Last news in Fakti

15 Август, 2018 15:25 31 904 42

Изненадващо откритие за произхода на българите

  • бълрари-
  • народ-
  • гени-
  • траки-
  • славяни-
  • прабългари-
  • генетичен код

Новото изследване за генетичния ни произход отхвърля схващането, че в миналото сме били ниски, мургави и с азиатски черти

Изненадващо откритие за произхода на българите - 1

Близост между българи, словаци и унгарци установи ново изследване за генетичния ни произход. Данните показват, че съвременните българи не са взели много от траките, но пък генетичният ни код е доста сходен с този на прабългарите от племената, живели по нашите земи.

8-годишното генетично изследване, което сравнява траките, прабългарите и съвременните българи, е дело на екип от специалисти от Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет в София. С помощта на БАН и Флорентинския университет стигат до извода, че българите сме между Изтока и Запада.

Това обяви в сутрешния блок на bTV Десислава Нешева, генетик в Катедрата по медицинска генетика на МУ.

Изненадващо откритие за произхода на българите

Изследването отхвърля схващането, че в миналото сме били ниски, мургави и с азиатски черти.

Учените са анализирали кръвни проби на над 800 съвременни българи и са сравнили пробите с костен материал (предимно зъби) на прабългари и траки. Славяните са изгаряли починалите и затова са сравнени само съвременни славянски народи.

Изследването сочи още, че генетично сме близки с унгарците, хърватите и словенците. То показва също, че нямаме много общо с тюрките и алтайците, обясни още Нешева.

„Нямаме връзка с турците. Въпреки игото, въпреки тяхната намеса в нашия живот явно не са оставили траен генетичен материал по нашите земи”, каза още Десислава Нешева.

Славяните не са изследвани, защото има много малко запазен материал заради обичая да изгарят труповете на починалите, уточни ученият.

Археолози обаче повдигат въпроса за начина, по който са събирани данните. „Тоест в този случай трябва да има специалисти по древна история, археолози, за да няма грешка още с вземането на пробите, какъвто вероятно е случаят и с това, което беше изложено”, смята член-кореспондент Васил Николов, археолог и зам.-председател на БАН.

Проф. Николов допълва, че през последните 8 хиляди години няма прекъсване в живота по нашите земи. Оттогава са преминали около 60 етноса — всички те са оставили своята следа в съвременните български гени.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еее

    29 16 Отговор
    Ай стига ве с тия открития,може и от Меркурий да сме😂
  • 2 Дедо Йоцо

    57 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 8-годишното генетично изследване, което сравнява траките, прабългарите и съвременните българи????Ама те съвременните все по-мургави бе!

    Коментиран от #5

  • 3 В тебе

    29 3 Отговор
    има нещо гръцко
    - Какво?
    - В главата си като тенекия от маслини ;)))
  • 4 Хасан

    13 91 Отговор
    Българите бяха високи,руси ,със сини очи...като викингите!!!..хахаза....комплексиран народ..

    Коментиран от #7, #9, #17, #39

  • 5 JEEP

    38 9 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо Йоцо":

    Тъкмо. Ново генетично проучване след 20 години ще покаже, че сме по-близо до индииците.

    Коментиран от #21

  • 6 Без име

    6 86 Отговор
    500 год. робство, кой с кого, не се знае.. Произхода на българите е ясен, само трябва да се обрежате, но вие вече го правите уж за по голяма хигиена

    Коментиран от #8, #10, #26, #28, #29, #37

  • 7 Шансу Имамов

    52 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Кой те бара че звъниш,отивай за лири.
  • 8 Ваньо

    2 24 Отговор

    До коментар #6 от "Без име":

    За обрязването, това вече не е само при мюсюлманите, ама и в християнството влиза. С една дума повечето от мъжете в САЩ са обрязани поради хигиенни причини, не само в САЩ а и в Европа, такива са статистиките, а не мое мнение.

    Коментиран от #15

  • 9 Студент

    74 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Абе най-драго ми е че в крайна сметка си оставаш циганин

    Коментиран от #30

  • 10 Хигиенист

    78 4 Отговор

    До коментар #6 от "Без име":

    Хигиена е да се поддържаш чист като се подмиваш редовно а не да режеш части от тялото си, това се нарича касапница

    Коментиран от #20

  • 11 Гудьо

    59 5 Отговор
    Който си е мизерник, ако ще сто кожи да си отреже, пак си е мизерник. Една туркиня на времето ми викаше така "рязан, не рязан, като ми харесваш всякакъв ще го лапам".....
  • 12 кирил

    26 3 Отговор
    генетиката е точна наука и резултатите се признават за 100% верни.в случаят проблемите идват,че пробите от минали векове са малко и от друга страна тези проби най често са от погребения на аристокрация.както тогава,така и сега,аристокрацията не е била етнически чиста.точно напротив,междудинастическите бракове са били най често явление.например,след цар борис,всички български царици са били с небългарски етнически произход. въпреки това тези изследвания дават изключително полезна и точна информация
  • 13 Синан

    2 12 Отговор
    САЩ с най-много обрязани мъже в света.
    Интервенцията в САЩ - по хигиенични, медицински или религиозни причини, се практикува от края на XIX век, като в началото едва 30% от мъжете са били обрязани. Числата се променят драстично през XX век. Възход на процедурата се отбелязва през 50-те, 60-те и 70-те години - по време на така наречения бейби бум и малко след него, като през последните 3 десетилетия процентът регистрира спад. Въпреки намаляващите случаи на процедурата САЩ е страната с най-много обрязани (по нерелигиозни причини) мъже в света. Единственият конкурент е Индонезия, където обрязването е религиозен ритуал. По приблизителни изчисления в азиатската страна има с около 10 млн. повече обрязани мъже, отколкото в САЩ (90 млн.).

    Смята се, че интервенцията в Америка е станала популярна по хигиенични причини, но никога не е била задължителна.

    Коментиран от #35

  • 14 Иван

    19 4 Отговор
    Има някаква логика. С унгарците сем били една държав 60 години. Болкаро-Онкурия, макар, че самите унгарци не го знаят това, а днешна Славакия е била доста време унгарска.
  • 15 а бе джендър

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ваньо":

    тая статистика твоят личен опит ли е колко от мъжете са обрязани ?? нормалните мъже можем да говорим за жените но явно ти си специалист по мъжете...
  • 16 Шаран БГ

    26 7 Отговор
    Моя Институт по генетика е направи важно откритие - генетично сме свързани със индианците от североамериканското племе дакота!! Почти на всички Йордановци викат "Даката", а имаме и чисти индианци от Запада с името Дако !!
  • 17 Салам Алеко

    61 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Нямаме връзка с турците. Въпреки игото, въпреки тяхната намеса в нашия живот явно не са оставили траен генетичен материал по нашите земи”, каза още Десислава Нешева! Идете сега изследвате турците, и ще видите че са пълни с български генетичен материал

    Коментиран от #19, #31

  • 18 7777777

    21 1 Отговор
    Като цяло това генетично изследване, ако е направено както трябва потвърждава излезлите в последните години писмени исторически източници и археологически данни, които още не са възприети в официалната история. Според тях с хърватите, а вероятно и със словенците имаме общ скито - сарматски произход, като за близостта ни първите данни са от Крим и околностите му от 2 век след Хр., а ние и донякъде унгарците сме били сред основните племена в Хунската империя и в следващите я Български държавни обединения (Оногондурия, кутригури, утигури и др.) , в Стара Велика България, в Черна България и във Волжка България, а в днешните земи на Унгария - Панония при пристигането на маджарите в края на 9 век заварват основно българско население, дотогава част от Дунавска България, с което се смесват.
  • 19 СссереМ

    30 3 Отговор

    До коментар #17 от "Салам Алеко":

    Ами кадъните що кофи със сперма са изпили не е истина.
  • 20 12345

    7 9 Отговор

    До коментар #10 от "Хигиенист":

    Каква хигиена само, бършете си задниците с весник.Ха ха ха.

    Коментиран от #22

  • 21 Стефан Чернев

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "JEEP":

    Не само до индийците, но и до пакистанците и афганистанците.
  • 22 Джихадист

    22 0 Отговор

    До коментар #20 от "12345":

    Какви вестници,какви задници бе и задниците ли почнахте да си обрязвате,вие циганите сте пълни с изненади с фекален произход
  • 23 deadman1488

    6 0 Отговор
    мноу ясно ве че сме от НОЙ семето
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ulubatli

    10 0 Отговор
    lYl
  • 26 Бай Ой

    26 1 Отговор

    До коментар #6 от "Без име":

    Тебе нали са те обрезали, кво бучиш за нас? И един виц: Отива Бай Иван Миньоро на кожен лекар. Лекаря му казал да си извади и забели члена. Забелил го Бай Иван и лекаря с почуда попитал:
    Бай Иване, кво е това под кожата бе?
    - Ми това ми е дъвката, там си я слагам щото е единственото чисто място! Подръпнал лекаря още малко и гледа втора дъвка.
    - Бай Иване, а това кво е бе?
    - Ми това е дъвката на Мехмед, прибирам му я щото той няма къде да си я сложи!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Горките ми уши

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Без име":

    Абе турчин скрий се па се потърси
  • 29 Пръцко

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Без име":

    Що бе, имаме си вода да се мием. Не сме като любимите ти единоверци - да му плюнем на главата и да го забършем в потурите...
  • 30 Хасан

    0 8 Отговор

    До коментар #9 от "Студент":

    А ти българин ..хаха.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бог

    26 1 Отговор
    Българка по време на робството не е гледала. Ако е раждала от турчин е убивала детето и турска семка да няма.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 trak

    15 8 Отговор
    Платени статии от турците в БТВ...не им верайте.
    Ние сме траки и от нашата родина започва началото на цивилизациятаааа!!!!!!!!!!!
  • 35 касапина

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Синан":

    Ако беше по хубаво, бог щеше да ни направи всички рязани, това е за андолци , без хигиенни навици.
  • 36 Пацифист

    1 11 Отговор
    Робството е около 1000 години ,византийско,монголско,турско
  • 37 Nikdonat

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Без име":

    В голяма грешка си Хавана. Българите сме си Българи, нямаме общо с турците и не съм чул някои българин да сее отрязал дори и хигиенично
  • 38 Манаф

    19 2 Отговор
    Ниски,мургави,трътлести ,завистливи,долни и с азиатски черти са били гърчолята от време оно та чак до сега,даже са създали и педерастлъка
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мадара

    1 13 Отговор
    Чудя се още колко време вие " "буляшите" ще си тьрсите корена на чергарското ви потекло. Абе то не бяхте траки, абе то не бяхте славяни, абе то не бяхте поабьлгари.....до кога вашите измислени генетици ще ви изкьльпят ген от чисто и бяло брашно......!? На льжата краката са кьси и 100 год да минат пак ще се лутате и най на края ще се сьгласите че бьлгарина всьщност сие чист мангал от индия и пакистан. Когато Ромите са дошли на балканите тогава е нямало на картата бьлгария,сьрбия,ромьния.това е било през 4 век след н.е.имало е византия и елинните. Именно циганите са били тези които са дошли пьрви на територията на балканите и се смесват сьс заварените славянски племена и приемат македонския език и така се сформира идентичноста на бьлгарина. Доказано е че всички наименования на планини,реки и др.паметници са на цигански език.
    Така че бьлгарският ген е равен на 100 % на циганския ген.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Geril

    1 0 Отговор
    Така наречевите славяни са племена от тракасловното линглистично общество. Генетиката не влияе
    върху съзнанието!!!