Отидете към основна версия

34 095 15

Неясно как се появи новата болница Софиямед

  • софиямед-
  • д-р михаил тиков
Снимка: БГНЕС

В момента в София има 9 000 болнични легла, при необходими 6 500 такива, т.е. имаме около 3 000 легла над норматива, коментира шефът на НЗОК Пламен Цеков при откриването на новата частна болница в столицата „Софиямед".

В момента обаче конкуренцията не изхвърля нито един от участниците на пазара, тъй като механизмът на финансиране е такъв, че има възможност всеки новопоявил се играч да получи финансиране, обясни още Цеков.

Преди него здравният министър Десислава Атанасова обясни, че болницата е получила разрешение за работа преди да е открита официално, като остави обаче известно съмнение как е станало това.

„Това се е случило не в момента, в който аз съм била министър на здравеопазването, а при преди това. Има закон, има медицински стандарти и ако са представени всички необходими документи, които дават основание на министъра на здравеопазването, в случая на д-р Стефан Константинов, да даде разрешение за дейност, то се е случило."

Евентуалната промяна във финансирането на болниците ще се коментира в следващите месеци, каза председателят на НЗОК. Той обясни, че тя ще бъде заложена на принципа на пазара и ще бъдат въведени правила за критерии. По тях ще се преценява доколко една болница е ефективна и спазва задълженията си, договорени с НЗОК. Факти.бг припомня, че още преди да бъде болницата с разрешително от НЗОК и заделиха първоначално 2,5 млн.лв, а след това средствата стигнаха до 9 млн. лв.

"Да може да има и реални критерии за качеството на болницата, така че в един период от около година и половина, ако кажем, че догодина ще променим правилата да изработим достатъчно надежден механизъм, така че да може касата да прави подбор след тази 1,5 година с лечебните заведение, с които да сключва договор", каза Цеков. Той се надява да няма лимит на диагнози, но ще има лимит на случаи, спешни или планове. "Това е моята идея - на областно ниво ще бъде това нещо. Болниците, мисля че ще имат критериите, които са заложени за областите", каза управителят на НЗОК.

И здравният министър, и управителят на НЗОК препратиха към други органи въпросите за това, че собственикът на болницата  д-р Михаил Тиков, който има верига от лечебни заведения е разследван.

Според информацията в Търговския регистър основен акционер в новата болница е пазарджишкият бизнесмен д-р Михаил Тиков чрез компанията си "Булфарма" и дъщерната й пазарджишка МБАЛ "Здраве".

В края на януари 2012 г. Гранд-хотел „Хебър" и МБАЛ „Здраве", собственост на Тиков, бяха претърсени при полицейска акция. Иззети бяха компютри и информационни носители.

Тиков, който беше кандидат за председател на Българския лекарски съюз през 2009 г., притежава верига аптеки в Пазарджик, както и лечебни заведения в Пловдив и Велинград. Чрез няколко от компаниите си той е и един от основателите на фонда "Евроинс - здравно осигуряване" (с предишно наименование "Свети Николай Чудотворец"), който стана 100% собственост на "Еврохолд България" в началото на 2009 г.

Сред гостите на откриването беше и бившата министърка на екологията от НДСВ Долорес Арсенов, чийто съпруг Асен Арсенов се занимава с търговия на лекарства.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини