Last news in Fakti

29 Септември, 2023 12:15 1 438 5

Разкриха на какво се дължи оранжевият цвят на морковите

  • моркови-
  • оранжев цвят-
  • каротеноиди-
  • гени-
  • учени-
  • витамин а

Това дава възможност на биолозите да разберат по-добре какво прави толкова полезен този зеленчук

Разкриха на какво се дължи оранжевият цвят на морковите - 1
Снимка: Shutterstock

Учени установиха, че оранжевият цвят на морковите се дължи на три специфични гена, съобщи сп. "Ню сайънтист", цитирано от БТА. Това дава възможност на биолозите да разберат по-добре какво прави толкова полезен този зеленчук.

Първите култивирани моркови са отглеждани в Централна Азия през 10-и век и те са били лилави или жълти. Оранжевите се появяват за първи път в Западна Европа около 1400 г., вероятно в резултат на кръстосване на жълти и бели моркови.

Оттогава оранжевите моркови стават много популярни заради яркия цвят и сладостта си. "В началото на 20-и век се е смятало, че сокът е медицински активен", казва доцент Масимо Йорицо от университета на щата Северна Каролина. Той е съавтор на изследването, публикувано в изданието "Нейчър плантс". "Всичко това допринесе за статута на морковите като емблематичен здравословен зеленчук".

Йорицо и колегите му разкриват научните основи за характерния цвят. Изследователите секвенират геномите на 630 вида моркови, след което търсят варианти на гени, свързани с определени характеристики.

Те откриват три специфични гена при оранжевата разновидност на зеленчука.

"В случая с оранжевия морков е необходимо да се изключат тези гени", казва доцент Йорицо. Когато те не са активни, се наблюдава образуване на повече пигменти, наречени каротеноиди, които създават характерния оранжев оттенък и правят зеленчука особено богат източник на витамин А, обяснява той.

Витамин А е важен за здравето на очите, имунната система и други части на човешкото тялото.

Други моркови имат по-високи нива на различни каротеноидни пигменти, които обаче не се превръщат във витамин А, допълват учените.

Много от оранжевите моркови имат и генни вариации, забавящи цъфтежа, което обикновено ги прави по-твърди и неядливи. "Оказва се, че фермерите несъзнателно са селектирали полезни характеристики в продължение на векове", казва Масимо Йорицо.

Той и екипът му се надяват, че подробното разбиране на генетиката на морковите може да помогне за отглеждането на още по-добри разновидности на зеленчука в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиква

    7 1 Отговор
    По наше време се казваше Каротин! Сега е същото, само че с нови имена!
  • 2 Иван

    5 1 Отговор
    Масово децата хапваха пресни моркови през 80-те години. Рендосани или на сок. Есента поне за два месеца почти всеки ден по една чаша сок от моркови! Сега???
  • 3 хе хе

    3 2 Отговор
    Моркова по рождение е бял. Селектиран е в това оранжево, защото това е кралския цвят и фамилията на холандската кралска династия.
  • 4 1111

    3 0 Отговор
    "Те откриват три специфични гена при оранжевата разновидност на зеленчука."

    "В случая с оранжевия морков е необходимо да се изключат тези гени"

    Аве вий четете ли си глупостите, които сте преписвали?
  • 5 Скот Ритър

    0 0 Отговор
    Тралала морковите не помагат на очите и зрението, това е мит възникнал по времето на втората световна война, когато англичаните са искали да скрият своя напредък и че имат радарни системи, защото немците са се чудили как така английските пилоти успяват да свалят толкова много техни самолети са пуснали слуха, че британците яли много моркови и зрението им било по-добро от на фашистите. Няма научен труд, който да доказва ползата на моркова върху зрението и очите.