3 Юли, 2019 15:34 33 111

Страховити аномалии в Йелоустоун вещаят масова гибел?!

  • йелоустоун-
  • учени-
  • аномалии-
  • гейзер-
  • необичайна активност-
  • супервулкан-
  • вулкан-
  • национален парк-
  • земетресения-
  • унищожение

Необяснимата активност в националния парк на САЩ  през последния месец разтревожи учените

Страховити аномалии в Йелоустоун вещаят масова гибел?! - 1
Снимки: shutterstock

През последните няколко седмици Националният парк Йелоустоун бе разтърсен от множество слаби земетресения, които биха могли да са сигнал, че масивният супервулкан, който лежи под повърхността на парка, е на път да се пробуди.

Общо 81 земни труса са били регистрирани в Йелоустоун, повечето от които сравнително леки, като най-силното е било две по скалата на Рихтер.

Тази необичайно голяма активност притесни някои учени, според които не винаги силата на земетресенията е от значение, а тяхната честота, която може да е предупреждение.

Почетният професор по геология на Университета в Портланд Скот Бърнс заявява, че поток от малки тремори около вулкан обикновено означава, че магмата и газовете под повърхността започват да се надигат и да търсят път към повърхността.

Страховити аномалии в Йелоустоун вещаят масова гибел?!

"Ако под един активен вулкан бъдат усетени множество леки земетресения, то работната хипотеза е, че магмата отдолу се движи," обяснява той.

Други експерти обаче, не са съгласни, че подобна сеизмична дейност, в непосредствена близост до вулкан, може да доведе до страховито природно бедствие с ужасяващи последици.

Страховити аномалии в Йелоустоун вещаят масова гибел?!

„Земетресенията са нещо доста често явление в Йелоустоун. Няма индикация, че трусовете са свързани с движението на магма през плитката кора", смята Джейми Фарел от Университета в Юта в Солт Лейк Сити, според който всичко, което се случва в националния парк в момента, е част от естествения цикъл на вулкана Йелоустоун.

Страховити аномалии в Йелоустоун вещаят масова гибел?!

Ако вулканът на Уайоминг избухне, приблизително 87 000 души биха били убити незабавно, а две трети от територията на САЩ би станала необитаема на мига. Огромното количество пепел, което ще се освободи в атмосферата би блокирало достъпа на слънчева светлина и това пряко ще засегне живота на земята, създавайки т.нар. „ядрена зима“.

Масовото изригване може да се окаже 6000 пъти по-силно от това на връх Св. Хеленс през 1980 г., което отнема живота на 57 души и засипва с пепел 11 американски щата и 5 канадски провинции.

Ако вулканът избухне, ще настъпят промени в климата, тъй като вулканът ще изхвърли огромни количества серен диоксид в атмосферата. Освободеният газ на свой ред може да образува аерозол от сяра, който да отразява и абсорбира слънчевата светлина.

Притесненията и страховете около евентуалното изригване на чудовищният вулкан обаче, бяха подсилени от друга необичайна активност в парка, за която учените не намират обяснение.

Мистериозната активност на гейзерите

Страховити аномалии в Йелоустоун вещаят масова гибел?!

На 12 юни най-големият гейзер на вулкана Йелоустоун - "Стиймбоут" ("Пароходът") се пробуди и започна да бълва вода и пара на чести и неравномерни интервали. Преди това той беше активен през 2017 г., когато изригна 3 последователни пъти за пръв път от 15 години. Както тогава, така и сега, "Стиймбоут" предизвика интереса на научната общност.

Този път обаче, някои експерти изразиха опасенията си, че пробуждането на гейзера, може да е сигнал за нещо, случващо се под повърхността.

Страховити аномалии в Йелоустоун вещаят масова гибел?!

От Американската геоложка служба (USGS) регистрираха първото изригване на гейзера на 12 юни, а само три дни по-късно, съобщиха и за още едно.

Въпреки опасенията на някои, експертите, които следят активността на гейзерите в парка са убедени, че няма място за притеснение. Според тях, увеличената активност на един-единствен гейзер не показва нова заплаха от калдерата на Йелоустоун - „супервулканът“, скрит под парка.

"Гейзерите се очаква да изригват, а повечето са хаотични, точно като Парахода", се казва в изявление на USGS.

Страховити аномалии в Йелоустоун вещаят масова гибел?!

„Йелоустоун има невероятна гейзерна система, която не е свързана с магматичната дейност, като изключим фактът, че магматичната система, всъщност им осигурява топлина“, обяснява вулканологът Джанин Крипнър.

Гейзери като Парахода изригват винаги, когато водата и парата попаднат в тясното пространство под дупката на гейзера. Сместа от вода и пара се натрупва, докато накрая намери пътя си към повърхността, където стълбът от пара и вода може да достигне десетки метри.

Кога за последно е изригвал вулканът Йелоустоун?

Страховити аномалии в Йелоустоун вещаят масова гибел?!

Последното вулканично изригване на Йелоустоун се е случило преди около 640 000 години - така нареченото изригване "Лава Крийк".

Оттогава обаче, е имало около 80 „относително слаби“ изригвания, при които почти няма разливи от лава.

USGS има данни, че най-малко 27 от тези изригвания са създали риолитни потоци от лава в калдерата на Йелоустоун.

Последното вулканично изригване се е случило преди около 70 000 години на платото Пичстоун.