Отидете към основна версия

1 187 0

Задълженията на болниците са в размер на 388 099 000 лв. към 31 март 2013 г.

  • здравеопазване-
  • николай петров-
  • нзок-
  • министерство на здравеопазването
Снимка БГНЕС

 

Общият размер на задълженията на всички общински и държавни болници е 388 099 000 лв. към 31 март 2013 г. В страната има 176 такива болници. Това служебният здравен министър проф. Николай Петров заяви по повод зададените му въпроси от страна на депутата от Коалиция за България Емил Райнов по време на изслушването си в Народното събрание.

Той даде пълна справка за задълженията на болниците. Просрочените плащания за всички болни към 31 март 2013 г. са 86 886 000 лв. Просрочените задължения на изцяло държавните болници са в размер на 14 277 000 лв. 109 са общинските болници и техните задължения към 31 март 2013 г. са 65 520 000 лв. Тази статистика даде проф. Петров пред 42-рото Народно събрание.

Болници с най-малко дългове са болниците в Сливен и в Габрово, а с най-високи дългове са болница „Св. Георги” в Пловдив, болница „Св. Марина” във Варна, УМБАЛСМ „Пирогов”, „Александровска болница”. С най-големи задължения от общинските болници е Пета градска болница в София.

Министерството на здравеопазването в момента не осъществява контрол върху лечебните заведения по предписването и отпускането на лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания, заяви служебният здравен министър.

Контролът по предписването, отпускането и приложението на лекарствените продукти е извършван от специализираната дирекция към Министерството на здравеопазването по плануван график и по сигнали, както и от РЗИ.

Министърът обясни, че Министерството на здравеопазването плаща на държавните и общински болници за лечение 72 100 000 лв., от които за спешна помощ 15 000 000 лв., 2 млн. лв. за спешни състояния, 1 млн. лв. за дейности по осигуряване на деца и новородени, 29 млн. лв. за стационарно лечение на пациенти с проблеми в психичното състояние, предвидени са средства за болни от ХИВ, от туберкулоза, 100 000 за военноинвалиди, за раковия регистър, за трансплантации и др.

Ако може да има емблема на бившето управление, това е провалът в здравеопазването. Дестабилизирана здравна система и компрометиран здравен модел. Всички са недоволни – лекари, пациентски организации. Непрекъсната смяна на министри, на директори на НЗОК, заяви депутатът от БСП Емил Райнов.

Той попита какво се случва със задълженията на болниците, колко са в момента и как ще бъдат преодолени. Райнов изтъкна, че последните официални данни са за 2009 г. и показват под 40 млн. лв. просрочени задължения на болниците.

„Действията на министерството в предишното управление доведе до увеличаване на цените на лекарствата. Цените на някои медикаменти скочиха от 800 до 900 пъти”, обясни Райнов.

Второто голямо перо е доставката на лекарствени продукти – за лечение на СПИН над 12 млн. лв., за лечение на зависимости над 1 млн. лв., над 1 млн. лв. за националната програма за лечение със стволови клетки.

Третото перо е трансфери към НЗОК за неосигурени пациенти, каза министърът.

Общо 100 млн. лева са прехвърлени от МЗ към НЗОК, обобщи проф. Петров.

„Националният съвет по цени и реимбурсиране трябваше да стартира две седмици след като встъпих в длъжност. Той има изготвен план за работа, предвиден бюджет, планира около 45 души състав. Той вече заработи и първите резултати са доста добри”, посочи министърът.

По негови думи в рамките на седмици цените на 4 - 5 продукта за лечение на онкоболни са били драстично свалени с около 40 - 50%. Това, което ме смущава е, че този орган трудно би могъл да бъде контролиран, каза проф. Петров. Всеки би трябвало да бъде отговорен пред някого, допълни той.

Министърът съобщи, че е имало най-много оплаквания за работата на Изпълнителната агенция по лекарствата. „Предприехме доста сериозни мерки, оптимизирахме част от състава, а друга част предстои да се оптимизира”, посочи здравният министър. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини