Last news in Fakti

12 Юни, 2023 12:30, обновена 12 Юни, 2023 16:25 3 540 13

Да си спомним за великия бард Булат Окуджава и връзката му с България (ВИДЕО)

  • русия-
  • булат окуджава-
  • песен-
  • българия-
  • ваня петкова-
  • недялко йорданов-
  • спомен-
  • поет-
  • поетеса

Булат Окуджава умира на 12 юни 1997 г. в болница в парижкото предградие Кламар, погребан е в Москва. Астероидът "3149 Окуджава" е кръстен на негово име. В Русия има и пощенска марка посветена на Булат Окуджава, от серията „Популярни певци на руската естрада“

Да си спомним за великия бард Булат Окуджава и връзката му с България (ВИДЕО) - 1
Снимка: Телеграм

Редица поколения се прекланят пред таланта на един велик бард - Булат Окуджава. Има много известни и неизвестни за поета, композитор и изпълнител. Да започнем от известното. Булат Окуджава е руски поет, писател, автор и изпълнител на песни от грузински произход. Роден в Москва, той е един от първите бардове в СССР и е сред основателите на жанра авторска песен. Написал е над двеста песни, в които смесва рускоезични поетични и фолклорни традиции с френскоезичните шансони от типа на песните на Жорж Брасенс. Макар и в песните му да няма нищо политическо, за разлика от тези на негови съвременници, като Владимир Висоцки, тяхната свежест, актуалност, острота и различност спомагат за развиване на известно инакомислие в съветската власт и съветската литература от 50-те и 60-те години, а властите нееднократно се колебаят дали да не санкционират поета заради възгледите му, за които пише и пее.

Булат е роден на дата, която впоследствие ще стане емблематична за Русия - на 9 май 1924 г. в Москва, в семейството на комунисти, преселници от Тбилиси. Окуджава е творил само на руски, вероятно защото майка му, която освен грузински и руски, е владеела свободно азербайджански и арменски, искала от посетителите, идващи в дома ѝ да говорят само и единствено на руски, „езика на Ленин“. През 1937 г., по време на Големия терор, баща му е обвинен в шпионаж в полза на Германия и екзекутиран след скалъпен процес, а майка му прекарва 18 години (1937 – 1955) в ГУЛАГ. През това време Булат Окуджава живее при роднини в Тбилиси.
През 1941 г., на 17-годишна възраст, се записва като доброволец в пехотата на Червената армия и от 1942 г. участва в сраженията. През 1945 г. се завръща в Грузия, завършва гимназия, след което и филология в Тбилиския университет. Работи няколко години като учител в Калуга.


През 1956 г., три години след смъртта на Сталин, отива в Москва, където работи първоначално в изд. Молодая гвардия, а после и в сп. Литературная газета. По това време, в средата на 50-те, започва да пише музика и текстове за песни.
Скоро след това започва да изнася концерти. Използва само няколко акорда, но изключителната мелодичност на гласа му и смислените текстове го правят широко известен в Съветския Съюз. Песните му са издадени чак към края на 70-те, но става широко популярен много преди това, най-вече сред интелигенцията, предимно чрез записите, разпространявани от ръка на ръка, както по целия СССР, така и в Полша. През 1969 г. негова музика е включена във филма „Бялото слънце на пустинята“, а през 1970 г. с негова песен прозвучава и във филма "Белоруската гара". Окуджава винаги е гледал на себе си като на поет и е заявявал, че музикалните записи не значат много за него. Твори и проза, като книгата му „Опразнен театър“ печели наградата Руски Букър за 1994 г.

Велика известна мисъл на поета, цитирана от редица съвременници и до днес е : „Истински рицар може да бъде само този, който се е уморил да бъде войник“.

Окуджава е сътворил огромно разнообразие от поетични шедьоври и исторически романи с незабравими образи, с много емоции, с любов, с тъга и оптимизъм.

През август 1970 г. Окуджава за пръв път идва в България на конференция на преводачите във Варна, следващите са през октомври 1981 г. и май 1986 г за концерта му в Бургас, за който Недялко Йорданов направи филм и увековечи 25 годишната си дружба с големия бард.

Но малцина вероятно знаят за голямата дружба на поета с българската поетеса Ваня Петкова.

Те се срещаха редовно както в България, така и в Русия и винаги....пееха до зори..."Злите езици" говорят, че дори Булат Окуджава е посветил на колежката си Ваня Петкова песен, но не са придавали гласност на вдъхновението за тази творба.

При една от срещите им Булат ѝ запява:
Тьмою здесь всё занавешено
И тишина, как на дне
Ваше величество женщина
Как вы решились ко мне?

Кто вы такая? Откуда вы?
Ах, я смешной человек
Просто вы дверь перепутали
Улицу, город и век

Плочата, която Булат Окуджава надписва на поетесата Ваня Петкова и до днес се съхранява в "Къщата - музей Ваня Петкова" в село Езерово, в Източните Родопи.

Булат Окуджава напуска този свят също на дата, която впоследствие става емблематична за Руската Федерация - Деня на Русия - на 12 юни 1997 г. в болница в парижкото предградие Кламар, но е погребан в Москва. Астероидът "3149 Окуджава", открит от чешкия астроном Жденка Ваврова през 1981 г., е кръстен на негово име.

Пощенска марка в Русия с лика на Булат Окуджава, от серията „Популярни певци на руската естрада“, 1999 г.,с номинал тогавашни 2 рубли също краси колекциите на ценителите.


Какво знаем за песните на Булат Окуджава

Може би един от най-известните стихове на Окуджава, "Возьмемся за руки, друзья, чтоб не пропасть поодиночке", първоначално изглеждал безобиден за властите, но до време. Пресата го обвинявала в инфантилност при споделянето на подобни чувства. Третият негов сборник с поезия трябвало да се казва „Песенка о полночном троллейбусе“, на в едноименната песен се разказвало за последния тролей, последна надежда за прибиране у дома на всички „корабокрушенци“, т.е. пияници, скитащи из самотните московски улици. Булат често пеел и за Арбат, старинна московска улица. Неговият размит образ на дисидент се подхранвал и от серията му гротескови песни за руски революционери, преследвани от царската власт в края на XIX век. Окуджава е автор и на една от най-великите руски песни – "Десятый наш десантный батальон".

"Не ми върви в смъртта, ще ми провърви в любовта" / Не везёт мне в смерти, повезёт в любви..../

Окуджава има два брака: с Галина Смолянинова и с Олга Окуджава и не е тайна за никого, че Булат Окуджава преживял драматично женитбата на своя "жив талисман".

Песента му "Море черно" е посветена на актрисата Лариса Лужина, която има стремителна кариера по онова време. Още като студентка стъпва на червения килим на фестивала в Кан. Във Франция се запознава дори с Марк Шагал и други знаменитости. Лариса е на "гребена на вълната", когато фортуната ѝ "подлага крак" заради прозападен танц. На един от приемите младата красавица си позволила да танцува туист. На следващия ден в родината ѝ - СССР, службите били известени за "своеволието" на съветската актриса от снимка в "Пари мач", под която било написано името ѝ, и че тя е младата надежда на съветското кино. Това слага черно "петно" в кариерата на многообещаващата актриса. И точно в този тежък момент в живота ѝ се появява стар приятел - Булат. Той бил толкова нежен и внимателен с нея, че респектирал всички с кавалерското си поведение. Взимал я постоянно със себе си на тържества и вечеринки, запознавал я със своите приятели и колеги, навсякъде казвал за Лариса: "Това е моят талисман". Окуджава написва за своята очарователна муза Лариса Лужина и изпява в песента "Море черное".

Автор: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До русофилите

    11 32 Отговор
    Дали Булат Окуджава щеше да възпява разрушаването на украинските градове и убийството на ykpаински деца?
    Дали Владимир Висоцки щеше да възпява Путин и да подкрепя войната на Русия срещу Украйна?

    Коментиран от #2, #13

  • 2 Блогър от Москва

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "До русофилите":

    Категорично - да.И двамата бяха велики ручки патриоти, а не мъже на пугачева
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    16 0 Отговор
    ОЛЯ, МНОГО СИ ПРАВА ЧЕ ОКУДЖАВА
    БЕШЕ ПРЕД ВСИЧКО ПОЕТ :))
  • 5 Инна

    12 0 Отговор
    Една от тези песни е известната композиция "имаме нужда от една победа", по-известна сред хората като "десетият ни десантен батальон". Булат Окуджава написа тази композиция специално за филма на режисьора Андрей Смирнов" белоруска гара " (1971).
    . При създаването на песента Булат Окуджава разчита предимно на текста, а едва след това и на музикалната рамка. Като цяло той не приемаше мелодията сериозно. За него това беше само помощно средство за засилване на ефекта и нищо повече.
    В края на работата по песента Окуджава занесе готовия ръкопис на Андрей Смирнов. Но в Мосфилма го чакаше не само режисьорът, но и композиторът Алфред Шнитке. Именно Шнитке пише и записва Шнитке записва оркестровата версия на"десети батальон",
    Друг композитор, с когото Окуджава си сътрудничи дълги години, е Исак Шварц. Композиторът Исаак Йосифович Шварц е автор на музиката към 120 популярни съветски филма, включително "Бялото слънце на пустинята", "звездата на завладяващото щастие", "не бяхме увенчани в църква" , "тази жена на прозореца".
    Е, как да не си спомним великолепния Алексей Рибников и неговите песни към стиховете на Окуджава във филма "Приключенията на Буратино".
  • 6 Кажи сега, Оля,

    4 21 Отговор
    Какво е величието на Булат Окуджава от гледна точка на България и на света? За мен е автор с регионално значение, какъвто има във всяка страна. Като регионалният бард на Мароко или на Нова Зеландия.

    Коментиран от #7

  • 7 Инна

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кажи сега, Оля,":

    Този" регион " заема приблизително една шеста от сушата на планетата Земя и 40% от континента Евразия.

    Коментиран от #9

  • 8 Реалист

    6 0 Отговор
    Абе добре, че Джеймс Бонд не е посещавал България, че и с него Ваня Петкова да се е фотнала...тая е била на всеко гърне мерудия..
  • 9 Да ти кажа

    1 13 Отговор

    До коментар #7 от "Инна":

    Начи..да ти кажа..един бедуин направи един много малък регион в оазис сред пустинята с парите от нефта..а районът, за който говориш, все още търси бедуин, да го извади от мизерията, в която е затънал...капиши или не капиши...????

    Коментиран от #10

  • 10 И аз да ти кажа

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Да ти кажа":

    Никакъв "бедуин" обаче не може да извади региона на запад-северизапад от България от духовната мизерия и пустиня, в която сам се е вкарал. ...капиши или не капиши?
    ПП. Надали "капиши", щото явно и те се изживяваш като част от въпросния регион.

    Коментиран от #11

  • 11 Да питам..

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "И аз да ти кажа":

    Абе може и да си права, ама тука нещо не се връзва..защо бе, чоджум, всеки иска да живее като или във този Северозападнал регион..а не иска да живее в този източен свинарник...мммм? Я кажи колко атома, които орат разораната целина познаваш, и колко са тези твои познати които преживяват най-добре в този духовно изпаднал Северозападен регион...ммм?

    Коментиран от #12

  • 12 И аз да ти кажа

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Да питам..":

    Мммм, припомни си съдбата на Римската империя и не се чуди повече кой и какво искал.
  • 13 До русоНЕфила

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "До русофилите":

    Ти кого мислиш, че щеше да възпее - Бандера и/или зеления потник ли?