8 Април, 2012 10:19 4 558 22

Почина професорът, нахапан от кучета

  • ботьо тачков-
  • професор-
  • кучета

В 5.30 ч. тази сутрин във ВМА почина професор Ботьо Тачков, който беше нахапан от глутница кучета, съобщиха от ВМА.

Професорът е починал от многоорганна недостатъчност. Имал е сериозни проблеми със сърцето през цялото време, въпреки че раните от ухапванията са зараствали.

Възрастният мъж, който е преподавател от Американския колеж, беше приет на 28 март в изключително тежко състояние, в безсъзнание и на изкуствена вентилация, с множество разкъсно-контузни рани и фрактури по главата, лицето, ръцете и краката.

По време на инцидента е претърпял голяма кръвозагуба, а в резултат на тежкия шок е получил и тежка сърдечна криза. Той бил нападнат от глутница кучета в столичния квартал "Малинова долина", докато се разхождал близо до общежитията на преподавателите на Американския колеж.

Професор Ботьо Тачков е един от най-известните българи в Америка.

У нас обаче той е малко познат. Роден е в Перник и завършва Софийския университет, специалност „Икономика". Емигрира в САЩ през 1962 година, когато е подгонен от комунистическите служби, на които отказва да сътрудничи.

В САЩ става научен сътрудник в Колумбийски университет и прави докторат. В 1968 г. започва кариера на "Уолстрийт", където става президент на инвестиционна банка. След това работи в Министерството на външните работи на САЩ, в Световната банка, в ООН като икономически съветник на правителството на Индонезия, бил е преподавател в американски и германски университети.

Професор Тачков владееше 6 езика и издаде 4 книги.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    6 0 Отговор
    Къде са тъпите природозащитници СЕГА ?????
  • 2 кучемразец

    3 0 Отговор
    роднините би трябвало да осъдят общината.Докога ще ги траем тези ходещи зарази
  • 3 дедо стефчо

    3 0 Отговор
    кучетата са огледало на нашето общество. Лека пръст на професора!
  • 4 СПАРТАК

    2 0 Отговор
    Обичам много животните, но повече обичам хората. Близките да съдят общината, само така ще се намери някой който да се реши да избие бездомните кучета. Който иска домашен любимец да полага грижи за него и да плаща данък в общината. Всеки който реши да разкара кучето си го пуска на улицата и другите да му мислят.А природозащитниците са хора, безделници, които търсят начин да си разнообразят сивото ежедневие. И пак повтарям и аз обичам животните, при това всички, но обременявам никой с моите удоволствия и не заплашвам живота на никой.Ако някой собственик на лъв му омръзне питам на улицата ли да го пусне. Трябвало да ги кастрират. БОЖЕ МОЙ, би казал един професор, а това дали е хуманно питам аз и бих платил да кастрират няколко природозащитника. Ясно е за всички, че популацията на кучета е нараснала много и закономерно е да се намали. Има доста цивилизовани начини. Колко хора трябва да разкъсат...
  • 5 ubieca

    1 0 Отговор
    predlagam da eftanazirat parvo prirodoza6titnicite i posle ku4etata da vidim posle koi 6te protestira
  • 6 The Bear

    1 0 Отговор
    Ако осъдят общината, да не мислите, че общината ще плати с нечии други пари - пак с нашите.... Получава се така, че плащаме данъци, общината ги прибира, избираме общински съвет, плащаме му заплати, той не се вслушва в желанията на избирателите си, греши нееднократно, и после като е осъден плаща с нашите пари, и няма последствия - искам и аз да съм в такава позиция!
    Вижте само какво става - или дете, или жена, или възрастен мъж (и то каква значима фигура - и за нас и за САЩ, пък и за други нации) - колко трябва да бъдат разкъсани за да се изтрепят кучетата? Предложението ми е шоково изтребване на бездомни кучета до крак, и поетапно кастриране на възнегодували природозащитници - та да не се множат такива !
    Освен това - болшинството собственици на домашни любимци (често големи като магарета) ги оставят да се изхождат най-демонстративно в детските пясъчници за игра и на полянките на парковете и детски площадки без да се съобразяват с окачените на всяка крачка табели за намордници и кошчета специално за животински отпадъци, и така виждайки как се сеят бацили тении и други смъртоносни зарази навсякъде където е интересно за игра на моите деца се озлобявам страшно и се чудя дали да си взема пистолет и да гърмя по собствениците на такива кучета след като стане инцидент с дете от моите или да гърмя кучета преди това ... ама много бързо ще ме вкарат в затвора, защото ще направя наказанието бързо....ама даже е по-хуманно отколкото с акото на куч
  • 7 СССР

    3 0 Отговор
    Е сега вече никаква милост за бездомните кучета!
  • 8 The Bear

    1 0 Отговор
    ..... отколкото да заразиш дете с това че допускаш кучето ти да ака по такива места, а после родителят да дава всички пари по лечението на невръстната си рожба и въпреки това да я гледа как си отива от кучешката зараза и бавно умира в ръцете му в неистови мъки - две огромни трагедии - умира невръстна невинна душица с нищо незаслужила грозната съдба на смърт от гадна зараза, и в същото време родител гледа бавно и продължително най-обичното си същество - смисълът на живота му - как си отива и умира гърчейки се без да може да го спаси
    Погледнете всички от тази страна на нещата и си представете че се случва с вашето дете, жена, сестра, майка, баща - и ще придобиете друго отношение към бездомните кучета и техните защитници, и към домашните "любимци" и техните собственици ..... Пък и няма да хванат да отгледат по едно дете, ами кучета си купуват.... Щом са направили този избор, да си носят кръста и да не пречат на другите, а ако им омръзни - или сами си убиват кучето, или го дават за храна на зверовете в зоопарка. Ако пускат ку2четата да се.ат на паркове и площадки - да ги хващат и всички ползващи парка или площадката да им се.ат в устата...
  • 9 Кмета

    1 0 Отговор
    Колко кмета и общински съвети ще са необходими за да се реши елементарен въпрос? Още от времето на Софиянски кучетата са сочени като един от основните проблеми в София. Е...х ти и мижитурките стоят на Московска 33! Проклети нещастници - трябва да ви съдят за предумишлено убийство!!!
    Мир на праха на професора!
  • 10 Sasho

    1 0 Отговор
    лека му пръс на човека....живея в 61 блок,тази жена всеки ден се расхождаше с една каручка и сигурно 20на кучета след нея....след инцидента имаше репортери и някви полицаи ли кой беше така и не разбрах с един бус уж ще ли да хващат тези кучета...обаче вчера,обажда ми се жена ми...прибира се от фитнеса...стигнала до 61 обаче до "А" входа...и ми вика бързо ела...кучета...е тва беше и ми затвори само чух как лаят....изкочих за минута бях там...и какво да вида 5-6 кучета от същите...окръжели я и като вълци я гледат...направо побледнях...добре че минаваше и мой приятел по това време и двамата с камаци и викане се опрвихме...жена ми беше в шок още целия ден...е сега кажете как може така?да взема да ги изтрепа по едно...ще ме вкарат в затвора...в нормална държава щяха да бъдат заловени след случилото се...обаче тук....изобщо не ми се говори...исках да знам къде може да се обада в момента за този случай?не винаги съм в къщи...и страхувам се...даже сега преди да прочета за човека...ходих да я взема что то вали яко...излизам до колата и какво да видя същите кучета са около кофите с боклука....ссори за грешките....от Украйна съм...
  • 11 Хума4о

    1 0 Отговор
    Хората от квартала да хвърлят по някоя мръвка или кокал с миша или там каквато отрова намерят - докато си хвърлят кофите и до кофите или по тъмно от терасата и хем помиярите ще се гътнат, хем няма кой да ги барне...така де... Да не са сложили мръвката в устата на кучето или пък кой ще докаже, че точно те и какво са сложили?! Дерзайте!
  • 12 МРЕТЕ

    0 2 Отговор
    Всичи дето трепате кучета елате ми 1вя 1 бе, не можете да се биете с достоен саперник и си вдигате самочуствието избивайки беззащитни животни! Пожелавам който отрови куче детето, майка му баща му или който и да е роднина да се наяде харабииската с отрова да ви видим МЕРЗАВЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #13

  • 13 да ти се връща;)

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "МРЕТЕ":

    @12 Пий си хапчетата редовно, че нещо не си в час. "Достоен съперник" - е кое му е достойното професор на преклонна възраст с/у глутница озверели кучета? Рабирам ядът ти, но трябва да го насочиш към тези които пребират парите на народа и не с есправят с проблема. Също така с онези които им скимнало да си вземат домашен любимец и скоро осъзнават, че не е плюшена играчка и иска отговорност и разходи и ги захвърлят на произвола на съдбата. Хората които се чувстват застрашени, а не получават помощ и адекватни действия от никъде са съвсем в правото си за вземат нещата в свой ръце! А сега си помисли за миг, че покойният ти бе роднина? И по спокойно - безсмъртни няма, а с този нрав скоро ще си намериш търсеното!
  • 14 рагацони

    2 0 Отговор
    Г-жа кметицата да не си прави гимнастика на езичето ами да се разпореди за всяко отстреляно псе награда по 5 лв. Днес е възрастен човек , утре може да е дете. Аз също обичам животните и дори имам куче, а природозащитниците като ги е толкова грижа да си ги приберат у дома и да си ги отглеждат. Жалко за професор Тачков, лека му пръст.
  • 15 СПАРТАК

    1 0 Отговор
    Като погледна снимката на професора и ме хваща срам, но защо не ги хваща и управляващите. Защо всички са Б....ЦИ и няма един достоен между тях. Да обиколиш света и когато се прибереш да доживееш остатъка от дните си в родината да бъдеш изяден от глутница кучета. НЯМАМ ДУМИ !!!

    Професор Ботьо Тачков е един от най-известните българи в Америка.



    У нас обаче той е малко познат. Роден е в Перник и завършва Софийския университет, специалност „Икономика". Емигрира в САЩ през 1962 година, когато е подгонен от комунистическите служби, на които отказва да сътрудничи.

    В САЩ става научен сътрудник в Колумбийски университет и прави докторат. В 1968 г. започва кариера на "Уолстрийт", където става президент на инвестиционна банка. След това работи в Министерството на външните работи на САЩ, в Световната банка, в ООН като икономически съветник на правителството на Индонезия, бил е преподавател в американски и германски университети.

    Професор Тачков владееше 6 езика и издаде 4 книги.

    И........................за финал наръфан като парцалена кукла от глутница кучета.

    А за "МРЕТЕ" какво да ти кажа - болен мозък си. Даже не заслужаваш внимание, а психиатър. Макар, да не съм сигурен дали ще ти помогне.
  • 16 БМ-21

    1 0 Отговор
    Оказасе ,че за ,,демокрацията,, човешкото същество наречено БЪЛГАРИН не е от значение.Кучетата и то бездомните са по важнИ.55 мил. за кучета ,45 мил. за Наука. Проблемът на Запад е решен с ликвидиране( не с огнестр. оръжие)Всичко друго е демагогия.
  • 17 igen

    1 0 Отговор
    Проблема не е в кучетата, а в хората. Ако тези /еко равновесие ли е, еко безтегловнот ли е/ дето вземат пари от данъците ни си вършат работата няма да е така. Кой обаче би исакл да си свърши работата и да получи пари за нея, като може и да не я свърши и пак да ги получи. Контролират го същите каквато е и той горкия хитрец /балкански герой възпят в безброй песни и притчи - що смелост, що хъс, що мерак де се покаже на светО какъв е юнак - през полье бега, у кукьо се.е/. Докато сме ганьовски таикати и си мислим, че сме спечелили щото сме пекарали другия въобще не си даваме сметка, че кръговрата на живота в един момент ни го "турга" . И сме задръстени защото си мислим, че проблема е в някой друг само не и в нас! В случая всички искат да изтребят кучетата и хипотетично да речем го направят. Какво обаче ще стане след 2-3 години, когато улиците пак се напълнят с кучета защото хората ще продължат да ги изхвърлят от домовете си/ широко прокламираната мярка в момента е избиване на кучета, а не промяна на мисленето - т.е. поведението на Ганьо ще е същото, ще си хвърля боклука през прозореца, ще си оставя помияра да се.е в пясъчниците на децата, ще си прави каквото си поиска - както и в момента, само и единствено защото - К`ЪВ СИ ТИ БЕ? ТИ ЛИ ЧЕ МИ ПРА`ИШ ЗАЛЕЖКА? - За съжаление към момента гражданското общество в България познава нормите и правилата които го устройват, но ...лично. НЕ ОБЩЕСТЕВНО! ЛИЧНО! Когато си дадем сметка, че проблема го създава човека, а не животното и премахването му не решава нищо, защото след 2-3 години пак ще трябва да премахне животно, и след още 2-3 години пак, и след още 2-3 години пак .... едва когато си променим начина на мислене няма да има какво да се премахва, защото всичко ще си на мястото. А в случай на проблем така нареченото ЕКО БЕЗТЕГЛОВНОТ ще си е свършило работата така, че даже повечето от нас няма и да разберат, че е имало проблем.

    За да влезе яйцето в тигана е нужно някой да го сложи там - нищо повече. То само няма да се търкулне!
  • 18 999

    0 0 Отговор
    "мрете" ти не си нормален
  • 19 наско

    1 0 Отговор
    вижте имам куче и много харесвам кучетата , дори и уличните , само че не става по този начин да ръфат хората , тези защитници като толкова държат на бездомните кучета да си ги прибират в къщи, или да им ги бележат по десетина на калпак и когато питомците му разкъсат някой да го пращат в затвора , да видим тогава колко ще ги защитават , защото го правят а отговорност не искат да носят , живял съм в италия и да ви кажа няма бездомни котки да не говорим за кучета
  • 20 Ники Николов

    1 0 Отговор
    кучетата трябва да бъдат евтаназирани,това е ,като избихме вълчетата мечетата и всички животни на тая земя и в момента изчезват видове никой не реве, а за помиярите дето не ги искат и тия които са ги взели всеки реве
  • 21 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Може да се дават бескасови пари/милиони/за разузнаване,което
    вече на никой не е нужно!А неможе да дадът пари за засекретоно
    мероприятие и тези помияри да изчезнат!Една БРИДЖИТ БАРТО,която лъскаше филигорната цял живот създаде"четири лапи"врътка пари,а една власт неможе да се справи с ненужни
    помияри!,последиците от които са фатални!
  • 22 ggg

    1 0 Отговор
    Това което се е случило с Професор Тачков е много жалко,но най жалкото е че ние като нация позволяваме на шепа лъжливи хрантутници,безнаказано да си правят каквото си поискат.Всичко това безумие трябва да спре.Това няма да стане докато ние като народ не кажем един път за винаги на тия там със заплата от бюджета,че те са там да служат на обществото,не на себе си.И трябва да знаят че носят отговорност,пред хората.