Отидете към основна версия

11 882 30

Изгубили своята вяра: Това са най-атеистичните страни в света

  • атеизъм-
  • страни-
  • народи-
  • вяра-
  • религия-
  • проучване-
  • бог-
  • религиозни вярвания-
  • китай-
  • вярващи-
  • атеисти

Едва 9 % от хората по света се определят като атеисти, но в Китай това число определя броя на вярващите в страната

Снимки: shutterstock

Религията винаги е заемала важно място в човешката история още от древни времена. Вярата в Бог и всичко, което той представлява е управлявала и напътствала живота на хората през вековете. И макар днес, благодарение на техническия прогрес, научните открития и придобитите знания за заобикалящото ни, светът да е много по-различен от този преди хилядолетия, религията все още заема централно място в живота на повече от половината население на планетата.

Неотдавнашно проучване, проведено от WIN/Gallup International показва, че близо 62% от хората по света са религиозни. Това означава, че на всеки 10 души, шестима се определят като вярващи.

Данните, които се основават на проучване, проведено сред повече от 66 000 души в 68 държави, показват още, че 74% от хората по света вярват в съществуването на човешката душа, 71% вярват в Бог; 56% вярват, че Раят съществува, 54% вярват в живота след смъртта, а 49% казват, че има Ад.

И макар броят на онези, които са приели религията в своя живот, да е впечатляващ, съществуват много хора, дори цели общности и народи, в чиито живот религиозните вярвания и идеи няма място.

Според проучването 25% от световното население се определя като не религиозно, а 9 % заявяват твърдо, че са атеисти.

Китай е най-малко религиозната държава в света. Само 9% от хората в страната се смятат за религиозни, а 67% твърдят, че са атеисти - повече от два пъти повече от всяка друга страна.

Данните показват още, че 23% от китайците не са религиозни. Резултатите отразяват отношението към религията в страната, тъй като според правилата в образованието, въведени в Китай миналата година, родителите не трябва да насърчават твърди религиозни убеждения при децата или да ги обличат в определени дрехи. Новите регламенти също така забраниха всяка форма на религиозна дейност в училищата, разказва сайтът на World Economic Forum.

Швеция, Чехия и Великобритания са следващите най-малко религиозни държави. В Швеция 18% от хората се определят като атеисти и 55% - като нерелигиозни, докато в Чешката република 25% са атеисти и 47% - нерелигиозни. Във Великобритания 11% от хората твърдят, че са атеисти и 58% - нерелигиозни.

В България като атеисти се определят само 3% от населението.

Съществува връзка между религиозността, вярванията и социално-демографските характеристики — като възраст, доходи и образование. Данните от проучването на WIN/Gallup International показват, че с нарастването на фактори като образованост и доходи сред хората, нивата на религиозност са склонни да намаляват в общ план, макар да има държави по света, в които религията да е приоритет.

Най-религиозните държави в сета са Тайланд (98%), Нигерия (97%) и Косово, Индия, Гана, Кот д'Ивоар и Папуа Нова Гвинея (всичките по 94%). Само 1% от хората в Тайланд и 2% в Индия се определят като атеисти, докато никой в ​​другите най-малко религиозни държави не се самоопределя в тази категория.

Изследването също така показва, че много хора имат различни вярвания, без да се идентифицират като членове на конкретна религия. 74 процента от респондентите в световен мащаб заявяват, че вярват, че хората имат души, а 54% вярват в живота след смъртта. Съществува и широко разпространено убеждение в идеята за рая (56%) и ада (54%). В Индонезия, Гана, Нигерия, Косово и Азербайджан 100% от анкетираните заявяват, че вярват в Бог, в сравнение с 16% в Китай, 22% в Швеция и 29% в Япония.

Процентът на вярващите се различава в зависимост от възрастта и социалните групи, като например този процент намалява с увеличаването на възрастта: 74% от 18-24-годишните вярват в Бог, в сравнение с 67% от тези на възраст 65 и повече години. По същия начин, докато 60% от най-младите анкетирани вярват в живота след смъртта, то такива са само 45% от хората на възраст над 65 години. Тези, които имат по-ниски нива на образование и които печелят по-малко са по-религиозни в сравнение с тези, които са завършили висше образование и имат по-високи доходи, се казва в проучването.

Друго проучване, проведено от изследователи от Университета в Лийд Бекет и Университета в Мисури наскоро установи, че студентите в по-религиозните страни е по-вероятно да се представят по-зле в областта на науката и математиката, позовавайки се на несъвместимостта между определени религиозни убеждения и преподаването на тези предмети.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини