2 Април, 2019 11:05 2 991 4

6 храни, с които да надвием пролетната умора

  • храни-
  • пролетна умора-
  • пролетни зеленчуци-
  • суперхрани-
  • зелено-
  • здраве-
  • пролет-
  • билки-
  • пролет

Зелената храна ще прогони разсеяността, отпадналостта, липсата на мотивация и концентрация, изтощението, постоянното желание за сън и депресията

6 храни, с които да надвием пролетната умора - 1
Снимки: shutterstock

С настъпването на пролетта ни навестява и пролетната умора. Нейните най-изявени симптоми са отпадналост, често главоболие, изтощение.

Това състояние, характерно за края на най-студения период от годината, понякога води и до депресивни състояния и най-често се дължи на недостиг на витамини и минерали в организма и спадане на имунитета.

Известно е, че храненето оказва съществено влияе върху имунната ни система, която през зимните месеци рязко губи сили заради инфекциозни заболявания, но и заради редица други фактори като недохранването, хранителните дефицити и поднорменото тегло, но също така и прекомерният прием на храни, нездравословният модел на хранене, свръхтеглото и затлъстяването.

През зимните месеци ние често приемаме бедна на витамини и минерали храна, което води до дисбаланс в организма.

Дефицитът на витамините А, Е, С и В6, както и на минералите цинк, селен и желязо нарушават устойчивостта на имунната ни система и с първите топли дни ние започваме да усещаме т.нар. пролетна умора.

Природата има лек за това състояние и то се крие в пресните храни. Копривата, спанакът, лапада и пресните билки са само част от полезните пролетни храни, с които можем лесно да преборим чувството на отпадналост, сънливост и умора. Единственото, което трябва да направим е да ги включим в ежедневното си меню.

Ето някои от храните, които ефикасно се справят с пролетната умора:

1. Коприва

6 храни, с които да надвием пролетната умора
Снимки: shutterstock

Копривата е съкровищница от витамини и минерали. Тя е богата на белтъчни съставки, антиоксиданти, каротин и различни минерали — калий, калций, магнезий, желязо. Повдига общия тонус и имунитета, лекува анемия и ставни проблеми.

2. Маруля

6 храни, с които да надвием пролетната умора
Снимки: shutterstock

Тя съдържа витамините А, С, Е, К, минералите калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, селен и цинк, осигурява на организма фибри и целулоза, като подобрява храносмилането.

Всички сортове зелена салата са много подходящи за диети, тъй като имат малко калории, а наличието на фибри помага за храносмилането и придава чувство на ситост.

3. Репички

6 храни, с които да надвием пролетната умора
Снимки: shutterstock

Пролетната салата не може да мине без репички. Те съдържат малко калории и въглехидрати, но това не може да се каже за количествата фибри, калий, фолиева киселина и витамин С в тях. Според изследвания консумацията на кореноплодни зеленчуци може да намали риска от сърдечносъдови заболявания.

4. Глухарче

6 храни, с които да надвием пролетната умора
Снимки: shutterstock

Още от древността глухарчето се добавя в салати и диетични ястия. То е използвано за лекуване на всякакви чернодробни и храносмилателни проблеми. Листата са по-горчиви, но вървят добре с други пролетни зеленчуци. Именно листата на глухарчето имат свойството да пречистват черния дроб и жлъчката, да подобряват обмяната на веществата, включително при затлъстяване и диабет.

В глухарчето се откриват още калий, стеролити, флавоноиди, както и голямо количество инсулин. Приемът му води до понижаване на нивата на кръвната захар и може да се прилага при лечението на диабет.

5. Спанак

6 храни, с които да надвием пролетната умора
Снимки: shutterstock

Вкусните листа на спанака са отличен източник на желязо, особено ценно за вегетарианците, което играе ключова роля в процеса на пренос на кислород в кръвта и насищането на тъканите на целия организъм с него.

6. Лапад

6 храни, с които да надвием пролетната умора
Снимки: shutterstock

Този диворастящ зеленолистен зеленчук е добре познат у нас като чуден лек срещу анемия, стрес и разбира се, пролетна умора. Той е сред първите свежи растения, които се появяват напролет в градината, наред със спанака, копривата, киселеца. Лападът е богат на витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С, както и на минерали като желязо, калций, калий, фосфор и натрий - все неща, чиято липса усещаме в началото на пролетта.

В пролетното ви меню е препоръчително да присъстват и храни, които повишават настроението. Такива са храните, които подпомагат образуването на хормона на щастието — серотонин. Такива храни са ягодите, бананите, кивито, зелените салати, морковите, зеленият лук, копривата, а също и бобовите култури за добър тонус като фасул, леща, грах, соя и нахут.

6 храни, с които да надвием пролетната умора
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сладурчето

    5 4 Отговор
    С витамини, без витамини, депресията си я има някой цял живот...! А затлъстяването, не е добре да, но по някога гена е неспасяем...!!!

    Коментиран от #3

  • 2 арджентата

    7 1 Отговор
    ... И като са фрашкани с нитрати... как да ни помогнат! ? ...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Слава на Бог...!

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лорче":

    Не съм на такива, чиста съм...! Ти си за такива, но усещам, че не ти помагат...!!!