Едно от традиционните ястия на Лазаровден в някои краища на България е баницата с лапад. По стар обичай много от християните, които вече са се причестили, приготвят баницата с много яйца, сирене и масло.
Продукти:
- 1 пакет кори за баница (оригиналната рецепта е със седем, разточени възможно най-тънко домашно месени кори)
- 6 яйца
- 125 г краве масло
- шепа брашно
- 150-200 г сирене
- 1 ч.л. сода за хляб
- 1 кофичка кисело мляко
- 2 големи връзки лапад, измит и нарязан
- 2-3 с.л. олио или зехтин за намазване на тавата
- 1 ч.ч. прясно мляко
Приготвяне:
1. Върху намазаната и обилно поръсена с брашно тава за печене се подреждат леко намачкани 2 от корите, като между тях се поръсва с разтопеното масло.
2. Плънката се приготвя, като в дълбок съд се намачква сиренето, поръсва се с шепата брашно, добавя се киселото мляко, 5 яйца, содата и нарязания лапад. Разбърква се леко и се ръси върху корите. Отгоре се застила с още 2 кори, между които се поръсва с разтопеното масло. Продължава се до изчерпване на корите и плънката. Най-отгоре се залива с разбитото в чаша прясно мляко и яйце.
3. Пече се във фурната на 180-200 градуса в продължение на 30 минути, пише ladyzone.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Роско
Пълни простотии!
Ако сте решили да публикувате рецепта за такава баница, пишете я, ама не драскайте несъвместими неща.
10:24 27.04.2024
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 12344
Коментиран от #6
11:40 27.04.2024
6 Ха ха ха ха ха ха
До коментар #5 от "12344":
Ха ха ха ха ха ха12:10 27.04.2024
7 Идън
12:59 27.04.2024
8 Кокона
НЕ Е КАЗАНО ДА СЕ ПРАВИ СЕГА А ЗА СЛЕД ВЕЛИКИ ПОСТИ!
МОЖЕ ЗА ВТОРИ ДЕН НА ВЕЛИКДЕН!!!!
17:22 28.04.2024
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Този коментар е премахнат от модератор.