в екстаз, макар да ги делят поколения. На близо 70 години кралицата на рока беше обиколила Европа и САЩ, за да се сбогува с любимата си публика. И най-после да бъде щастлива и в личен план.

Една фурия разтърсва света на рока

Тина Търнър е родена през 1939 година в Браунвил, Тенеси. Когато е само на 17 се среща с Айк Търнър, през 1960 година те вече официално са дует - и в музиката, и в живота. И докато през следващите години с кавъри на River Deep, Mountain High и Proud Mary групата вече е на върха заради невероятния глас и енергия на Тина, в дома им трайно се е настанило насилието. Айк многократно пребива Тина, а през 1976 година след концерт в Далас тя бяга. По-късно се отказва от всички права и общи спестявания. И е готова да започне отначало. С името Тина Търнър.

Следват тежки години, в които певицата така и не успява да се завърне в класациите със соловите си проекти. Но албумът Private Dancer променя всичко. Песента What's Love Got to Do with It? става нейният първи номер едно хит. По това време Тина е на 45 - възраст, на която жените обикновено не могат да пробият в радиото. Но бариерите на този мъжки свят не могат да удържат на енергията на Тина. Малко по-късно тя се превръща в първата жена и първата тъмнокожа на корицата на списание "Ролинг Стоунс". Пълни стадиони по целия свят. През 1988 година дори поставя рекорд на "Гинес" за най-посещавано турне на солов изпълнител. Гласът ѝ е познат на всеки, а движенията ѝ са толкова емблематични, че Мик Джагър я моли да го научи да танцува.

Какво общо има любовта? Всичко.

За Тина невъзможни неща нямаше - с над 100 милиона продадени албуми и сингли тя е сред най-успешните изпълнители в света. 12-те награди "Грами" са само поредното доказателство за недостижимия ѝ талант. Прощалното ѝ турне е посетено от над 1 милион души. От 2018 година пък хиляди фенове се стичат към залите на Бродуей и Уест Енд, за да гледат мюзикъла, който разказва за уникалния ѝ живот.

Тина Търнър си отиде на 83 години. Но преди това в продължение на десетилетие неспирно ни обясняваше "Какво общо има любовта?". В нейния случай: Всичко.

Автор: Александър Детев

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 24 гласа.

Свързани новини

  • Как тийнейджърите в Бронкс измислиха хип-хоп

    През 1973 г. нюйоркският квартал Бронкс е едно от най-опасните места в САЩ, а грабежите, убийствата и нападенията, наркотиците и проституцията са неот ...
    13.08.2023
    1 877
    13
  • Почина певицата Тина Търнър

    Почина легендарната певица Тина Търнър, съобщи Скай Нюз. Звездата си отиде на 83 г. след дълго болдуване. Информацията бе потвърдена от нейния гово ...
    24.05.2023
    15 808
    104