Отидете към основна версия

32 032 42

Изненадващо откритие за произхода на българите

  • бълрари-
  • народ-
  • гени-
  • траки-
  • славяни-
  • прабългари-
  • генетичен код

Новото изследване за генетичния ни произход отхвърля схващането, че в миналото сме били ниски, мургави и с азиатски черти

Близост между българи, словаци и унгарци установи ново изследване за генетичния ни произход. Данните показват, че съвременните българи не са взели много от траките, но пък генетичният ни код е доста сходен с този на прабългарите от племената, живели по нашите земи.

8-годишното генетично изследване, което сравнява траките, прабългарите и съвременните българи, е дело на екип от специалисти от Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет в София. С помощта на БАН и Флорентинския университет стигат до извода, че българите сме между Изтока и Запада.

Това обяви в сутрешния блок на bTV Десислава Нешева, генетик в Катедрата по медицинска генетика на МУ.

Изследването отхвърля схващането, че в миналото сме били ниски, мургави и с азиатски черти.

Учените са анализирали кръвни проби на над 800 съвременни българи и са сравнили пробите с костен материал (предимно зъби) на прабългари и траки. Славяните са изгаряли починалите и затова са сравнени само съвременни славянски народи.

Изследването сочи още, че генетично сме близки с унгарците, хърватите и словенците. То показва също, че нямаме много общо с тюрките и алтайците, обясни още Нешева.

„Нямаме връзка с турците. Въпреки игото, въпреки тяхната намеса в нашия живот явно не са оставили траен генетичен материал по нашите земи”, каза още Десислава Нешева.

Славяните не са изследвани, защото има много малко запазен материал заради обичая да изгарят труповете на починалите, уточни ученият.

Археолози обаче повдигат въпроса за начина, по който са събирани данните. „Тоест в този случай трябва да има специалисти по древна история, археолози, за да няма грешка още с вземането на пробите, какъвто вероятно е случаят и с това, което беше изложено”, смята член-кореспондент Васил Николов, археолог и зам.-председател на БАН.

Проф. Николов допълва, че през последните 8 хиляди години няма прекъсване в живота по нашите земи. Оттогава са преминали около 60 етноса — всички те са оставили своята следа в съвременните български гени.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.

Свързани новини