Отидете към основна версия

3 500 16

Цената на монета с лика на Людмила Живкова от 1982 г. се е увеличила над 30 пъти

  • людмила живкова-
  • монета-
  • юбилейна монета-
  • цена-
  • нумизматика-
  • продажба

Онлайн търговец продава монетата за 630 лв.

Сребърна монета с лика на Людмила Живкова се продава за 630 лева. Това показа проверка в сайтове за продажби, в които десетки търговци продават своите редки монети, а и не само. В описанието е посочено, че монетата е много рядка и е изработена от сребро. Въпреки че номиналът ѝ е от 20 лева, онлайн продажбата ѝ е оценена 31 пъти повече.

Монетата е пусната в обращение през 1982 г., една година след смъртта на Людмила, по повод 40-ата годишнина от рождението на Живкова, която в чуждестранната преса е наричана Принцесата на българския комунизъм. На лицевата страна в горната част е разположен държавният герб на Народна република България, под него е числото на номиналната стойност "20", а вляво - годината на емисия "1982". Околовръст има надписи "Народна република България" и "лева".

На обратната страна е изобразена Людмила Живкова, а вдясно от нея на два реда са изписани годините "1942" и "1982". Околовръст има надпис "Людмила Живкова Асамблея "Знаме на мира".



Монетата е сечена в София в тираж от 20 хиляди бройки. Автори на художествения изглед са Георги Чапкънов и Стефан Ненов, припомня "България Днес".

Продажбата на монети в интернет е популярна практика, макар че цените им са силно завишени. Конкретната монета може да се намери както за 100-150 лв., така и за заветните 630! През последните години пред БНБ се извиват огромни опашки от купувачи на юбилейни монети, а скоро след това екземплярите се появяват онлайн на доста висока цена. Преди две години за умопомрачителните 84 000 евро (164 000 лева) беше продадена стара българска монета от 1894 г. с лика на цар Фердинанд на търг в Италия.

В началото на тази година БНБ пусна монета с Христо Ботев за 114 лева, но скоро след това беше предлагана в интернет за 350 лева. Подобен бизнес имаше и с монета с лика на Стоянка Мутафова.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.

Свързани новини