27 Април, 2024 10:05 4 814 15

Рецепта на деня: Баница с лапад за Лазаровден

  • баница-
  • лапад-
  • лазаровден-
  • традиционно ястие

Традиционно на трапезата на Лазаровден се слага баница със свежа пролетна зеления, джуркана коприва, симидчета и ястия, в което има нещо от дърво

Рецепта на деня: Баница с лапад за Лазаровден - 1
Снимка: Shutterstock

Едно от традиционните ястия на Лазаровден в някои краища на България е баницата с лапад. По стар обичай много от християните, които вече са се причестили, приготвят баницата с много яйца, сирене и масло.

Продукти:

  • 1 пакет кори за баница (оригиналната рецепта е със седем, разточени възможно най-тънко домашно месени кори)
  • 6 яйца
  • 125 г краве масло
  • шепа брашно
  • 150-200 г сирене
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 2 големи връзки лапад, измит и нарязан
  • 2-3 с.л. олио или зехтин за намазване на тавата
  • 1 ч.ч. прясно мляко

Приготвяне:

1. Върху намазаната и обилно поръсена с брашно тава за печене се подреждат леко намачкани 2 от корите, като между тях се поръсва с разтопеното масло.
2. Плънката се приготвя, като в дълбок съд се намачква сиренето, поръсва се с шепата брашно, добавя се киселото мляко, 5 яйца, содата и нарязания лапад. Разбърква се леко и се ръси върху корите. Отгоре се застила с още 2 кори, между които се поръсва с разтопеното масло. Продължава се до изчерпване на корите и плънката. Най-отгоре се залива с разбитото в чаша прясно мляко и яйце.
3. Пече се във фурната на 180-200 градуса в продължение на 30 минути, пише ladyzone.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Роско

    10 3 Отговор
    Е как през великия пост и то ночно преди страстната седмица, в която поста трябва да е възможно по-строг, та точно след причастие, видиш ли, християните имали традиция да се прави баница с много яйца, сирене и масло!!!
    Пълни простотии!
    Ако сте решили да публикувате рецепта за такава баница, пишете я, ама не драскайте несъвместими неща.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 12344

    4 2 Отговор
    Най - добре с прясно набран райграс от градината пред общината.

    Коментиран от #6

  • 6 Ха ха ха ха ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "12344":

    Ха ха ха ха ха ха
  • 7 Идън

    1 2 Отговор
    Рецептата е добра, но не за сега. Не разбирам,,...и ястиЯ,в коЕто има нещо от дърво,,.
  • 8 Кокона

    0 0 Отговор
    ХУБАВА БОГАТА РЕЦЕПТА!
    НЕ Е КАЗАНО ДА СЕ ПРАВИ СЕГА А ЗА СЛЕД ВЕЛИКИ ПОСТИ!
    МОЖЕ ЗА ВТОРИ ДЕН НА ВЕЛИКДЕН!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.