Отидете към основна версия

33 564 21

Подмладяване на вагината - как и кога

  • вагинопластика-
  • операция-
  • лазерно-
  • подлмадяване

Когато влагалището сериозно е увредено след раждане – стените са отпуснати, увеличен е обемът му, има неестетични белези след епизиотомия, спасителната процедура е вагинопластика. Тя се налага също и преди, по време и след менопауза – в тези случаи стените на влагалището прекалено се отпускат и създават дискомфорт. Деформацията на влагалището може също да в е резултат от хормонален дисбаланс, вродена аномалия, прекомерно физическо натоварване или някакви травми.
Подобни изменения се отразяват негативно, както на самочувствието, така и на качеството на сексуалния живот, появяват се болки в корема, изпускане на урина, запек.

Подготовка за вагинопластика

Подготовката за операцията включва стандартен набор от изследвания: обща кръвна картина, наличие на инфекции, предавани по полов път, СПИН, хепатит, цитонамазка, биохимичен анализ на кръвта, протромбиново време, електрокардиограма. Необходимо е също да се направи диагностика на състоянието на влагалището.

Самата операция
Цялата процедура трае около час. Намалява се цялата вагина или само входа ѝ. Ако е необходимо стеснение на входа на влагалището се обработват повърхностните тъкани. Малък участък от входа се отстранява, а вътрешната част на вагината почти не се засяга. Едновременно с това може да се отстранят и белези след епизиотомия, които след операцията на практика стават незабележими.

Използват се биоразградими конци, които не е необходимо да се вадят. Операцията се извършва под обща или спинална анестезия.

Възстановяване след вагинопластика

Първите 3 дни след операцията пациентката трябва да е само в хоризонтално положение, след това може да се изправя и да ходи, а сядането е разрешено след 3 седмици. През първия ден е разрешен само прием на течности, а през следващите няколко дни – течна или полутечна храна. В рамките на един месец трябва да се избягват храни, които могат да провокират констипация или диария.

Около една седмица външните полови органи трябва да се обработват с антисептичен разтвор и да се приемат предписан от хирурга антибиотик. Пациентката може да се върне към нормален полов живот след около 2 месеца. Това се отнася и за вдигането на тежки предмети – не бива да превишават 5 кг.

Вагинопластиката е сериозна операция, която се извършва в близост до пикочния мехур и ректума. Затова трябва да се спазват всички препоръки на лекаря по време на рехабилитационния период, за да се избегнат редица проблеми, като разкъсване на шевовете, кръвотечение и др.

Лазерна корекция

Да се стегнат мускулите на вагината и да се направят стените ѝ по-плътни е възможно и с помощта на лазерна апаратура. Подготовката за лазерна корекция е същата както и за хирургична. Операцията се извършва под спинална анестезия, а рехабилитационният период е много по-лек. Времетраенето ѝ е около 2 часа, а болничният престой е само един ден.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.

Свързани новини