10 Юли, 2019 10:11 7 349 6

Лавата в кратера на Йелоустоун е радиоактивна

  • вулкан-
  • йелоустоун-
  • магма-
  • радиация-
  • радиоактивна-
  • лава-
  • супервулкан

Магмата съдържа радиоактивни атоми, които се събират в кристали

Лавата в кратера на Йелоустоун е радиоактивна - 1
Снимки: shutterstock

Ужасяващата магмена камера на вулкана Йелоустоун, дълбоко под калдерата на супервулкана, е пълна с радиоактивна разтопена скала, разкриват учени от Геологическата топографска служба на САЩ (USGS).

Камерата пълна с магма под Йелоустоун в северозападната част на САЩ е източник на потенциално катаклизмичната сила на супервулкана.

Вулканът Йелоустоун за последно е активен преди около 640 000 години, когато избълва огромни количества лава и покрива с пепел обширни части от северноамериканския континент. Изгарящата лава се намира в камера, разположена само на около 5 км до 15 км под повърхността, но това не е единствената изненада, която този спящ гигант крие в недрата си.

Според американската геоложка служба, която следи за вулканичната дейност в Йелоустоун, камерата с магма е пълна с радиоактивни елементи.

Лавата в кратера на Йелоустоун е радиоактивна

Дълбоко под Националния парк Йелоустоун, геолозите са открили находища на радиоактивния минерал циркон.

Цирконът е известен със своите радиоактивни свойства поради високото съдържание на уран и торий - два радиоактивни химически елемента.

Уранът, по-специално, обикновено се използва в ядрените оръжия и е преход към гориво за ядрени реактори. Торият е подобен нестабилен елемент, който излъчва алфа частици и се среща по-често в земната кора. Това обаче не означава, че Йелоустоун е типична ядрена бомба със закъснител.

Всъщност, относително слабата радиоактивност на магмата на Йелоустоун е ключът към разгадаването на тайните на супервулкана.

В Йелоустоун, както и в други резервоари от вулканична магма, минералите от циркон са показали невероятна устойчивост на топлината и налягането на супервулкановата система.

Лавата в кратера на Йелоустоун е радиоактивна

Устойчивостта, съчетана с радиоактивните свойства, дава възможност на геолозите да изучават минералите от циркон, за да определят възрастта на магмената камера.

Марк Стелтен, изследовател геолог от USGS, обяснява процеса в статия, публикувана наскоро в бюлетина на USGS Caldera Chronicles.

„За да се определи възрастта на резервоара в Йелоустоун, учените ще изследват възрастта на земните материали, като вулканични скали и кристали, които съдържат и обикновено подлежат на радиоактивен разпад. Резултатите от тези проучвания показват, че кристалите на циркона в тази лава могат да записват до 150 000 години растеж в магмената камера преди следващото изригване. Тези данни показват, че модерният кристал, който се намира в калдерата на Йелоустоун, може да е съществувал в състояние, подобно на това, което е представено днес преди около 300 000 години. Това означава, че сегашната магмена камера под Националния парк Йелоустоун е поне на 300 000 години", обяснява геологът.

Лавата в кратера на Йелоустоун е радиоактивна


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШистовГаз

    12 4 Отговор
    За шистовия газ нещо спря да се говори, какви ли други поразии могат да се отворят по тази технология.
  • 2 Кую

    9 6 Отговор
    Сега краварите започват бомбите.
  • 3 ванката

    17 7 Отговор
    този така желан от милиони хора по света вулкан да изригне ще стане много интересно живота ще поеме рязко в друга насока и малкото оцелели вече няма да ги интересуват разни бентлита и ферарита... липсата на интернет ще покаже на "много знаещите" колко нищо незнаят !!!
  • 4 Аз Варна

    9 3 Отговор
    Ванка,за какъв живот след изригването на вулкана говориш?Ти наясно ли си,че ако това се случи,ще бъде унищожена почти цяла Северна Америка от изригналата лава.От пепелта слънцето ще се скрие света ще бъде в условия на ядрена зима.Температурата ще се снижи до арктическа.За малкото ,които все пак ще успеят да се спасят от глобалното бедствие ,живота ще стане ад.

    Коментиран от #5

  • 5 Букова глава

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Аз Варна":

    Ами тя природата най-после ще се отърси от 7 милиарда паразити,които я тормозят nonstop!
  • 6 Дядо Йоцо

    6 3 Отговор
    Този вулкан има огромен кратер и изригне ли ЩЕ Е КРАЯТ НА СВЕТА И НЯМА МЯСТО ЗА РАДОСТ , САМО МАЛОУМНИЦИ МОГАТ ДА СЕ РАДВАТ .Населението на ЗЕМЯТА ЩЕ ПОСЛЕДВА УЧАСТТА НА ДИНОЗАВРИТЕ.