Отидете към основна версия

3 993 0

Ненчо Илчев мести единствения Музей на магията в Европа

  • ненчо илчев-
  • музей-
  • момчиловци

В момента той се намира в родното училище на комика в Момчиловци

Снимка: БНТ

Известният български артист и илюзионист Ненчо Илчев подготвя по-голяма сграда за Музея на магията, открит в родното му Момчиловци точно преди година, предаде БНТ.

Новият дом на илюзията ще е на два етажа и ще се намира в центъра на родопското село. Посетителите ще могат да разгледат всичките над 1000 костюма и реквизити, събирани дълги години лично от Ненчо Илчев.

След реконструкцията, която започва идната пролет, старият плетачен цех в Момчиловци ще се превърне освен в най-големия Музей на илюзиите в Европа, но и с най-богатата колекция.

"Новата сграда ще е на два етажа. В нея ще бъдат изложени експонатите, които в момента се представят и всички артикули, съхранявани на склад. В залите ще има специални ефекти и осветление, магазин за фокуси. Всичко ще е на световно ниво", разкри за БНТ уредничката на настоящата експозиция. Тя включва уникални костюми и реквизит на големите илюзионисти у нас - Мистър Сенко, Орфи, Астор, Факира Мити - баща на легендарния Емил Димитров и на много други богове на магията у нас и по света.

Щом влезете в музея, който все още се помещава в cтapoтo ĸилийнo yчилищe на Момчиловци, в дясно от стар афиш ви се усмихва Орфи.

Точно този афиш е бил свален от Ненчо, преди началото на представлението на великия маг, гостувал в Момчиловци през 1985 г. Липсата на рекламния плакат веднага била установена от самия Орфи, който се скарал на 13-годишния Ненчо. Той, с мъка в сърцето, върнал афиша на стената, но след представянето го взел отново и вече бил негов завинаги. Сгънал го на четири и го пазил като най-скъпия спомен от първата си среща с Орфи. Белезите от сгъването се виждат и до днес.

Не трябва да се пропуска и илюзията "Леглото на смъртта", също на Орфи, която печели световна награда. Посетителите на "Музея на магията" в Родопите ще научат и с кой номер Астор получава "Златен Оскар".

В центъра на настоящата експозиция, е една от гордостта на музея. "Електрическият стол" - илюзия на Мистър Сенко от 1930 г. Бобината, която захранвала инсталацията, е изработена лично от Никола Тесла и е единствена в света.

Най-интересна за децата пък е историята как Мистър Сенко се е сетил за знаменития си номер с махането на главата. Тази илюзия българският маг показва за първи път на Международния конгрес на илюзионното изкуство в Берлин, през 1939 г. и печели второ място. Всички това и още тайни за магията може да се научи, само ако се отиде до сгушеното в Родопите село.

Малко известен факт е, че приятелите на Ненчо Илчев са смятали, че мястото на Музея на магията е в София. Родопчанинът обаче бил категоричен, че ще е в родното му Момчиловци. Така селото се превръща в център на туризма в региона, защото тук реално е и най-големият Музей на фокусите в Европа.

"В Париж също има, но е много по-малък. Реално най-голямата колекция на магичното изкуство е във Вегас и е на Дeйвид Koпъpфийлд. Въпреки че в нея има eĸcпонaти на всички световни илюзиoниcти, тя не може да се посети, защото е частна. Нужна е лична покана от Копърфийлд. Точно той кани Ненчо Илчев, щом научил, че колегата му от България ще прави музей, посветен на историята на българските илюзионисти, а колекцията е събирана 30 години", разказва уредничката на родния магически музей.

Експозицията е открита на 1 септември 2023 г., в първия ден на шестото издание на "Фестивала на киселото мляко" в смолянското село.

Музеят на магията работи целогодишно, с работното време е всеки ден, без сряда, от 9.00 до 17.00 ч. Няма такса за вход, а само кутия за дарения. На всеки кръгъл час любезни екскурзоводки ви потопят в тайните на илюзията и магията.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.

Свързани новини