Last news in Fakti

17 Юни, 2024 14:29 3 605 5

Нидерландия събира пари от гражданите, за да купи "холандската Мона Лиза" на ван Гог

  • нидерландия-
  • музей-
  • галерия-
  • картина-
  • мона лиза-
  • винсент ван гог

За покупката на емблематичната картина на Винсент ван Гог са необходими 2,6 милиона евро

Нидерландия събира пари от гражданите, за да купи "холандската Мона Лиза" на ван Гог - 1
Снимка: Shutterstock

Музеят Noordbrabants в Ден Бош, Нидерландия, се опитва да събере 2,6 милиона евро, необходими за закупуването на женският портрет "Гордина де Гроот" от 1885 г. на Винсент ван Гог, съобщава ArtPrice.

Картината, известна като "холандската Мона Лиза", е собственост на британски колекционер, който предложи на музея шанса да я купи без ценова конкуренция.

По-голямата част от исканата цена от 8,6 милиона евро вече е на разположение, отчасти благодарение на ангажиментите на нидерландската държава, собствения бюджет на музея и няколко фонда. Музеят е надява да събере символична сума и от всеки жител на провинция Северен Брабант, където се намира, за да може да закупи картината.

Окончателното връщане на портрета на Гордина ще изисква по едно евро от всеки в Брабант.

"Брабант има 2,6 милиона души. Това е точно сумата, която трябва да платим. Сега зависи от Брабант да гарантира, че последната вноска ще бъде реализирана, така че картината да остане тук завинаги", добавят от музея.

"Гордина де Гроот" вече може да се види в Ден Бош, но засега е дадена на заем. Директорът Жаклин Гранджан описва картината така: "Погледът на Гордина показва тежката работа на земята и грижите, които идват с нея. В същото време тази картина показва гордостта и устойчивостта, които са направили тази провинция най-процъфтяваща в Нидерландия."

Винсент Ван Гог рисува женския портрет през март-април 1885 г. в Нуенен. "Гордина и Винсент се виждат редовно. Художникът я рисува няколко пъти. И когато Гордина се оказва бременна, хората бързо и неправилно посочват Ван Гог като възможен баща", разказват от музея.

Гордина де Гроот от Нуенен е и един от петимата души около масата в друг световноизвестен шедьовър на Ван Гог - "Селяни, ядящи картофи", датиран от същата 1885 г., припомнят още от музея.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факуса

    5 2 Отговор
    има по лесен начин,не плащат на зеления гном и готово
  • 2 Буха ха

    2 2 Отговор
    Гордина е мъж, затова искат да го купят9
  • 3 Механик

    6 5 Отговор
    Много странен вкус имат всички тия постмодернисти и кубици.
    Още по-странен вкус имат тия които са готови да дават пари за това "изкуство".
    Аз съм виждал улични художници, които са в пъти по-добри от Ван Гог.
    п.п.
    И не ми излизайте с лафа, че не разбирам от изкуство.

    Коментиран от #4

  • 4 ПФУ УЖАС

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    АМА НАИСТИНА НИЩО НИЩО НЕ РАЗБИРАШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАК ПЪК СИ СЕ СБЪРКАЛ ДА ВЛЕЗЕШ В РУБРИКАТА КУЛТУРА? ЗНАЕШ ЛИ НЕЩО ЗА ВАН ГОГ? АРЕ МАРШ НА ПОЛЯНАТА ПРИ 100 МЕТРОВИЯ ПИЛОН И СИ ПУСНИ ЧАЛГА И ЛЮСКАЙ БИРА ХАЛТУРТРЕГЕРЕ .АМАН ОТ КАПАЦИТЕТИ.

    Коментиран от #5

  • 5 Правец

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПФУ УЖАС":

    Иии какъвъ е Ван Гок искуствено надутъ и подкрепян , и оценен после щот как иначе. Като вземете да се птихласвате. Човека има право на мнение. Драскачи.