Last news in Fakti

25 Май, 2023 09:00 3 276 11

Тина Търнър си отиде. Но все така си остава The Best.

  • тина търнър-
  • рокендрол-
  • певица-
  • музика-
  • сащ

Една фурия разтърсва света на рока

Тина Търнър си отиде. Но все така си остава The Best. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Не се спря 2 часа - пя, танцува, скача. Не съм виждал такова нещо. Накрая, като една изморена лъвица, дала всичко от себе си, се подпря на стойката на микрофона и каза: за последен път се виждаме. Благодаря ви за всички тези години на сцената."

Годината е 2009-а, приятел тъкмо се беше прибрал от един от последните концерти на Тина. Беше в екстаз, макар да ги делят поколения. На близо 70 години кралицата на рока беше обиколила Европа и САЩ, за да се сбогува с любимата си публика. И най-после да бъде щастлива и в личен план.

Една фурия разтърсва света на рока

Тина Търнър е родена през 1939 година в Браунвил, Тенеси. Когато е само на 17 се среща с Айк Търнър, през 1960 година те вече официално са дует - и в музиката, и в живота. И докато през следващите години с кавъри на River Deep, Mountain High и Proud Mary групата вече е на върха заради невероятния глас и енергия на Тина, в дома им трайно се е настанило насилието. Айк многократно пребива Тина, а през 1976 година след концерт в Далас тя бяга. По-късно се отказва от всички права и общи спестявания. И е готова да започне отначало. С името Тина Търнър.

Следват тежки години, в които певицата така и не успява да се завърне в класациите със соловите си проекти. Но албумът Private Dancer променя всичко. Песента What's Love Got to Do with It? става нейният първи номер едно хит. По това време Тина е на 45 - възраст, на която жените обикновено не могат да пробият в радиото. Но бариерите на този мъжки свят не могат да удържат на енергията на Тина. Малко по-късно тя се превръща в първата жена и първата тъмнокожа на корицата на списание "Ролинг Стоунс". Пълни стадиони по целия свят. През 1988 година дори поставя рекорд на "Гинес" за най-посещавано турне на солов изпълнител. Гласът ѝ е познат на всеки, а движенията ѝ са толкова емблематични, че Мик Джагър я моли да го научи да танцува.

Какво общо има любовта? Всичко.

За Тина невъзможни неща нямаше - с над 100 милиона продадени албуми и сингли тя е сред най-успешните изпълнители в света. 12-те награди "Грами" са само поредното доказателство за недостижимия ѝ талант. Прощалното ѝ турне е посетено от над 1 милион души. От 2018 година пък хиляди фенове се стичат към залите на Бродуей и Уест Енд, за да гледат мюзикъла, който разказва за уникалния ѝ живот.

Тина Търнър си отиде на 83 години. Но преди това в продължение на десетилетие неспирно ни обясняваше "Какво общо има любовта?". В нейния случай: Всичко.

Автор: Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    23 1 Отговор
    83 не е трагедия, а достойна възраст.
  • 2 Хасковски каунь

    31 0 Отговор
    Вечна и памет! Може би най-великата на сцената.
    Гледах я в Пловдив,1981 или 82 беше...

    Коментиран от #4

  • 3 Просто човек

    25 0 Отговор
    Поклон, Божествена! Почивай в мир сърце!
  • 4 И аз там!

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасковски каунь":

    Невероятне концерт. А тогава беше все още в криза.
    Вярно е, че ние бяхме съвсем "девствени" относно концерти на големи звезди, които идваха в края на кариерата си. Оттогава беше лафът, че звездите изграват на запад и залязват на изток.
    Но при Тина стана обратното - изгря отново, макар и няколко години по-късно.

    Вечна й памет!

    Коментиран от #10

  • 5 за винаги

    21 0 Отговор
    Бях късметлия да я гледам на живо в Спортната зала Варна 1984г .
    И до сега се любувам и просълзявам гледайки записи на нейни концерти.
    Каквото и да напишем днес за не я, ще е малко...
  • 6 Вергина

    15 0 Отговор
    Бог да я прости, велика певица. Има хубав филм за нея с Анджела Басет. Казват, че изпитвала такъв ужас от Айк, че дори бягала и от актьора, който изиграл неговата роля, толкова добре бил научил мимиките и жестовете му.
  • 7 Соваж бейби

    15 0 Отговор
    Това е световна икона не само певица с уникален глас и заредена с енергия на лъвица.Тази жена е много повече Тина определи една епоха 80 те 90 те и с прическа ,мини роклята бронз която някой световно известни дизайнери преобразиха но си остава митична защото Тина е била плод на тяхната идея ,жена която стана по силна и след нещастният си брак не по злобна.В житейската Библия ако някога се напише не само на религиозна основа тази жена трябва да бъде канонизирана за светица .Замина си тялом и духом защото такава ни е природата но спомена за нея ще остане винаги.Поклон,почивай в Мир и щастие горе с Бог при добрите души Тина !
  • 8 Бацо Гацов

    11 0 Отговор
    ВЕЛИКА..ВЕЧНА..СВЕТЛА И ПАМЕТ И ЛЕК ПЪТ ВЪВ ВЕЧНОСТТА..ПОКЛОН..
  • 9 Бацо Гацов

    8 0 Отговор
    ПОКЛОН!!!!!!! ..

  • 10 Сандо

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "И аз там!":

    Гледах я в Бургас - дотогава не бяхме виждали подобно нещо - песни и танци без прекъсване.Ошашави ни!Но най-хубавото е,че това турне беше началото на голямото й завръщане на световната сцена.Както се казва:и ние сме дали нещо на света.
  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    Бог да я Прости Мир на Душата и
    Животът ни е Миг от Вечноста
    Всички сме Гости на този Свят и сме за Малко
    Миг