Отидете към основна версия

1 899 0

Проф. Люк Монтание: Замърсяването е причина за новите епидемии

  • проф. люк монтание-
  • хив-
  • спин-
  • ебола-
  • епидемии-
  • имунната система-
  • серум-
  • замърсяването

За подсилване на имунната система на болните от ебола, може да се направи серум от кръвта на пациент, който е оздравял

Проф. Люк Монтание. Снимка: БНТ

Проблемът с един от най-смъртоносните вируси - ебола, коментира и световноизвестният вирусолог проф. Люк Монтание, откривателят на ХИВ вируса. Французинът даде ексклузивно интервю за БНТ по време на участието си в конференция в Пампорово, посветена на известните и неизвестни свойства на водата.

На въпрос коя е чумата на ХХІ век, след като СПИН е смятан за чумата на ХХ век, ученият отговори: „Сигурно мнозина смятат, че това е ебола. Мен лично ме тревожат все повече тези поредици от епидемии. Разбира се, имало е епидемии през Средновековието и през ХІХ век, но хората смятаха, че вече са се отървали от тях благодарение на хигиената. Но сега живеем в един глобален свят. Хората пътуват със скоростта на самолетите. Вече няма географски бариери за вирусите и бактериите”.

Вече сме преживели епидемиите от Средновековието и би трябвало да имаме добър имунитет, в същото време обаче се наблюдава спад в имунната защита на населението по света, подчерта проф. Монтание. Причината са новите фактори в околната среда, които причиняват замърсяване – на химично, на хранително, а и на електромагнитно ниво.

“Напоследък изследвам именно начина, по който електромагнитните вълни влияят на нашата ДНК и предизвикат окислителен стрес, който променя нашата ДНК и намалява защитните сили на имунната система. В този смисъл трябва да сме бдителни и да намалим до минимум факторите, които поразяват имунната ни система”, посъветва той.

Според учения, хората трябва да са по-отговорни. Нужно е с поведението си те да не позволяват лесното предаване на вируси и бактерии. Такъв е и случаят с ебола. Заболяването е много различно от СПИН. СПИН се предава само по кръвен и полов път. Ебола се предава само с докосване на кожата на носителя на заразата. Болестта е много заразна и лесно се предава от човек на човек. Преди е имало пикове на заразата, които са се ограничавали до едно село или до няколко души. Сега става въпрос за няколко хиляди души. Такъв процес вече се контролира трудно.

“Невъзможно е да поставите бариери между държавите. Моето предложение е: когато един човек е в контакт с носител на заразата, то неговата имунна система трябва да се подсили. Ебола няма да убие 100% от заразените. Има хора, които оцеляват, и такива, които не оцеляват. Тези, които оцеляват, развиват имунитет, тоест антитела. Трябва да се направи всичко възможно хората в контакт със заразата да имат такъв имунитет”, коментира проф. Монтание. Той обясни, че това може да се постигне чрез така наречената пасивна имунизация, като се направи серум от кръвта на пациент, който е оздравял след заразяване с ебола, и с него да се помогне на пациент, който страда от болестта, но имунната му система не е достатъчно силна, за да се справи с нея.

“Това е положението в момента. Преди да бъдат намерени ефикасни и активни продукти, все пак може да се направи нещо. И преди всичко трябва да сме бдителни, тъй като във всяка държава в един или друг момент могат да се появят заразени хора, които да имат много контакти, преди да разберат, че са заразени”, заключи ученият.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Паника заради Ебола в Прищина

    В болницата в Прищина е хоспитализиран пациент със симптоми на Ебола, съобщават медии в Скопие. Според лекари вирусът все още не бил потвърден, тъй ...
    17.10.2014
    1 956
    0