1 Април, 2020 18:22 6 633 34

Защо беларуската здравна система е по-ефективна от европейската?

  • covid 19-
  • covid-19-
  • коронавирус-
  • здравна система-
  • беларус-
  • ефективна-
  • здравеопазване

Повечето здравни системи в света не бяха готови за кронавируса

Защо беларуската здравна система е по-ефективна от европейската? - 1
Снимкa: EPA/ БГНЕС

Вирусът, за който все още няма лечение и скоростта на разпространението му само расте вече е в целия свят. Въпреки това белоруската система на здравеопазване в такава ситуация успява да работи не просто ефективно, но и да направи това, което нито една система на здравеопазване в Европа не успя.

За това защо беларуското здравеопазване в ситуацията с пандемията COVID-19 беше по-ефективно от европейското, в ефира на програмата „Марков. Нищо лично ”, каза Батир Бердикличев, представител на Световната здравна организация в Беларус.

Батир Бердыкличев: „Трябва да помним, че здравната система в Беларус все още носи основните характеристики на системата Семашко. Тази система е създадена през 20-те години на XX век векове, когато в структурата на заболеваемостта преобладаваха инфекциозните заболявания, необходимостта от лечение на наранявания, спомнете си Първата световна война.

В допълнение, инфекции като коремен тиф, холера и всички други са били често срещани. Следователно характерните особености на съществуващата система в Беларус са контролируемостта, вертикалната структура на службите за санитарно-епидемиологичен контрол, както и достатъчен брой легла.

Фактът, че такава система е била запазена, играе положителна роля, когато възниква такава епидемия, тъй като цялата тази вертикална структура може много бързо да се включи в борбата срещу коронавирусната инфекция. "

Гостът отговори и на въпроса на водещия на програмата Марат Марков дали ситуацията в Европа се е превърнала в доказателство за неефективността на преобладаващото в Европа частно здравеопазване.

Батир Бердикличев: „Тук трябва да вземем предвид, че всяка здравна система трябва да отговаря на нуждите и ситуацията в страната.

Всъщност страните от Западна Европа малко промениха структурите си в смисъл, че ги преориентираха към превенция, първична медицинска помощ. И отново те взеха предвид структурата на честотата на заболеваемост, намаляването на броя на инфекциозните патологии, появата на рак, неинфекциозни заболявания.

Следователно фактът, че са преработили здравните си системи, отговаря на техните нужди. Вярно е, че повечето системи в света не бяха готови. И виждаме резултатите. Но това всъщност е спешен случай, беше трудно да се предвиди. Възможностите на здравната система в Беларус досега позволяват точно насочени, професионални решения, без ограничителни мерки. "


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даммм. .

    85 6 Отговор
    И ние имахме добра здравна система, но уви болниците бяха превърнати в ООД-та, а в малките населени места - дори закрити...сестрите и лекарите кретат с нищожни заплати и повечето специалисти избягаха по чужбина

    Коментиран от #5, #9

  • 2 Boxer 3.0

    10 28 Отговор
    Като гледам, какво е оношението на президента им към ситуацията - колкото и да имат, няма да им стигнат!
    Лошо.

    Коментиран от #19, #20

  • 3 Сандо

    57 3 Отговор
    Системата Семашко е с доказана ефективност,но не отговаря на западните ценности.Ще бъде много интересно сравнението,след като отмине пандемията,между бившите Източна и Западна Германия как са се справили с вируса.

    Коментиран от #6

  • 4 ето това е

    50 4 Отговор
    Защото няма глобална фармацевтична мафия, неолиберални бюрократи и шорошоидни грантаджийски НПО-та !
  • 5 Ко речи

    16 30 Отговор

    До коментар #1 от "Даммм. .":

    Нещо не разбрах какво по-точно е направила беларуската здравна система по-различно от другите. Просто имат малко заразени около 150 човека. По тази логика африканските здрав ни системи са по-добри от всички,защото там има най-малко заразени и най-малко жертви.
  • 6 Ко речи

    8 14 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    И кое е доказало ефективността й срещу коронавирус?

    Коментиран от #12

  • 7 Слава на Беларус

    6 21 Отговор
    Няма кой да се хване на лакърдиите "Колкото по-изостанали - толкова по-вирусоустойчиви". Там обаче отчитат само заболелите с проевропейска нагласа. С писмена декларация. Русоподвластните са ги оставили на путиновидението да ги спасява дистанционно.
    Не ги броят. Само заравят.
  • 8 Ехе еее

    35 3 Отговор
    Нашата система беше същата като в Беларус но ,,умниците ,, я разрушиха

    Коментиран от #34

  • 9 един

    32 5 Отговор

    До коментар #1 от "Даммм. .":

    Време е да спрете да повтаряте тая лъжа,че лекарите са с мизерни заплати. Лично познавам 10-12 лекаря, такава ми е работата-всичките са с чисто нови коли и с много добър начин на живот. Сестра ми е счетоводител и води счетоводството на 4 лични лекаря- ОП лекари.Единия е с около 5000- 6000 лв чист доход(зависи от месеца)
    Другите 3-ма не падат по 2500-3000 лв месечно.
    Ако тва е мизерно- евала пич.
    Аз вярвам на факти ,които съм видял с очите си. Друго не ме интересува. Зле са само в Бъраза Помою. Тва е.

    Коментиран от #13

  • 10 С две думи

    31 2 Отговор
    Абе няма смисъл да се спори тук.Факт е,че евро-здравната система се издъни-и то не само сега.И при лудата крава и при птичият грип и при кори-това е...А що се отнася до качеството на лекарските умения -ще ви кажа само едно-кубинската медицина е в топ 3 на света--кубинската!!!!! Където вече 60 години са под тотална икономическа блокада от САЩ и са мачкани само заради това,че сами избират как да живеят.Та парите и възможностите не са решаващи за качеството на здравеопазването-това се видя пак с короновируса.

    Коментиран от #15

  • 11 Видял

    44 5 Отговор
    Незнам за короновируса сега,ама няколко пъти съм бил в Беларус за товар.Няма село без поликлиника,д.градина,училище.Пътищата са им перфектни,Чистотата е навсякъде.Продуктите са им уникално вкусни.Няма дроги и клошари по улиците.Евтино е всичко.Реално Беларус е доста по-напред от някои държави които са членки на ЕС-а за нас да не говорим.

    Коментиран от #16, #33

  • 12 ежко

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ко речи":

    Колко болнични легла има в България?А ако си позитивен за коронавирус, какво ти казват лекарите?Казват"стой си в къщи и яакай да ти мине,а ако има усложнения, обади ни се"
    Беларус казват "Имаме достатъяно болнични легла и при половижилна проба веднаго постъпваш в болница за наблюдение.Ако се влоши състоянието ти -мерките са моментални.Показателите ти се следят практияески нон стоп, защото пациента не е лекат и като вземе да се оплаква -вече е късно".
    Така беше по Бай Тошово време.Сега окръжен град не може да приеме повече от 700-800 пациенти.Частните болници са с капацитет- 8-10-15 легла.Както се казва в статията "...същност страните от Западна Европа малко промениха структурите си в смисъл, че ги преориентираха към превенция, първична медицинска помощ.."И ние така.Една от последиците -орязване на болничните легла до минимум.....
    Не казвам,че е лошо, но тръгнахме по този път....

    Коментиран от #14

  • 13 ежко

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    Прав си.Наляха джипитата с пари, а специалистите- за тях няма.А Джипито не лекува -то пише фермани, здравни книжки и събира "абонати".Да не казвам,че да си такъв, не ти трябва специалност.Виж, реаниматири -анестизиолози няма.200-250 човека за България, щото са недофинансирани и всяка болница гледа да се отърве от тях, че я "дърпат назад" с парите...
  • 14 Пич

    2 9 Отговор

    До коментар #12 от "ежко":

    Много легла не означава осигурени много лекари с подходяща квалификация. И в България имаме много болнични легла, но няма толкова лекари,за да обслужват всички. В Беларус просто няма много заразени. Така че не мисля,че си изцяло прав. Определено се различаваме от много европейски страни по това,че имаме много болници и много легла на глава от населението. Истината вероятно е по средата.
  • 15 Пич

    5 11 Отговор

    До коментар #10 от "С две думи":

    Кубинската здравна система е недофинансирана, което автоматично не я прави най-добрата. Както се справя китайската здравна система, така и европейските и другите.Разликата не е в медицинските методи толкова,колкото в дисциплината на изолация и противоепидемични мерки и карантина, затворени градове и т.н. В диктатура много по-лесно се спазват тези мерки. Там който не спазва,направо го пишат в графата изчезнал. В Европа това няма как да стане, нито в САЩ и т.н.
  • 16 Пич

    7 25 Отговор

    До коментар #11 от "Видял":

    Ама това са приказки от 1001 нощ. В Беларус живеят много бедно сравнено с Европа. Изобщо не могат да се сравняват.Ако Беларус бяха богата държава с висок стандарт, щяха да имат много чакащи за виза за да работят там. А то става точно обратногто - работници от Беларус,Русия,Украйна ходят да работят в САЩ и западна Европа,а и в Източна Европа,включително в България в нашите морски курорти. Аз не зная българи да ходят да работят в Беларус. Само такива като теб - говорят колко е хубаво,ама се седят в България. Това е като американските комунисти дето хвалят СССР и Куба,ама не мърдат от САЩ.

    Коментиран от #17, #22

  • 17 Видял

    21 3 Отговор

    До коментар #16 от "Пич":

    Пич-нямам намерение да спорим,пък и жената наряжа салатата...Но мога да ти кажа,че Беларус е пред Словакия,Словения,Естония,Литва,Латвия и е наравно с Полша.За нас пак казвам-няма да споменавам.А това,че ти мислиш стереотипно с начин от преди 20-30 години си е твой проблем-а хората се развиват през това време.Обикалям Европа от 25 години и няма смисъл да разказвам приказки.Лека вечер.

    Коментиран от #24, #27, #28

  • 18 В китай е наи добрата

    3 9 Отговор
    Здравна система болните ги лекуват с куршуми😂😂😂😂

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ходил и видял

    18 2 Отговор

    До коментар #16 от "Пич":

    Абсолютно подкрепям Видял. Бил съм в Брест, Уникален град, чисти светли, прави, широки улици и булеварди. Без дупки, кръпки и кал, без счупени плочки ( разбирай буквално - нито една!), без срутени, изоставени, запустели или полуразрушени сгради. Нито една! Всички сгради са нови или обновени и то в един стил и не както тук
    - всеки си ремонтира своятя си стена от блока, в който живее като някакви кръпки! Без драсканици, графити по стени и сгради, без всякакви глупави или безсмислени реклами на всякакви боклуци. Има плакати в подкрепа на семейството, на децата, на държавата и съвсем малко такива на Кола и всякави западни отрови! Можеш ли да си представиш държава без ц..гани, клошари, престъпници, наркомани,каруци и всякава измет, каквато виждаш тук всеки ден и час!? Магазините са пълни със хранителни стоки СОБСТВЕНО производство и съвсем малко такива внос!Да, имат визи и заплатите са им малки, но имат сигурност и държава, която се грижи за всеки нормален човек и всеки може да пътува, където пожелае!

    Коментиран от #26

  • 23 Диди

    3 8 Отговор

    До коментар #18 от "В китай е наи добрата":

    😂😂😂😂Да.Който не удобен на диктатора,изчезва безследно. Мисля си,дали китайците нарочно скалапиха вируса. Но едно е ясно,като отмине всичко,ще има последици за тях.
  • 24 Алфа Вълкът

    1 7 Отговор

    До коментар #17 от "Видял":

    Видял си ми дедовиО
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пич

    0 13 Отговор

    До коментар #22 от "Ходил и видял":

    Благодаря ти за написаното, ти потвърди моите думи,че Беларус е сравнително бедна държава. Аз реда,чистота не оспорвам, и в Северна Корея ги има. Проблемът им е ниския стандарт. Нищо общо с Полша Литва и др,които е изброил човека ,който си яде салатата,която му е напрвила жена му. Забележи - в България. Не си и помился да ходи в хубав Беларус. Това показва къде колко е хубаво. Не слушай кой какво ти говори,а гледай какво прави. Да му е сладка салатата и ракията.
  • 27 Пич

    0 8 Отговор

    До коментар #17 от "Видял":

    Много хубаво говориш, но едно са приказките,друго са действията.Действията ти опровергават съблазнителните приказки от 1001 нощ. Не бъркайте реда,чистота,дисциплина с висок стандарт.
  • 28 Пич

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Видял":

    Между другото, изненадващо като проверих БВП и ИЧР Беларус седят добре по тези показатели и си прав,че са на едно ниво ,а може и по-добре от Литва,Латвия, единствено Полша обаче грешиш.Полша са с много по-добри показатели. Добре. Беларус е хубава държава и ако е така както говорите щеше да е прекраасно,а но позволете ми да не съм такъв идеалист като не отричам нищо, просто не се съгласявам напълно :)
  • 29 Ходил и видял

    20 0 Отговор
    Какво означава за теб нисък стандарт? Това, че заплатите са им ниски е ясно. А вземаш ли предвид ниските им комунални разходи, ниски цени на горивата, безплатно образование, здравеопазване и т.н.това че властта се грижи за всички, това, че законът е на старната на обикновените хора, а не на престъпниците! Това да се поддържа този ред и чистота изобщо не е евтино, освен това е въпрос на съзнание и организация, каквито тук няма! И това е защото така са възпитани и научени, а не защото някой ги дебне за да ги вкара в затвора защото си изхвърлил боклука в градинката или в реката. Какво лошо има в това? И какво като имаме по-високи заплати тук, а живеем като в буквално като в гето в сравнение с Беларус! Но имат истински президент! Лукашенко печели властта след избори, след като в началото на 90те Беларус тръгна по пътя на "демокрацията" в резултат на което рязко се увеличила престъпността, корупцията, наркоманите, кражби и убийства. Той обещал. че ще въведе ред, народа му повярвал и в резултат на това Беларус е това, което е - достойна и независима държава, живееща по своите си закони. Без помощтта на НАТО, ЕС, САЩ. Без неправителствени организаци, но със смъртно наказание! А не като нас- задния двор,кочин и сметище на Европа, разграбена и корумпирана държава без армия, здравеопазване и първи по бедност и смъртност
  • 30 Един

    6 0 Отговор
    Ах , тия комунисти - глей кво са правили! Пък ние - ЕС, НАТО, демокрация ... дрън , дрън!
  • 31 Един доктор

    8 0 Отговор
    Не ви го казват. Беларус запази соц. с-мата си за здравеопазване, която ние разрушихме. Ако в Беларус се установи НАТО и въведат "либералната демокрацията" ще стане като при нас - здравеопазването ще се превърне в бизнес, а бизнеса изисква печалба, но печалба има, когато има и болни хора.

    Коментиран от #32

  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Един доктор":

    ............не е нито в запазването на системата, нито в тази СМЕШКА със Семашко. Просто Лукашенко отказва да играе по престъпния сценарий за разлика от нашата ТИКВА...При хoрaтa cлeд 68 гoдини cмъртнocттa рязкo cкaчa и e мнoгo удoбнo зa мaнипулaтoритe вcичкo дa прeпишaт нa СОVID-19........ Нa гoдинa в Бългaрия си умират oкoлo 110 000 (cтo и дeceт хиляди) души или cрeднo пo триcтa 300 нa дeн, a oт грип нoрмaлeн прeз ceзoнa oкoлo 2500 души... Хората сме кратко-смъртни, не сме столетници като костенурките да живеем по 100-150, 200 години , колкото и да ни се иска...
    В Беларус трябва много да внимават за диверсии свързани с налагане на "пандемията"...
  • 33 Станислав

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Видял":

    Само мога да го потвърдя, бил съм няколко пъти в Беларус. Много ми харесва и хората са много гостоприемни
  • 34 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ехе еее":

    Кои са тези умници/ с червен партиини билети/ назови ги може би борисов когато имаше охранительная фирма не ги е опазил