Last news in Fakti

13 Август, 2023 10:00 1 868 13

Как тийнейджърите в Бронкс измислиха хип-хоп

  • музика-
  • хип-хоп-
  • ню йорк-
  • сащ-
  • рап-
  • бронкс-
  • рапъри-
  • музиканти

Нюйоркският квартал Бронкс през 1970-те е бедно и безутешно място с наркобанди и убийства. Точно в тази атмосфера възниква популярният музикален стил хип-хоп.

Как тийнейджърите в Бронкс измислиха хип-хоп - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 1973 г. нюйоркският квартал Бронкс е едно от най-опасните места в САЩ, а грабежите, убийствата и нападенията, наркотиците и проституцията са неотменима част от ежедневието. Множество улични банди се конкурират за контрол над районите. Бронкс просто гори от насилие - включително и в буквалния смисъл на думата. Пожарната редовно гаси избухнали пожари в западналите жилищни сгради.

Бедност и безработица

Голямата бедност в Бронкс е породена от високата безработица. Работа просто няма, особено пък за чернокожите младежи. Всички, които са можели да си го позволят, се изнасят от квартала. Макар че расовата сегрегация е официално премахната в САЩ в началото на 70-те години, много бели хора отказвали да живеят заедно с чернокожите. Расовата дискриминация още дълго остава на дневен ред. Структурният расизъм създал условия за концентрацията на афроамериканци и латиноамериканци в изостаналите в социално-икономически аспект квартали на града. През 1973 г. градската хазна на Ню Йорк била празна, немалко полицаи взимали подкупи, а и били силно расистки настроени.

Партито на Kool DJ Herc

"По онова време Ню Йорк бе почти фалирал. Тийнейджърите нямаха никакви занимания", спомня си Синди Кембъл, която учела в гимназия и решила да организира парти, а с приходите от него да си купи дрехи за новата учебна година. Момчетата трябвало да платят такса за вход от 50 цента, а момичетата - 25 цента. Синди поканила приятелите си на "партито на Kool DJ Herc". Това бил псевдонимът на 18-годишния ѝ брат Клайв Кембъл. На 11 август 1973 г. Клайв закарал озвучителната система, състояща се от два грамофона, миксер, усилвател и комплект високоговорители, в общо помещение на жилищната сграда на „Седжуик авеню“ номер 1520 в Бронкс.

Първият Ем Си

Дошли общо 50 души – приятели на Синди и младежи от квартала. Забавата била във вихъра си. Басът вибрирал във въздуха, напоен с мирис на марихуана и пот, а младежите танцували и се забавлявали. Приятелят на Клайв - Коук ла Рок - грабнал микрофона, поздравил приятелите си и започнал да римува текстове към музиката. По-късно това му спечелило репутацията на първия Ем Си (MC - Master of Ceremonies - бел. ред.). Извън музикалните си занимания той продавал трева, но изкарвал прилични пари и от музиката. А гостите на партито в Бронкс имали честта да присъстват на раждането на новия музикален стил хип-хоп. Макар че самите понятия хип-хоп и рап тогава все още не са съществували. Не след дълго из Бронкс се понесла мълва за изпълненията на Kool DJ Herc. „Просто всички идваха на партитата му, разказва рапърът Коук ла Рок в документалния филм на "Нетфликс" "Хип-хоп еволюция".

От нишова музика към мейнстрийм стил

Днес хип-хопът е сред най-популярните музикални жанрове. От нишова музика бившата ъндърграунд субкултура се е превърнала в мейнстрийм, давайки на света суперзвезди като Тупак, Ноториъс, Би Ай Джи, Ел Ел Куул Джей, Пъблик Енеми, Бийсти Бойс, Вутанг Клан, Тимбаланд, Джей Зи, Доктор Дре, Еминем, Ники Минаж, Дрейк, Миси Елиът, Снууп Дог и много други. От Съединените щати хип-хоп културата се разпространява по целия свят, оказвайки влияние върху музика, мода, кино, реклама и изкуство. Днес стилът хип-хоп дори е предмет на изследвания. А в Германия съществува хип-хоп партия. Тя обаче все още не е успяла влезе в Бундестага.

Автор: Кристина Райман-Шнайдер


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балатная

    21 16 Отговор
    Кажете някой музикален или художествен стил който да идва от ру БЛАТА , другари културисти?? 🇺🇸🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #2, #3, #4, #6, #9, #10

  • 2 Механик

    17 21 Отговор

    До коментар #1 от "Балатная":

    Обърни внимание на това подзаглавие:
    "Нюйоркският квартал Бронкс през 1970-те е бедно и безутешно място с наркобанди и убийства."
    Е това е богатата ви америка. А не онова от филмите, дето всички зяпахме.
    п.п.
    През 1970-та в България, почти не ставаха убийства. Ще кажеш, че са криели, нали? Аз пък ще ти кажа, че такива неща не могат да се скрият, защото в милицията, съда и местата за излежаване на присъдите и тогава, както и сега, работеха хора. А хората имат езици и имат познати. Познатите също имат езици и също имат други познати.
    Надявам се да улавяш логиката.

    Коментиран от #12

  • 3 Механик

    14 7 Отговор

    До коментар #1 от "Балатная":

    Забравих.
    Та ако на тоя "стил" му викаш музика, значи много ти е зле мирогледа и възпитанието.
  • 4 Студопор

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Балатная":

    Печелене то на уж загубени войни. 😉
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пха ха ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Балатная":

    А ве глух отивай Боко пожарникара да продуха ушите
  • 7 зевзек

    15 7 Отговор
    тези дребни продавачи на трева, не са предполагали, че само след едни 30 години, ще дадат хляб и на стотици беге рапери, и псевдорапери, и чалгарапери, докато се е създавал хип хопа и рапа, българина се е редял на опашки за чушки в чували в социалистическия плод и зеленчук, и е пускал чушкопеците на макс, както казват хората, неволята е най големия стимул за каквото и да е било, а при социализма българина беше сит, неволите бяха малко, затова и не прогресира, чакаше на държавата и на партията за всичко, чака и днес
  • 8 Троян

    5 2 Отговор
    Който нама пари да иде във бронкс. Да иде във столипиново или факултето. Да се почуства нюйркчанин.
  • 9 То па един стил...

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Балатная":

    Кажи един що-годе нормален краварски филм, песен или картина от последните 20 години??? Само жендаризъм, обратен расизъм, политкоректна пропаганда, финансови балони и схеми...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Zаря

    2 1 Отговор
    В блататЪ по то време се е творяло и пеело за партията, за работливия народ и за армията.

    Коментиран от #13

  • 12 Коментар

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    ДругарЕ, имат езици, ама много ако ги развържеха тез езици, можеше и да им ги отрежат и завинаго да замълчат.Всичко дето беше във вреда на партията и политиката й, се прикриваше. Чичо ми беше милиционер и съм бил свидетел че разделно се изнасяше информация до народа. Ко ще се лъжем.
  • 13 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Zаря":

    А пък съвременната диско- култура води началото си от НЮ-ЍОРКСКИТЕ ГЕЙ-КЛУБОВЕ.