Last news in Fakti

21 Януари, 2023 11:13 4 009 37

Германците драстично намалиха месото

  • германия-
  • месо-
  • консумация-
  • консумация на месо-
  • веган-
  • вегетарианци

Все повече европейци се отказват от месото или намаляват консумацията му

Германците драстично намалиха месото - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече германци се отказват от месото – 49% от анкетираните твърдят, че са намалили консумацията на месните продукти през последните пет години, сочи проучване на WDR, цитирано от немското издание „Шпигел“.

Около 41% от анкетираните са заявили, че хапват месо точно толкова често, колкото са го правили и преди, а 2% признават, че са увеличили консумацията му.

Младите хора в Германия масово се придържат към вегетарианската диета (без месо, но с яйца, мляко и риба) или са вегани (изключват всички животински продукти), пише bTV.

Тази тенденция обаче не е характерна само за германците – напоследък все по-голям брой европейци се заричат да намалят месото или въобще да спрат да го консумират, отчита и Би Би Си.

Една трета от британците твърдят, че са спрели да консумират месо или са намалили съществено количествата, а две трети от американците съобщават, че ядат все по-малко свинско и пилешко. Това е част от опитите да се живее по-здравословно, както и да се намали влиянието на индустрията за производство и преработка на месо върху околната среда.

Различни проучвания от последните години показват, че глобалната консумация на месо нараства значително в последните 50 години. Производството на месо е близо пет пъти по-голямо, в сравнение с началото на 60-те години на XX век. Голямата причина за това е, че на Земята има повече хора за изхранване.

Американски експерти отчитат, че има ясно очертана връзка между консумацията на месо и богатството в световен мащаб. През 2013 г. - последната година, за която има официални данни, САЩ и Австралия оглавяват класацията за годишна консумация на месо - и в двете страни тя надхвърля 100 кг на човек, което се равнява на около 50 пилета или половин крава на човек.

Всъщност високи нива на консумация на месо се наблюдават на запад, като повечето страни в Западна Европа консумират между 80 и 90 кг месо на човек.

В другия край на спектъра, много от най-бедните страни в света ядат много малко месо. Средностатистическия гражданин в Етиопия консумира едва 7 кг, в Руанда - 8 кг, а в Нигерия - 9 кг. Това е 10 пъти по-малко, в сравнение със средностатистическия европеец.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    56 6 Отговор
    Даа..... доброволно вървят към яденето на скакалци !!! Много бяха набедени германците , че са умни !!!

    Коментиран от #35

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Превзети са

    56 2 Отговор
    Кво ми дреме за швабите? То в швабско арабелите са вече повече от местните.

    Коментиран от #32

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    50 5 Отговор
    Германистан съвсем скоро ще ни надмине по Мизерия в гладен студ. И никво Къпане ей! Бухахаха
  • 6 След къпането

    42 1 Отговор
    Намали ха и месото
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ментета соросоидни

    25 1 Отговор
    Рибата е вредна масово е пълна с олово и други вредни вещества които поема от водата

    Коментиран от #11

  • 10 Равновесие

    24 21 Отговор
    Природата се стреми към баланс. Преди сме яли повече месо от необходимото, сега се връщаме назад към нормалното. Баба и дядо са ми разказвали, че в тяхната младост не е имало такова диво плюскане. Всекидневната консумация на месо не е признак на благоденствие.

    Коментиран от #36

  • 11 бг мама

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ментета соросоидни":

    Това в интернет ли го прочете?

    Коментиран от #15

  • 12 Шиболет

    32 0 Отговор
    Само така, а скоро ще почнат да закусват насекоми. Ганио отново ще бъде назидаван, че е назадничав и се тъпче с шпек

    Коментиран от #13

  • 13 Обичам

    28 1 Отговор

    До коментар #12 от "Шиболет":

    пръжки с празье и половинка червено, ДОМАШНО вино и един самун леб. Благо ми е свински ребра с боб или кисело зелье. Това е балансирана диета, защото месото е комбинирано с растителна храна. С чиста съвест мога да кажа, че съм половин вегетарианец.
  • 14 Рошко

    16 1 Отговор
    Като пиша че светът изтрещя, не вярвате. Изтрещя защото след всяка написана и публикувана @@@ия има будали които вярват на други и искат да станат по будали
  • 15 Даааа

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "бг мама":

    Поинтересувай се откъде идва "уникално" вкусната и "полезна" рибка и с какво е хранена и ще разбереш доста неща!
  • 16 Коко

    18 0 Отговор
    Землянки почнаха ли да копаят информирайте ни че много сме загрижени за швабите.
  • 17 Под феса има Ум

    11 14 Отговор
    Няма нищо вярно в това! Онзи ден говорих с моя близка която живее в Германия от 5 години и тя ми вика" Направо се учудвам на германеца(демек държавата) намали ни работното време на 6 часа, вдигна ни заплатите с 40% и понижи инфлацията в страната до дефлация!? Толкова е евтина храната че, направо се чудя защо до сега е била два пъти по-скъпа! Направо комунизъм! И чужденците който пристигат в момента, ако имат нужда от такива работници, веднага им осигуряват евтини жилища и социални помощи за да се адаптират по- добре! И ми вика аз лично съм благодарна на германците че, така подхождат към чужденците, това даже и американците не го правят! На въпроса ама няма ли голяма безработица там? Отговора е беше - каква безработица, има толкова много работа че, даже не достигат работници! Работа има за 5 китайски народа! И се смее, доволна и отпочинала от мизерията в България!

    Коментиран от #20, #26, #28

  • 18 Българин

    18 1 Отговор
    Скоро пак ще приютяваме изпаднали германци - поинтересувайте се от къде идва израза. Единственото хубаво на високите цени в момента е, че пътувайки из страната виждам как се възражда животновъдството у нас и вече могат да се намират по-лесно месо и млечни продукти с добро качество и цена. А в Германистан да ядат кашерни дюнери от скакалци и да се топлят на зелени въглища...
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    така е, които се репче на русия, започва да гладува, скоро време ще спрат и да се къпят както им го каза урсула и ще ядат хляб и сол и пак да се репчат на русия

    народ които може да живее само от обелки на картофи не може да бъде победенн , ама са го забравили германците , сега пак ще си го припомнят по труния начин

    Коментиран от #22

  • 20 немец от бг

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "Под феса има Ум":

    тия басни ги разказвай на някой дето не е ходел в германия

    другии пишем от там в момента и на мен не ми ги разправяй тия неща

    глад и мизерия цари в немско !
  • 21 Исторически парк

    3 0 Отговор
    Тъкмо да паднат цените
  • 22 ха ха

    2 8 Отговор

    До коментар #19 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Така е за тези, които се обвързват енергийно с Русия и разчитат на вятъра да ги топли...
  • 23 Пенсионер

    6 1 Отговор
    Какво е това ,,месо"?

    Коментиран от #37

  • 24 нереално

    10 0 Отговор
    Отказват месото, за да се тъпчат с лекарства и химия. Луда работа, особено веганите, създават бизнес и на психиатри, и на психолози. Горките млади, промити, измити, живеещи в облаци, без логическо и критическо мислене. Готова плячка за всякакви шарлатани.
  • 25 Теляк

    6 0 Отговор
    Европейската комисия като въведе личен въглероден отпечатък и ще се хапва месо само след като се разреши плащане с дигитална валута като награда от НПО за активна джендърдейност
  • 26 Фантастиката е на вторият еъаж

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "Под феса има Ум":

    Твойта позната е толкова в Германия, колкото и аз съм на Марс. Ела, виж и коментирай. Аз със семейството ми сме тук от 15/петнадесет години/и мога да ти заявя, че от ден на ден нещата та отиват на много зле.
  • 27 Дойче вурстче

    7 1 Отговор
    От свински вратни пържоли минах на паста от скакалци.
  • 28 Жена

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Под феса има Ум":

    Абе пич, от години живея със семейството си в Германия и такова нещо няма. Тази твоита позната, ти ги е говорила неща на който се посмях от сърце. Надявам се да се сбъднат, но едва ли ще е скоро. Не се лъжете.

    Коментиран от #29

  • 29 Човека

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Жена":

    Сигурно иронизира ! Вие , и останалите не сте го разбрали.
  • 30 Аз бре

    9 0 Отговор
    Истината е,че преди войната в Украйна на охладена витрина с месо,трябваше да си правя място с лакти побутвайки другите.
    Сега я има един двама...цената е по две,хората правят бойкот,и при дюнерите е така.
    Живея в Германия от 8 години
  • 31 Азът

    4 0 Отговор
    Аз съм вегетарианец,но с удоволствие бих хапнал един стек ;)
  • 32 Швабите

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Превзети са":

    Това е само регион в Германия. Все едно когато се говори и пише оза България, някой като теб да напише " какво ми дреме за варненците " и да си помисли, че с варненци пише за българите като цяло.

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Зевзек

    1 0 Отговор
    В закусвалните и кръчмите на България, дали е с месо или е постна храната цената е една и съща на килограм. Аз даже предпочитам веганска храна, но много рядко има такава и затова често ям най-вече пиле и риба. Не не съм веган, просто заради здравословни проблеми спазвам диети и не ям млечни продукти, също не ям свинско пак заради здравето, но ям телешко, агнешко, пиле, риба. По трудния начин научих/чрез болести и 4-5 години ходене по лекари/, че млачните продукти освен пречистената масло ГИ са вредни за мен.
    Заради здравето ми, се старая да редувам дни с месо/риба, с дни без месо/риба.

    Ако имате някакви здравословни проблеми, освен лекарствата ви препоръчвам да се поинтересуват кои храни са противопоказни за вашето заболяване. И да пробвате да спрете да ги ядете 2-3 седмици, да се наблюдавате, ако чувствате подобрение и се чувствате добре. В бъдеще се опитайте да не ги ядете и да спазвате здравословна диета.

    Освен млечните продукти, друга вредна храна за около 1% от хората е глутена/хляба, тестените хрони/. Аз се оказах от този 1% хора, и затова минах на заместител пълнозърнест квасен хляб от лимец и безглутенов хляб(ронлив е, и е безвкусен).
  • 35 Въпрос с повишена трудност

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Прекаляващите с "месояденето", живеете с повече болести. Обаче сте твърдоглави и не вярвате, че болестите ви идват най-вече от начина ви на хранене. Затлъстяването също е свързано с начина на хранене. Плюскане мръвки като невиждали храна и се разболявате. После за да компенсирате плюскате хапчета, които помагат, но не правят чудеса. Сами трябва на изберете, какво искате да плюскате и да си угаждате и да сте болни. Или да се ограчичавате с плюскането и да сте здрави. Чревоугудниците винаги стигат до лекарите и скалпела. Сами изберете здраве или чревоугодничество и плюскане.
  • 36 Баце

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Равновесие":

    Да баба и дядо не са имали хладилници. Свинско са яли само зимата по Коледа, когато природата е била естествен хладилник.

    Лятото са били вегетарианци, освен когато са колели някоя кокошка. Ама това е било рядко, защото са имали малко кокошки и са ги отглеждали предимно за яйца.
  • 37 БСП се грижи за мах пенсиит

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пенсионер":

    "Какво е това ,,месо"?"

    Питай колегите ти пенсионери, които взимат максимална пенсия от 3400 лв. месечно, дали плюскат нещо различно от "месо"?