Хората, които ядат месо живеят средно с по 3.5 години по-малко от вегетарианците. Това е заключение на изследователи от Аризона, публикувано в „Science Daily”.
Оценявани са били резултатите от различни изследвания за ефекта на месото и вегетарианството върху продължителността на живота. В изследването са били използвани данни за 500 000 души.
Установено е, че консумацията на червено месо води до повишаване на смъртността. Рисковете се крият, както в обработено, така и в суровото месо.
Според друго проучване някои рисковете за смъртност от сърдечно-съдови заболявания се увеличават от консумацията на преработено месо.
Изследователите смятат, че може да се говори за големи предимства за хората, които не консумират месо. Те са установили, че хората, които са приели вегетарианска диета за период от поне 17 години, значително удължават продължителността на живота си.