Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 15:54 30 532 96

Как го правят в Норвегия? Блогърка разказа удивителни неща за живота там

  • норвегия-
  • живот-
  • скандинавските държави

Блогърка, заживяла в северната страна, разказа за необичайните неща, които отличават живота в Норвегия

Как го правят в Норвегия? Блогърка разказа удивителни неща за живота там - 1
Снимки: Shutterstock

Странни и понякога стряскащи асоциации изникват в съзнанието ни, когато чуем за Норвегия. Освен с висок стандарт на живот, ледени пейзажи и риболов, през последните години свързваме скандинавската страна с шокиращи случаи на отнемане на деца и неприемливи закони, свързани със семейството.

В интернет вече дори се появиха анекдоти за това как вече вместо с Торбалан плашим децата си с „норвежците“.

Колко, обаче, знаем в действителност за тази отдалечена скандинавска страна?

„Живея в Норвегия от 7 години. Трябваше да замина за тази северна страна от Рига, за да последвам съпруга си. През годините, в които живеех в Норвегия много неща от живота ми се промениха“. Това разказва руската блогърка Вероника, която има цял сайт, посветен на живота в студената страна.

„Например гардеробът ми се промени напълно. Отказах се да нося високи токчета и рокли. Сега нося дънки, пуловери и обувки на нисък ток. Не работя толкова много, колкото преди, а Нова година вече не е чак такъв голям празник за мен“, споделя Вероника.

„Някои от тези промени се случиха по естествен път заради културата на тази страна. Но има някои неща, с които още не мога да свикна“, казва тя.

Пред BrightSide блогърката разкрива кои са нещата в Норвегия, които не спират да я учудват дори след толкова години живот там.

1. Норвежците обичат природата

Как го правят в Норвегия? Блогърка разказа удивителни неща за живота там

В Норвегия има закон, който казва, че имате право на свободен достъп до дивата природа. Това означава, че дори можете да си опънете палатка извън зоните за къмпинг, можете да се разхождате, карате ски или колело, да плувате където си искате.

Норвежците обожават да прекарват време сред природата по всяко време от годината. Те дори имат за това – “friluftsliv”, което може да се преведе като „да живееш на открито“. В същото време са много внимателни с природата – никой не си хвърля боклука навън и няма бракониери.

Освен това не ви трябва разрешително за риболов в солени води. Законите ви позволяват да изнесете 13 кг рибно филе и една голяма риба като трофей.

2. Няма пердета на прозорците

Норвежците продължават да твърдят, че нямат нищо за криене. Затова и нямат пердета по прозорците.

Когато се стъмни, можете да се разходите по улиците и да видите какво се случва в къщите – някои семейства вечерят, други гледат телевизия, трети си играят с децата.

Ако гори камина, можете да видите снимките по стените и пианото.

3. По покривите растат дървета и трева

Тревистите покриви са се появили в Норвегия много отдавна, в началото на 19-и век. Това покритие се използва, за да са може в къщата да се задържи повече топлина през зимата и повече хлад през лятото.

Освен това помага и за шумоизолацията. Норвежците обичат да казват, че зеленият покрив може да издържи на всяка буря.

Как го правят в Норвегия? Блогърка разказа удивителни неща за живота там

4. През юли цяла Норвегия е във ваканция

В Норвегия има нещо много интересно – ваканция за всички. Случва се през юли и страната изглежда сякаш някой ѝ е дръпнал шалтера. 80-90% от норвежците заминават на почивка по едно и също време.

Много хора дори има трудови договори, в които се посочва, че от пет седмици годишен отпуск три трябва да се вземат през юли. Детските градини и училищата също са затворени.

В Осло няма хора по улиците през юли. Норвежците пътуват до Южна Европа или до вилите си в планината.

По това време почти всички служби са затворени, много компании не работят и е много трудно да получите каквото и да е обслужване.

5. Изглежда сякаш хората в Норвегия не работят много

Когато пристигнах в Норвегия не можех да разбера защо хората тук не работят много. Всички детски градини затварят в 16.30 ч., но всички деца са прибрани преди 16 ч. След 15.30 има големи задръствания.

Тогава има и много хора в супермаркетите, защото всички пазаруват след работа. След 17 ч. има значително по-малко коли и хора навън, защото по това време повечето вечерят.

Ето няколко факта:

- официалният работен ден в Норвегия продължава 7 часа и половина. Но всъщност повечето служители прекарват 6-7 часа на работа;

- почти всички започват работа рано – в 7 или 8 ч. сутринта;

- обедната почивка обикновено е много кратка – 30 минути;

- ако не се чувствате добре, няма нужда да ходите на лекар. Можете просто да си вземете 3 почивни дни, които се плащат от работодателя, и да си починете. Не ви трябват никакви документи за доказателство. През годината можете да си вземете 12 такива дни.

За норвежците балансът между работа и личен живот е много важен. Те имат достатъчно време за работа, семейство, спорт и хобита.

6. Децата спят навън, независимо от времето

В детските градини децата спят в колички на свеж въздух. Правят го, когато вали сняг, дъжд, когато е ветровито, слънчево, дори и да е 10 градуса.

Бавачките слагат бебетата в количките след обеда и ги изкарват навън да спят. Някои детски градини имат специални шатри за колички.

7. Норвежките училища

Как го правят в Норвегия? Блогърка разказа удивителни неща за живота там

Децата придобиват знания, докато си играят, особено в началното училище. По математика си играят на супермаркет с храна, пари и каса. По английски се обличат като героите от различни анимации и разиграват сценки.

Ако детето живее далеч от училище, го вземат с такси или автобус до училище, а после го връщат обратно вкъщи. За „далече“ се смятат 2 км за първокласници и 4 км за по-големи.

8. Приготвяне на кутии с храна

Всяка сутрин норвежкото семейство приготвя кутии с храна. Родителите ги правят за децата, за да ги отнесат в градината или училището. Те трябва да стигнат за цял ден.

Освен това родителите приготвят кутии и за себе си на работа. Обикновено вземат сандвичи с различни съставки, плодове, малки зеленчуци, йогурт, паста.

Можете просто да си отворите кутия и в автобуса или влака, и да хапнете. Мнозина го правят.

9. Странни храни

В Норвегия има храни, които определено могат да се нарекат странни. Вижте своеобразен топ 5 от тях:

- старо сирене – традиционно сирене с мухъл, което може да е съхранява без фризер. Миризмата му може да се усети на километри разстояние и струва страшно скъпо;

- овча глава – вари се и се сервира с картофено пюре и ряпа;

- кървави палачинки – при приготвянето се добавя кръв от елен към тестото. Изглеждат кафяви на цвят;

- зеле, варено в мляко (kålstuing);

- риба, пушена в алкален разтвор няколко дни. Мирише много странно.

10. Вкусните норвежки гофрети

Как го правят в Норвегия? Блогърка разказа удивителни неща за живота там

В страната има и много вкусни неща. Например кафяво сирене, рибни супи.

Сред приятните ясния са гофретите с кафяво сирене, сладко или сметана. Норвежците ги ядат като хляб.

11. Животът на пенсионерите

Пенсионерите в Норвегия изглеждат страхотно и прекарват свободното си време по интересен начин. Имат хобита и са в добро здраве.

Качество на живот на пенсионерите:

- пътуват много – 3-4 пъти в годината;

- 95% от пенсионерите имат коли и карат добре;

- имат активен начин на живот: карат ски, ходят в планината и посещават клубове за хобита;

- средната пенсия в Норвегия за 2019 година възлиза на 2000 долара на месец.

12. Медицинското обслужване

Посещение при семеен лекар струва 25 долара. Ако ви прати при специалист, това струва 35-45 долара. Предвид високите доходи, това е поносима цена.

Тук хората ходят на лекар редовно, не чакат с години за операция заради липса на пари.

Когато медицинските ви нужди надхвърлят 220 долара за година, ви дават специална карта, която покрива бъдещите ви разходи. Посещенията при лекари и специалисти, както и много от лекарствата, ще ви бъдат безплатни.

Недостатък е, че ако детето ви се разболее, не можете да извикате лекар вкъщи. Трябва непременно да го закарате при личния лекар или в спешното.

13. Цените в Норвегия

Норвегия е скъпа страна. Нормално е, когато отидете в супермаркета, да похарчите 200 долара за почти нищо. Услугите са дори по-скъпи, например да отидете на ресторант или да си хванете такси.

Бензинът струва 2 долара. Но средната заплата е 4 400-7 600 долара на месец. Така че цените са високи за чужденците, не за местните.

Въпреки това норвежците икономисват от много неща. Те дори си купуват храна от Швеция, където е много по-евтино.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 86 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    37 81 Отговор
    Като рушняците, други няма ! Там можеш да пиеш водка до смърт и да тормозиш децата си до откат ! Освен това, ватниците са най добрини скиори 😂
  • 3 Госあ

    46 71 Отговор
    В Норвегия е скъпо, за да не могат да ходят там рушняците 💁
  • 4 Буха ха

    124 30 Отговор
    Скука, вечеря в 5, зеле варено в мляко, секс два три пъти в годината, зимата не виждат слънце, цял ден е тъмно, ако случайно пръднеш веднага те докладват на полицията, не е за нас такъв живот
  • 5 Госあ

    43 83 Отговор
    Мурзилките не харесват социални страни като Норвегия, те харесват дивашкия капитализъм на джуджето
  • 6 Русенец

    69 15 Отговор
    Какви долари, като в Норвегия валутата е крона? Норвежците хич нямат и намерение да я заменят с еврото. От къде е преписана тази статия?
    Нещо за онази социална институция, която снабдява тъмните, обърнати двойки с руси еничарчета? Пропуснали сте я?! Е, па, шо така? Да не сте забравили за нея, омаяни от гофрети и свободно къмпингуване?

    Коментиран от #32

  • 7 В.В.П.

    73 24 Отговор
    В Норвегия ,да ме убият не живея .Смес от комунизъм и фашизъм .Затуй е 5млн.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Госあ

    43 36 Отговор

    До коментар #7 от "В.В.П.":

    Шест милиона. А жертвите от короната са 1000 човека. Къде ще ги сравняват с нас ? С 35 000. Това е от лошия им начин на живот
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В.В.П.

    49 10 Отговор
    При цена на кутия ,Малборо,,22зелено,един пенсионер среден клас,може да купи 80 кутии ,,Боро .Подобно на България .
  • 14 Госあ

    41 46 Отговор
    Мурзилажа завистливо гледа съм нефта на норвежците, как така всеки гражданин ще получава от него, вместо да го дадат на олигарсите ?
  • 15 Госあ

    55 20 Отговор
    Какъв народ са норвежците, без силиконки на кокили ? Без кичозни бардаци наречени ски курорти ?
  • 16 Гост

    26 4 Отговор

    До коментар #12 от "Behemoth":

    Свободни сте да си тръгнете по всяко време.

    Коментиран от #81

  • 17 qwerty

    47 2 Отговор
    Проверих какво е kålstuing и се оказа, че не е точно зеле варено в мляко, а варено зеле в сос бешамел.
  • 18 ха ха ха

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Явно и вие сте я заобичали, защото не спряхте да я споменавате, дори под такива новини.

    Коментиран от #19

  • 19 Госあ

    2 13 Отговор

    До коментар #18 от "ха ха ха":

    Много я обичам….
  • 20 123852

    49 21 Отговор
    Прекрасна страна, един сандвич накъмто 22 евро. После нямало да влачат кутии с храна, прошляци...

    Коментиран от #24

  • 21 Абе май

    68 10 Отговор
    Да де-то всичко това го знаем...ама не казва конкретно дали наистина има такава практика да взимат децата от семействата...? Ами аз ще ви кажа-първа братовчетка се върна в България само заради обучението на двамата ми племенника.Единят беше в първи клас а вторият в д.градина.Думите и бяха -По добре у нас ,отколкото децата ми да израснат с джендърско възпитание и възгледи.Не ми трябва благосъстоянието и нареденият им живот-те не могат да се сравнят с бъдещото на синовете ми и правото им да бъдат мъже когато пораснат.....

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Госあ

    30 43 Отговор

    До коментар #21 от "Абе май":

    Доколкото знам, се оплакват най вече източно европейците, че не могат да маризят децата си по улицата и да купуват водка, вместо детска каша. Основно такива вземат. Все пак, хората не искат маргинали да растат в страната им 💁

    Коментиран от #85

  • 24 Госあ

    13 14 Отговор

    До коментар #20 от "123852":

    Е що ходиш накъмто там, само да влачиш потури и консерви ?
  • 25 Корекция

    24 6 Отговор
    Средната заплата е 4 400-7 600 долара на месец нето, но за лекарите, които са от най- високо платените професии.
  • 26 Ха ха ха

    28 18 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Абе то когато пишеш въобще тук е благодарение на руснаците и не само, защото без тях нямаше да я има България, а защото и тока дето ползваш за това е от руски реактори :)), а и наче като ти четат плюнки те по космическа нация и наистина се сещат за Ганьо и кой е той:)))
  • 27 Госあ

    13 28 Отговор
    Забелязал съм, че помаците настръхват като чуят Норвегия и Япония 🤣🤣🤣 Сигурно има причина
  • 28 Много са добре даже

    45 8 Отговор
    Норвежците си живеят по начин съобразен с географията на страната..те индустрия почти нямат..северно море е неограничен източник на храна..овцете им се пасат сами по баирите..много голяма част живеят в малки села отдалечени на стотици километри от голям град..острови и тн..образованието е достъпно и повечето работят добре платена работа на компютър..тоест могат да работят и в къщи..останалите работят по малко за да има работни места за повече хора..много добре са си го измислили хората..

    Коментиран от #35

  • 29 😂😂😂

    31 15 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Там ли бе? Там ако хванат педофили го съдят, а у нас го пускат! Децата се отнемат на тези които не могат да си ги гледат, а в България ги остават при родителите да ги убият (за съжаление). Други сравнения да ти правя ли?
  • 30 Родител

    37 12 Отговор
    Има много гнило в Норвегия!
    Там са приели ЮВЕНАЛНАТА ЮСТИЦИЯ - държавна институция за „детски съд”, „детско правосъдие” и законно отвличане на деца. В Националната стратегия за детето 2019-2030 г.са вложени текстове, които се отнасят за Ювеналната юстиция. Ювеналната юстиция е за „защита на правата на детето” срещу родителите му и срещу семейството му. При нея държавата задължава родителите да отглеждат дете физически и да и го предоставят за възпитание и образование.

    Според данните за 2016 г. в Норвегия са родени 58 890 деца, а броят на сигналите за деца в риск е 58 200. Случаите на намеса на службата са 54 620, а отнетите деца са 22 000, не няколко, 22 000!! Към това прибавете Швеция, Финландия, Холандия.... През 2015 година в ЛОНДОН (не в България), се проведе протест на родители от 9 държави от Изт. и Зап. Европа, на които са отнети децата в Скандинавски държави.

    Коментиран от #34, #36

  • 31 Нафталин

    24 3 Отговор
    Хубаво нещо е да имаш петрол и да не си дивак. Благодарение на СО2-то, което цял свят бълва с твоя продукт, можеш да уредиш живота на населението.
  • 32 Защо ли?

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Русенец":

    Ми защото такова нещо няма!

    Коментиран от #83

  • 33 Родител

    43 6 Отговор
    Същото се е случило и на масовия убиец Андерш Брейвик, който на 4-годишна възраст е отнет в приют на "Барневарн" и после "пуснат по етапен ред". Всяко ново приемно семейство го изнасилвало, каквато е традицията в Норвегия. На 13 год възраст се зарича да избие всички виновни. Изби 72 деца в летен лагер...всичките са деца на властимащи!
    От младеж, 9 години подготвял акцията си. Този аспект на неговата история се появява в медиите, шведски журналисти разровиха историята.Не е както ни лъжеха, че било заради емигрантите- мюсюлмани.

    Норвегия и е една от първите страни в света, която създаде Научно-изследователски институт към Университета в Осло, където се изучават самоубийствата на деца от 0 до 7-годишна възраст. От гледна точка на нормалния човек - много странно. Но според местната "Барневарн" е твърде естествено - щом децата наистина загиват след садистичните педофилски оргии, това официално може да бъде регистрирано като "самоубийство".

    Коментиран от #37, #38, #56

  • 34 Сериозно?

    14 20 Отговор

    До коментар #30 от "Родител":

    Можеш ли да ми дадеш този линк? Защото такова нещо няма! Това са глупости! Деца не се отнемат без причина, това трябва да го разберете!

    Коментиран от #43, #45, #86, #87

  • 35 Хахахаха

    20 2 Отговор

    До коментар #28 от "Много са добре даже":

    Индустрия почти няма????? 😂😂😂😂Индустрията в Норвегия е мноооого добре развита!

    Коментиран от #40

  • 36 Госあ

    17 23 Отговор

    До коментар #30 от "Родител":

    Лъжеш. Но на кой му пука ? Я каи са у бгто и руския мордор колко е хубаво. Между другото, децата в Норвегия винаги са били на челните места по стандарт на живот и щастие според проучвания на ЮНЕСКО. Или викаш, американците лъжат 😂

    Коментиран от #64, #88

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бг_номад

    22 1 Отговор
    Аз където живея в белгия е същата история, повечето неща в статията са характерни за северна европа като цяло
  • 40 Норвежците

    21 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хахахаха":

    Основни индустрии-добив на газ и петрол-риболов-корабоплаване-добив на хидроенергия-производство на алуминий-туризъм
    Заради многото реки които имат имат много хидроцентрали което им позволява да произвеждат алуминий по евтино от конкуренцията..не произвеждат много работи но все скъпи..

    Коментиран от #44

  • 41 Родител

    14 5 Отговор

    До коментар #38 от "Хахахаха":

    Ах, така ли? Я виж какво пише в чуждата Уикипедия- Anders Behring Breivik - Wikipedia-

    " В доклада Венче Беринг е описана като „жена с изключително трудно възпитание,и всеобхватна, макар и само частично видима депресия", която "проектира нейните примитивни агресивни и сексуални фантазии върху него Брайвик". 52 Психиатрите препоръчват той да бъде отстранен от майка си и поставен в приемна грижа, когато е на 4 години, тъй като е била силно емоционално и психологически злоупотреба с него. 49 Майката на Брайвик избяга от дома си на насилие на 17 години и скоро след това стана майка тийнейджърка. На тридесетте си години тя беше омъжена за Йенс Брайвик, когато Андерс се роди. 49

    Коментиран от #42, #89

  • 42 Хахахаха

    9 11 Отговор

    До коментар #41 от "Родител":

    Така е, щото си го писал ти в Уикипедия! Само че не е вярно!

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хахахаха

    21 4 Отговор

    До коментар #40 от "Норвежците":

    Не не, изобщо не произвеждат! Население по-малко от България, това е почти никаква индустрия! Къде сме ние ейййй! Толкова много сервитйори и бармани сме произвели, че и за износ имаме!
  • 45 Родител

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Сериозно?":

    Тук трият линкове, направи така, че да не го правят и ще ти дам линкове и то от Норвегия

    Коментиран от #48

  • 46 Родител

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Хахахаха":

    Да, добре...
  • 47 Да питам

    17 1 Отговор
    От кога Рига е в Русия?
  • 48 Хахахаха

    1 6 Отговор

    До коментар #45 от "Родител":

    Ама норвежки линкове, не български! Напиши ми ги, аз ще ги отворя!

    Коментиран от #50, #51

  • 49 Родител

    7 5 Отговор
    Някакви частни фондове се усещат как могат да правят пари от норвежката служба за закрила на децата.. и чрез Barnevern отнемат децата за да им носят печалба.

    ,,Тук съм изтрил линка от норвежката медия,,

    Бизнесът се разраства:

    ,,Тук съм изтрил линка от норвежка медия,,

    От това фондове за обратно изкупуване инвестират в норвежкото благосъстояние на децата: - По-изгодно от петрола
    "Мнозина ще бъдат изненадани колко голяма част от социалните услуги за деца са собственост на финансовите институции. Докато няма ограничения за това кой може да инвестира, благосъстоянието на децата е най-изгодното, което можете да направите...
    С такава голяма доходност се страхуваме от търговското благосъстояние на децата, което привлича инвеститори, които търсят предимно възвръщаемост на капитала...

    Оказва се, че около три четвърти от търговските услуги за закрила на детето се предоставят от пет големи корпорации, трима шведски и двама норвежки, които са направили благосъстоянието на децата и други социални услуги особено доходоносна индустрия. Дружествата са до голяма степен притежавани от различни фондове за придобиване, които, наред с други неща, са регистрирани в Люксембург, Лондон и Гернси...
    Възвръщаемостта на капитала, която тези групи са инвестирали в норвежките компании за благосъстояние на децата, е висока. Така наречената обща възвръщаемост за всичките пет е средно между 22-23% за последните пет години ...

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Родител

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Хахахаха":

    Виж ги в коментар-50

    Коментиран от #53

  • 52 🖕🖕🖕

    22 12 Отговор

    До коментар #49 от "Родител":

    Приятелю на мен не ми ги обяснявай тези глупости! Живея от 15 години в Норвегия, с малки деца съм и ниииикога не съм имал проблеми! Приятелите на моите деца, също никога не са имали проблеми, нито са отнемани нито нищо, нито съм чул на някой да са отнемани! Написах, отнемат се на родители които не могат да си ги гледат. Има наркомани които не искат да си ги гледат, а и е опасно да имат деца с тях! Тогава се отнемат. И снимката горе е от града в който съм - Берген!

    Коментиран от #57

  • 53 🖕🖕🖕

    9 9 Отговор

    До коментар #51 от "Родител":

    Така че аз повече вярвам на себе си, от колкото на линковете ти!

    Коментиран от #54, #59

  • 54 Статистика

    2 4 Отговор

    До коментар #53 от "🖕🖕🖕":

    Не той човека твърди че всяко второ дете е под закрилата на държавата там и все още не е станала революция

    Коментиран от #55

  • 55 🖕🖕🖕

    11 1 Отговор

    До коментар #54 от "Статистика":

    Тук бъркаш! Не всяко второ! Всяко дете е под закрилата на държавата!
  • 56 🖕🖕🖕

    10 4 Отговор

    До коментар #33 от "Родител":

    Брайвик изби децата, не поради глупостите които пишеш! Децата бяха на младежки лагер, на Работническата партия, която управляваше тогава и сега! Те бяха по-отворени към това да приемат хора от различни култури! Той беше против това и против партията! За това! Министър - председател тогава беше Йенс Столтенберг (днешния шеф на НАТО). Атаката беше срещу него и правителството, а децата бяха младежката организация! И Столтенберг вече е избран за новия шеф на норвежката банка, след изтичане на мандата му през октомври като шеф на НАТО, започва като шеф на норвежката банка.

    Коментиран от #63

  • 57 Родител

    17 7 Отговор

    До коментар #52 от "🖕🖕🖕":

    Ооо, да, и аз живях в Норвегия, но избягах. Никога повече няма да стъпя там

    Коментиран от #58

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Родител

    14 8 Отговор

    До коментар #53 от "🖕🖕🖕":

    Може би не ще повярваш и на Стивън Бенет, автор на книгата "Stolen Childhood"

    Цитирам част от него:….Но истинската причина да сме тук е, че ако не спрем това което се случва в Норвегия, то ще отиде и към други страни. Защото норвежката система за безвъзмездни средства финансира със стотици милиони евро специално източноевропейските страни. И сега те приемат този тип системи, подобна система, и вече виждаме че последиците, които назряват в другите страни са катастрофални. Това трябва да спре. Просто трябва да бъде спряно. Защото всъщност е престъпно. Защото тези деца се отнемат не само за един ден, а понякога докато навършат 18 години. Но дори, когато са отнети за един ден, те са травмирани до края на живота си. Знаем, че всяка седмица семейства напускат Норвегия. Има много семейства, които бягат, не само имигрантски семейства , въпреки че има много такива, но и норвежки семейства, които са израснали в Норвегия, които обичат Норвегия, които обичат народа си, трябва да напуснат заради тази система, която разрушава културата им. Тази система разрушава норвежката култура. Има толкова много хубави неща, които може да се кажат за някои части на Норвегия. Евреите напускат Норвегия, туристите напускат Норвегия. Уплашени са….край на цитата!

    Коментиран от #60

  • 60 🖕🖕🖕

    11 12 Отговор

    До коментар #59 от "Родител":

    Е пише! Човека трябва да си продава книгата! Нали така ви пишат и статиите там за да се четат! Ужасни, страшни, страхотни и т. н.! Аз пак ти пиша, че контактувам със стотици семейства, покрай работа, покрай децата и т. н.! Не съм чул някой да е имал проблеми и да са му отнели дете или нещо! Да, държавата има право да отнема, но дете не се отнема без причина! Писателя ти пише така, за да му четеш книгата и да мислиш, че е интересна!

    Коментиран от #61, #90

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Норвежки дет метал

    6 3 Отговор
    И най-вече, норвежците. както и всички останали, мразят малоумните тролове, за госта с ченгелчето се отнася.
  • 63 Родител

    8 3 Отговор

    До коментар #56 от "🖕🖕🖕":

    Точно, Брейвик "спасяваше" Норвегия именно от същата управляваща партия - "Арбайт парти"

    ЧАСТНАТА Barnevernet-Норвежките служби(уж) за закрила на детето.., е внедрена и узаконена (изземването и търговията с деца) точно от "Арбайт парти"
  • 64 Родител

    14 8 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Стандарта на живот (най-вече от природни ресурси) и щастието( което зависи до голяма степен от глупостта) нямат нищо общо с разума и интелегентността.
    Култура основана на липса на образование и познание-"В сравнение с нормалната образователна система норвежките училищни програми са като за умствено изостанали. Началното училище е от 1-ви до 7-ми клас. Задачата на държавната учебна програма за това време, до 13-годишна възраст, е децата да научат азбуката и да знаят да смятат, за да разбират ценоразписите в магазините. В клас не се чете на глас, защото това било „срамно“. Домашното за една седмица са 5 или 8 думи на английски, в зависимост от това, колко иска детето. Норвежкото училище е пример за пълна деградация на образованието."

    Коментиран от #67, #68, #69, #71

  • 65 Komapak

    14 1 Отговор
    Само да отбележа, че датчаните извън Копенхаген също не са стока.

    Коментиран от #66

  • 66 един от стадото

    8 1 Отговор

    До коментар #65 от "Komapak":

    за Дания не знам, 10 дена съм бил във Финландия. Не е много, но сякаш ми допадна като на южняк. Вярно като гост бях там, но уважението и отношението им беше на ниво. И сякаш са от малко по друго тесто. Пък на бутилка финландска малле.. Пък как карат коли/никога пили/...
  • 67 🖕🖕🖕

    9 5 Отговор

    До коментар #64 от "Родител":

    Хахахаха. Гледам как пишат и в България сега! Деградирала работа! А в Норвегия са от първите места на хората които говорят и английски! А книги написани има и много страшни за България да знаеш!

    Коментиран от #70

  • 68 🖕🖕🖕

    6 6 Отговор

    До коментар #64 от "Родител":

    Много си се загрижил за Норвегия! Някой да не ти плаща да плюеш?

    Коментиран от #84

  • 69 Госあ

    2 9 Отговор

    До коментар #64 от "Родител":

    Абе моля ти се, не ми обяснявай глупости бе ! Децата трябва да бъдат щастливи, Ницше, който често цитирам относно англичаните, има предвид англичаните ! И то възрастните. По материални и меркантилни от източно европейците са само руснаците.
  • 70 Госあ

    6 7 Отговор

    До коментар #67 от "🖕🖕🖕":

    Това мога да го потвърдя и аз ! Норвежците са едни от най добре говорещите английски по света. Според мен го говорят по добре и от американците 😂
  • 71 Да бе

    9 5 Отговор

    До коментар #64 от "Родител":

    Деградация на образованието, пък поддържат такъв висок стандарт и всичко им е наред!!!
    А тук " страхотно образование " затова сме по зле от третия свят и сме на дъното във всяко отношение....аре стигааа !!!

    Коментиран от #73, #74

  • 72 Ай стига

    6 2 Отговор
    Същата статия я четох преди месец на друго място. Изкопирана едно към едно е.. Бива ли поне малко труд вложи "авторе"
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Родител

    11 4 Отговор

    До коментар #71 от "Да бе":

    Като е толкова хубаво забираш деца, семейство и заминаваш.

    В училищата в Норвегия до 7 клас учат азбуката и математиката. Химия, физика, геометрия, биолози и др. не се преподават ... Университетът в Осло са ниво на преподаване - българско техническо училище.
    Правителството им вече е одобрило и въведе „алтернативно“ образование в детска градина, което напълно съответства на сексуалното многообразие на норвежкото общество.
    Норвежките власти се противопоставят на "старите" ролеви роли по всякакъв възможен начин и вече въведоха образованието на децата в училища и детски градини като джендър неутрално (те премахнаха традиционните момичета и момчета, както и традиционните мама и татко).
    Малките деца участват в гей парад. Децата не разбират защо са излезли и защо ги използват ...
    Служителите на детските градини в Норвегия вече са поканени да използват илюстрирани детски книги с напълно различни приключения от традиционните стереотипи...и т.н. и т. н...
    Пишеш в нета "гей прайд кид" на английски, и им се "наслаждаваш".

    Коментиран от #77, #78, #79

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Хайдук

    12 4 Отговор
    Там голям проблем е да кажат откъде е излязло бебето и къде е било преди да се роди, когато двамата родители са от мъжки пол !
  • 81 Хайдук

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Без децата
  • 82 Комон Сенс

    10 2 Отговор
    Какви са тези страшни асоциации, които ти изникват от Нирвегия, бе моме?
    Малка богата и миролюбива страна,
    Моите асоциации са - метъл, стандарт, червенокоси и русокоси мацки, викинги и фиорди... и разбира се ИТ.
  • 83 Русенец

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "Защо ли?":

    ..... лаза шопът, докато седял пред клетката на жирафа.
  • 84 Русенец

    3 2 Отговор

    До коментар #68 от "🖕🖕🖕":

    Има тук един, който сякаш му плащат да я хвали.
  • 85 Русенец

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Да не си се разревал, понеже у нас ти липсва свободията и не можеш да си ходиш по улиците напудрен, като папагал, гордо петлеещ крака в походка тик-так под дъгата?
  • 86 Русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Сериозно?":

    Зависи какво разбираш под "причина". За Барневерн причина може да е изцапана ризка със сладко от намазана филия. Причина може да е и ако откажеш на детето си да му купиш личен Майбах, за деветият му рожден ден. Това са лишения, водещи до мизерен начин на живот за детето. Що за родител си ти? Хайде, едно посещение от униформените, да съсипят поредното семейство и поредният детски живот.
  • 87 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Сериозно?":

    Какво мислиш за това видео?

    Коментиран от #91

  • 88 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Според мен, ти лъжеш. Става ясно и кой ти плаща.
  • 89 Русенец

    2 4 Отговор

    До коментар #41 от "Родител":

    Не виждаш ли, че тролът се е юрнал да защитава норвежките ценности още от първите коментари? И не е спрял вече втори ден, пост след пост. Това не те ли навежда на мисълта, че защитава нечии интереси? Никой не е толкова фанатизиран, че да спи във форума, само и само безплатно да опонира на невярващите.
  • 90 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "🖕🖕🖕":

    И хвалебствените материали се пишат така, за да са интересни. Монетата има две страни.
  • 91 🖕🖕🖕

    1 2 Отговор

    До коментар #87 от "Русенец":

    Мдааа. Не е приятно. Предполагам в България не ги взимат така, а им ги дават сами? Не знаеш, за какво го взимат, не става ясно и от видеото, но е било контактувано с тях дълго време, това казаха във видеото. Не знаем за какво го взимат, но това не означава че няма причина! Аз не съм писал, че не се взимат! А на мен ми е интересно, какво ви интересува Норвегия, като живеете в България? Защото и от там има страшни видеа! Да ги качвам ли?
  • 92 Готвач

    1 0 Отговор
    Не могат да готвят като мен и затова няма да ходя там.
  • 93 Видял.

    11 0 Отговор
    Вече 15 години живея в Швеция и мога да кажа че е почти същото с изкл на пердетата. Не че има кво да крият просто не искат бепознати да зяпат вътре. Само искам да кажа че всяка нация си има своя култура и бит. Но ние им се възхищаваме защото те са по-добре от нас в икономически план. А за това трябва да си оправиш иконимиката, да си събираш данъците, и да сведеш корупцията до минимум.
  • 94 Хладния разум от Новите съседи

    8 0 Отговор
    Това ми хареса - "Нова година вече не е чак такъв голям празник".

    И аз съм така.
  • 95 Асан

    0 3 Отговор
    Копат ли с мотиките картофи тия норвежеци :)))
  • 96 Почти нищо

    3 1 Отговор
    От това не е вярно