С настъпването на пролетта ни навестява и пролетната умора. Нейните най-изявени симптоми са отпадналост, често главоболие, изтощение.
Това състояние, характерно за края на най-студения период от годината, понякога води и до депресивни състояния и най-често се дължи на недостиг на витамини и минерали в организма и спадане на имунитета.
Известно е, че храненето оказва съществено влияе върху имунната ни система, която през зимните месеци рязко губи сили заради инфекциозни заболявания, но и заради редица други фактори като недохранването, хранителните дефицити и поднорменото тегло, но също така и прекомерният прием на храни, нездравословният модел на хранене, свръхтеглото и затлъстяването.
През зимните месеци ние често приемаме бедна на витамини и минерали храна, което води до дисбаланс в организма.
Дефицитът на витамините А, Е, С и В6, както и на минералите цинк, селен и желязо нарушават устойчивостта на имунната ни система и с първите топли дни ние започваме да усещаме т.нар. пролетна умора.
Природата има лек за това състояние и то се крие в пресните храни. Копривата, спанакът, лапада и пресните билки са само част от полезните пролетни храни, с които можем лесно да преборим чувството на отпадналост, сънливост и умора. Единственото, което трябва да направим е да ги включим в ежедневното си меню.
Ето някои от храните, които ефикасно се справят с пролетната умора:
1. Коприва
2. Маруля
Всички сортове зелена салата са много подходящи за диети, тъй като имат малко калории, а наличието на фибри помага за храносмилането и придава чувство на ситост.
3. Репички
4. Глухарче
В глухарчето се откриват още калий, стеролити, флавоноиди, както и голямо количество инсулин. Приемът му води до понижаване на нивата на кръвната захар и може да се прилага при лечението на диабет.
5. Спанак
6. Лапад
В пролетното ви меню е препоръчително да присъстват и храни, които повишават настроението. Такива са храните, които подпомагат образуването на хормона на щастието — серотонин. Такива храни са ягодите, бананите, кивито, зелените салати, морковите, зеленият лук, копривата, а също и бобовите култури за добър тонус като фасул, леща, грах, соя и нахут.