Отидете към основна версия

2 590 2

Виртуозът Ара Маликян изненада публиката с "Пловдивска Рапсодия" (ВИДЕО)

  • виртуоз-
  • ара маликян -
  • публиката -
  • пловдивска рапсодия-
  • античен театър-
  • арменец-
  • армения-
  • концерт-
  • цигулка-
  • цигулар

Космополитният музикант - арменецът Ара Маликян за пореден път завладя българската публика със своя блестящ диалог с цигулката, превръщайки сцената на Античния театър в арена на космическо звучене, шоу и просто една запомняща се приказка

Снимка: Оля Ал-Ахмед

Прочутият арменски виртуоз за пореден път премина през България, този път през Пловдив - като вихър, не - като торнадо и завъртя във вихъра на цигулката хилядната публика в Античния театър под Тепетата. Това не беше просто концерт на цигулар, това беше шоу - спектакъл на виртуозен изпълнител, композитор, шоумен и разказвач на приказки - арменецът Ара Маликян! Арменец по произход, испанец по паспорт и музикант от световна величина, разказващ с цигулката си музиката на най-различни народи, традиции и жанрове. Аудиторията му от български фенове расте все повече и повече след всяка среща с този изумителен музикант, харизматичен артист и разказвач. Той е експериментатор и пътешественик – смесва ритми, музикални традиции, жанрове. Преминал е през най-големите музикални школи на Европа и e провъзгласeн за цигулар № 1 на Испания. Ара Маликян е бил концертмайстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид в продължение на 7 години, има 40 издадени албума и е продал над 100 000 копия на „Годишните времена” на Вивалди. Номиниран за престижните Латино Грами.

Трудно е да се опише енергията, която Ара пръска като огнени искри от сцената! На 55 години той не само, че свири без минута почивка, но тичаше, скачаше, танцуваше по сцената и буквално подлуди публиката в Античния театър. Душа на момче, тяло на момче, хлапешко поведение което зарежда с неувяхваща младост всички присъстващи. А когато цигулката спираше за миг, и струните си почиваха се включваше разказвачът на приказки, който така омайно и спокойно разказваше историите от живота, че можеше да приспи всеки в сладки сънища до момента, в който историята не стигаше своят кулминационен връх и публиката избухваше събудена в неистов смях! После отново заговаряха струните в пререкание и спорен диалог с лъка...по едно време се разбраха, после пак се разбунтуваха и така до края на вечерта....

От гениален композитор до безупречен виртуозен изпълнител Ара Маликян пренесе публиката в истинския космос, защото космическото звучене на неговата цигулка е достойно отдавна за цялата Вселена, не само за планетата Земя! Той завърши блестящия си концерт с едно лирично произведение, отново по негова композиция, което пише по време на локдауна и което е посветено на всички пострадали и отлетели в другото измерение заради коварната пандемия.

Ара Маликян не само, че вдигна публиката на крака, но трайно ще остане в сърцата на онези пет хиляди щастливци, които успяха да се докоснат до неговото творчество на 3 септември в Пловдив. Това беше абсолютно превключване и презареждане с позитивна енергия, с желание за живот, красота, доброта и любов! Всички тези добродетели Ара Маликян подари на зрителите в България със своята цигулка и уникалното му присъствие на сцената. "Обичайте се! Нека превърнем тази планета в едно прекрасно място за обич, любов, добри дела и ви пожелавам много истинско и стабилно здраве!" Така се сбогува Ара Маликян с българската публика на концерта си в Пловдив.

Космополитният музикант - арменецът Ара Маликян за пореден път завладя българската публика със своя блестящ диалог с цигулката, превръщайки сцената на Античния театър в арена на космическо звучене, шоу и просто една запомняща се приказка.

Кой е Ара Маликян?


Ара Маликян е ливанско-испански цигулар от арменски произход. Роден е на 14 септември 1968 г. в Бейрут, Ливан. Самата история на цигуларя с арменско сърце, роден в Ливан и намерил дом в Испания е като извадена от филм или от приключенски роман. През 1915 г. дядото на Ара бяга от арменския геноцид и по чудо се спасява, представяйки се като част от оркестър.Така една цигулка спасява живота му и пропътува пътя от Италия, където е създадена, през Армения до Ливан, за да попадне по-късно в ръцете на тригодишния Ара и да стане част от пътя на бъдещия цигулар. Години по-късно семейството на Маликян е принудено да напусне Бейрут заради разпалващата се война в Ливан. От ранно детство Ара се учи да свири на цигулка, под ръководството на своя баща.

На 12 години Ара изнася първия си голям концерт, на 14 - вече е най-младият студент в музикалното училище в Хановер със стипендия от германското правителство. Учи музика в Лондон в Guildhall School of Music & Drama, където негови учители са едни от най-известните цигулари. В музикалния си стил вплита музиката на различни култури, като тази на Близкия Изток (арабска и еврейска), на Централна Европа, Аржентина (танго) и Испания (фламенко). Ара Маликян – любимият цигулар на Алмодовар и Саура. Нежната цигулка на Ара звучи и в саундтрака на един от най-красивите филми за любовта "Говори с нея" (2002) на друг титан в киното Педро Алмодовар, а след това и в скандалния и автобиографичен "Лошо възпитание" (2005). Испанските режисьори обичат характера и душата на неговата цигулка, като тя може да се чуе в музиката към филми на Мигел Абаладехо, Салвадор Гарсия Руис, Манане Родригес и Емилио Арагон. Избира да живее в Испания и в продължение на 7 години е концертмайстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид. Ара Маликян вече е изкачил стълбата на успеха, като е продал над 100 хиляди копия от "Четирите годишни времена" на Вивалди. Носител на най-големите награди от световни конкурси, като "Феликс Менделсон" в Берлин, "Пабло Сарасате" в Памплона и "Николо Паганини" в Генуа. Стилът му е уникален, впечатляващ, емоционален.


Автор : Оля АЛ-АХМЕД, Античен Театър, Пловдив

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.

Свързани новини