Отидете към основна версия

30 734 96

Как го правят в Норвегия? Блогърка разказа удивителни неща за живота там

  • норвегия-
  • живот-
  • скандинавските държави

Блогърка, заживяла в северната страна, разказа за необичайните неща, които отличават живота в Норвегия

Снимки: Shutterstock

Странни и понякога стряскащи асоциации изникват в съзнанието ни, когато чуем за Норвегия. Освен с висок стандарт на живот, ледени пейзажи и риболов, през последните години свързваме скандинавската страна с шокиращи случаи на отнемане на деца и неприемливи закони, свързани със семейството.

В интернет вече дори се появиха анекдоти за това как вече вместо с Торбалан плашим децата си с „норвежците“.

Колко, обаче, знаем в действителност за тази отдалечена скандинавска страна?

„Живея в Норвегия от 7 години. Трябваше да замина за тази северна страна от Рига, за да последвам съпруга си. През годините, в които живеех в Норвегия много неща от живота ми се промениха“. Това разказва руската блогърка Вероника, която има цял сайт, посветен на живота в студената страна.

„Например гардеробът ми се промени напълно. Отказах се да нося високи токчета и рокли. Сега нося дънки, пуловери и обувки на нисък ток. Не работя толкова много, колкото преди, а Нова година вече не е чак такъв голям празник за мен“, споделя Вероника.

„Някои от тези промени се случиха по естествен път заради културата на тази страна. Но има някои неща, с които още не мога да свикна“, казва тя.

Пред BrightSide блогърката разкрива кои са нещата в Норвегия, които не спират да я учудват дори след толкова години живот там.

1. Норвежците обичат природата

В Норвегия има закон, който казва, че имате право на свободен достъп до дивата природа. Това означава, че дори можете да си опънете палатка извън зоните за къмпинг, можете да се разхождате, карате ски или колело, да плувате където си искате.

Норвежците обожават да прекарват време сред природата по всяко време от годината. Те дори имат за това – “friluftsliv”, което може да се преведе като „да живееш на открито“. В същото време са много внимателни с природата – никой не си хвърля боклука навън и няма бракониери.

Освен това не ви трябва разрешително за риболов в солени води. Законите ви позволяват да изнесете 13 кг рибно филе и една голяма риба като трофей.

2. Няма пердета на прозорците

Норвежците продължават да твърдят, че нямат нищо за криене. Затова и нямат пердета по прозорците.

Когато се стъмни, можете да се разходите по улиците и да видите какво се случва в къщите – някои семейства вечерят, други гледат телевизия, трети си играят с децата.

Ако гори камина, можете да видите снимките по стените и пианото.

3. По покривите растат дървета и трева

Тревистите покриви са се появили в Норвегия много отдавна, в началото на 19-и век. Това покритие се използва, за да са може в къщата да се задържи повече топлина през зимата и повече хлад през лятото.

Освен това помага и за шумоизолацията. Норвежците обичат да казват, че зеленият покрив може да издържи на всяка буря.

4. През юли цяла Норвегия е във ваканция

В Норвегия има нещо много интересно – ваканция за всички. Случва се през юли и страната изглежда сякаш някой ѝ е дръпнал шалтера. 80-90% от норвежците заминават на почивка по едно и също време.

Много хора дори има трудови договори, в които се посочва, че от пет седмици годишен отпуск три трябва да се вземат през юли. Детските градини и училищата също са затворени.

В Осло няма хора по улиците през юли. Норвежците пътуват до Южна Европа или до вилите си в планината.

По това време почти всички служби са затворени, много компании не работят и е много трудно да получите каквото и да е обслужване.

5. Изглежда сякаш хората в Норвегия не работят много

Когато пристигнах в Норвегия не можех да разбера защо хората тук не работят много. Всички детски градини затварят в 16.30 ч., но всички деца са прибрани преди 16 ч. След 15.30 има големи задръствания.

Тогава има и много хора в супермаркетите, защото всички пазаруват след работа. След 17 ч. има значително по-малко коли и хора навън, защото по това време повечето вечерят.

Ето няколко факта:

- официалният работен ден в Норвегия продължава 7 часа и половина. Но всъщност повечето служители прекарват 6-7 часа на работа;

- почти всички започват работа рано – в 7 или 8 ч. сутринта;

- обедната почивка обикновено е много кратка – 30 минути;

- ако не се чувствате добре, няма нужда да ходите на лекар. Можете просто да си вземете 3 почивни дни, които се плащат от работодателя, и да си починете. Не ви трябват никакви документи за доказателство. През годината можете да си вземете 12 такива дни.

За норвежците балансът между работа и личен живот е много важен. Те имат достатъчно време за работа, семейство, спорт и хобита.

6. Децата спят навън, независимо от времето

В детските градини децата спят в колички на свеж въздух. Правят го, когато вали сняг, дъжд, когато е ветровито, слънчево, дори и да е 10 градуса.

Бавачките слагат бебетата в количките след обеда и ги изкарват навън да спят. Някои детски градини имат специални шатри за колички.

7. Норвежките училища

Децата придобиват знания, докато си играят, особено в началното училище. По математика си играят на супермаркет с храна, пари и каса. По английски се обличат като героите от различни анимации и разиграват сценки.

Ако детето живее далеч от училище, го вземат с такси или автобус до училище, а после го връщат обратно вкъщи. За „далече“ се смятат 2 км за първокласници и 4 км за по-големи.

8. Приготвяне на кутии с храна

Всяка сутрин норвежкото семейство приготвя кутии с храна. Родителите ги правят за децата, за да ги отнесат в градината или училището. Те трябва да стигнат за цял ден.

Освен това родителите приготвят кутии и за себе си на работа. Обикновено вземат сандвичи с различни съставки, плодове, малки зеленчуци, йогурт, паста.

Можете просто да си отворите кутия и в автобуса или влака, и да хапнете. Мнозина го правят.

9. Странни храни

В Норвегия има храни, които определено могат да се нарекат странни. Вижте своеобразен топ 5 от тях:

- старо сирене – традиционно сирене с мухъл, което може да е съхранява без фризер. Миризмата му може да се усети на километри разстояние и струва страшно скъпо;

- овча глава – вари се и се сервира с картофено пюре и ряпа;

- кървави палачинки – при приготвянето се добавя кръв от елен към тестото. Изглеждат кафяви на цвят;

- зеле, варено в мляко (kålstuing);

- риба, пушена в алкален разтвор няколко дни. Мирише много странно.

10. Вкусните норвежки гофрети

В страната има и много вкусни неща. Например кафяво сирене, рибни супи.

Сред приятните ясния са гофретите с кафяво сирене, сладко или сметана. Норвежците ги ядат като хляб.

11. Животът на пенсионерите

Пенсионерите в Норвегия изглеждат страхотно и прекарват свободното си време по интересен начин. Имат хобита и са в добро здраве.

Качество на живот на пенсионерите:

- пътуват много – 3-4 пъти в годината;

- 95% от пенсионерите имат коли и карат добре;

- имат активен начин на живот: карат ски, ходят в планината и посещават клубове за хобита;

- средната пенсия в Норвегия за 2019 година възлиза на 2000 долара на месец.

12. Медицинското обслужване

Посещение при семеен лекар струва 25 долара. Ако ви прати при специалист, това струва 35-45 долара. Предвид високите доходи, това е поносима цена.

Тук хората ходят на лекар редовно, не чакат с години за операция заради липса на пари.

Когато медицинските ви нужди надхвърлят 220 долара за година, ви дават специална карта, която покрива бъдещите ви разходи. Посещенията при лекари и специалисти, както и много от лекарствата, ще ви бъдат безплатни.

Недостатък е, че ако детето ви се разболее, не можете да извикате лекар вкъщи. Трябва непременно да го закарате при личния лекар или в спешното.

13. Цените в Норвегия

Норвегия е скъпа страна. Нормално е, когато отидете в супермаркета, да похарчите 200 долара за почти нищо. Услугите са дори по-скъпи, например да отидете на ресторант или да си хванете такси.

Бензинът струва 2 долара. Но средната заплата е 4 400-7 600 долара на месец. Така че цените са високи за чужденците, не за местните.

Въпреки това норвежците икономисват от много неща. Те дори си купуват храна от Швеция, където е много по-евтино.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 86 гласа.

Свързани новини