Отидете към основна версия

2 572 19

Банкси разпали темата за домашното насилие с нов графит (СНИМКИ)

  • банкси-
  • художник-
  • графити-
  • домашно насилие-
  • домакиня

Художникът използва истински предмет като част от графита си

Снимки: БГНЕС/ EPA

Нова творба на анонимния британски графити артист Банкси, която ще бъде изложена публично в крайморския град Маргейт в Югоизточна Англия, се надява да предизвика разговори между хиляди хора за домашното насилие, заявиха организаторите, цитирани от ДПА.

Уличният стенопис, озаглавен „Грим за Свети Валентин“ („Valentine's Day Mascara“), е открит за първи път на страничната фасада на къща в крайморския град, на 200 метра от сегашния му нов му дом в увеселителния парк „Дриймленд“, предава БТА.

Творбата беше показана предпремиерно на публика в петък преди официалното ѝ откриване в зала на увеселителния парк на 11 юни. Шефът на „Дриймленд“ Еди Кемсли каза: „Не мисля, че хората ще заговорят за домашното насилие, още докато са тук, но творбата ще им даде добър повод за разговори у дома“.

Творбата, която се появи в Деня на влюбените, изобразява домакиня от 50-те години на миналия век с подуто око и липсващ зъб, облечена в престилка и жълти ръкавици за миене на съдове, която напъхва труп на мъж във фризер. Реално съществуващият фризер, използван като елемент от уличния стенопис, е бил премахван два пъти по съображения за сигурност, което е довело до решението творбата да бъде преместена в по-достъпна и безопасна среда в увеселителния парк.

Очаква се „Грим за Свети Валентин“ на Банкси да намери купувач, склонен да плати между 1,5 и 2 милиона британски лири, които евентуално ще постъпят в благотворителната организация срещу домашното насилие „Оейзис“ в Кент и Медуей.

Независимо от продажбата, творбата ще бъде в Маргейт поне 12 месеца, за да може всеки, който пожелае, да я види лично.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.

Свързани новини