Отидете към основна версия

4 696 22

Почина професорът, нахапан от кучета

  • ботьо тачков-
  • професор-
  • кучета

В 5.30 ч. тази сутрин във ВМА почина професор Ботьо Тачков, който беше нахапан от глутница кучета, съобщиха от ВМА.

Професорът е починал от многоорганна недостатъчност. Имал е сериозни проблеми със сърцето през цялото време, въпреки че раните от ухапванията са зараствали.

Възрастният мъж, който е преподавател от Американския колеж, беше приет на 28 март в изключително тежко състояние, в безсъзнание и на изкуствена вентилация, с множество разкъсно-контузни рани и фрактури по главата, лицето, ръцете и краката.

По време на инцидента е претърпял голяма кръвозагуба, а в резултат на тежкия шок е получил и тежка сърдечна криза. Той бил нападнат от глутница кучета в столичния квартал "Малинова долина", докато се разхождал близо до общежитията на преподавателите на Американския колеж.

Професор Ботьо Тачков е един от най-известните българи в Америка.

У нас обаче той е малко познат. Роден е в Перник и завършва Софийския университет, специалност „Икономика". Емигрира в САЩ през 1962 година, когато е подгонен от комунистическите служби, на които отказва да сътрудничи.

В САЩ става научен сътрудник в Колумбийски университет и прави докторат. В 1968 г. започва кариера на "Уолстрийт", където става президент на инвестиционна банка. След това работи в Министерството на външните работи на САЩ, в Световната банка, в ООН като икономически съветник на правителството на Индонезия, бил е преподавател в американски и германски университети.

Професор Тачков владееше 6 езика и издаде 4 книги.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини