Отидете към основна версия

7 455 6

Лавата в кратера на Йелоустоун е радиоактивна

  • вулкан-
  • йелоустоун-
  • магма-
  • радиация-
  • радиоактивна-
  • лава-
  • супервулкан

Магмата съдържа радиоактивни атоми, които се събират в кристали

Снимки: shutterstock

Ужасяващата магмена камера на вулкана Йелоустоун, дълбоко под калдерата на супервулкана, е пълна с радиоактивна разтопена скала, разкриват учени от Геологическата топографска служба на САЩ (USGS).

Камерата пълна с магма под Йелоустоун в северозападната част на САЩ е източник на потенциално катаклизмичната сила на супервулкана.

Вулканът Йелоустоун за последно е активен преди около 640 000 години, когато избълва огромни количества лава и покрива с пепел обширни части от северноамериканския континент. Изгарящата лава се намира в камера, разположена само на около 5 км до 15 км под повърхността, но това не е единствената изненада, която този спящ гигант крие в недрата си.

Според американската геоложка служба, която следи за вулканичната дейност в Йелоустоун, камерата с магма е пълна с радиоактивни елементи.

Дълбоко под Националния парк Йелоустоун, геолозите са открили находища на радиоактивния минерал циркон.

Цирконът е известен със своите радиоактивни свойства поради високото съдържание на уран и торий - два радиоактивни химически елемента.

Уранът, по-специално, обикновено се използва в ядрените оръжия и е преход към гориво за ядрени реактори. Торият е подобен нестабилен елемент, който излъчва алфа частици и се среща по-често в земната кора. Това обаче не означава, че Йелоустоун е типична ядрена бомба със закъснител.

Всъщност, относително слабата радиоактивност на магмата на Йелоустоун е ключът към разгадаването на тайните на супервулкана.

В Йелоустоун, както и в други резервоари от вулканична магма, минералите от циркон са показали невероятна устойчивост на топлината и налягането на супервулкановата система.

Устойчивостта, съчетана с радиоактивните свойства, дава възможност на геолозите да изучават минералите от циркон, за да определят възрастта на магмената камера.

Марк Стелтен, изследовател геолог от USGS, обяснява процеса в статия, публикувана наскоро в бюлетина на USGS Caldera Chronicles.

„За да се определи възрастта на резервоара в Йелоустоун, учените ще изследват възрастта на земните материали, като вулканични скали и кристали, които съдържат и обикновено подлежат на радиоактивен разпад. Резултатите от тези проучвания показват, че кристалите на циркона в тази лава могат да записват до 150 000 години растеж в магмената камера преди следващото изригване. Тези данни показват, че модерният кристал, който се намира в калдерата на Йелоустоун, може да е съществувал в състояние, подобно на това, което е представено днес преди около 300 000 години. Това означава, че сегашната магмена камера под Националния парк Йелоустоун е поне на 300 000 години", обяснява геологът.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини