Отидете към основна версия

12 Юни, 2023 12:43, обновена 12 Юни, 2023 12:43 3 704 13

Да си спомним за великия бард Булат Окуджава и връзката му с България (ВИДЕО)

  • русия-
  • булат окуджава-
  • песен-
  • българия-
  • ваня петкова-
  • недялко йорданов-
  • спомен-
  • поет-
  • поетеса

Булат Окуджава умира на 12 юни 1997 г. в болница в парижкото предградие Кламар, погребан е в Москва. Астероидът "3149 Окуджава" е кръстен на негово име. В Русия има и пощенска марка посветена на Булат Окуджава, от серията „Популярни певци на руската естрада“

Снимка: Телеграм

Редица поколения се прекланят пред таланта на един велик бард - Булат Окуджава. Има много известни и неизвестни за поета, композитор и изпълнител. Да започнем от известното. Булат Окуджава е руски поет, писател, автор и изпълнител на песни от грузински произход. Роден в Москва, той е един от първите бардове в СССР и е сред основателите на жанра авторска песен. Написал е над двеста песни, в които смесва рускоезични поетични и фолклорни традиции с френскоезичните шансони от типа на песните на Жорж Брасенс. Макар и в песните му да няма нищо политическо, за разлика от тези на негови съвременници, като Владимир Висоцки, тяхната свежест, актуалност, острота и различност спомагат за развиване на известно инакомислие в съветската власт и съветската литература от 50-те и 60-те години, а властите нееднократно се колебаят дали да не санкционират поета заради възгледите му, за които пише и пее.

Булат е роден на дата, която впоследствие ще стане емблематична за Русия - на 9 май 1924 г. в Москва, в семейството на комунисти, преселници от Тбилиси. Окуджава е творил само на руски, вероятно защото майка му, която освен грузински и руски, е владеела свободно азербайджански и арменски, искала от посетителите, идващи в дома ѝ да говорят само и единствено на руски, „езика на Ленин“. През 1937 г., по време на Големия терор, баща му е обвинен в шпионаж в полза на Германия и екзекутиран след скалъпен процес, а майка му прекарва 18 години (1937 – 1955) в ГУЛАГ. През това време Булат Окуджава живее при роднини в Тбилиси.
През 1941 г., на 17-годишна възраст, се записва като доброволец в пехотата на Червената армия и от 1942 г. участва в сраженията. През 1945 г. се завръща в Грузия, завършва гимназия, след което и филология в Тбилиския университет. Работи няколко години като учител в Калуга.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.

Свързани новини